image

Google en Mozilla steunen Apple in strijd over iPhone-backdoor

donderdag 18 februari 2016, 14:09 door Redactie, 2 reacties

Google en Mozilla, alsmelde allerlei andere techbedrijven en organisaties steunen Apple in de strijd over het ontwikkelen van een backdoor waardoor de FBI de passcode van een iPhone kan kraken. Het gaat om een toestel van één van de schutters van de schietpartij in San Bernardino.

Een Amerikaanse rechter oordeelde deze week dat Apple firmware moet ontwikkelen om dit mogelijk te maken. Iets dat volgens experts technisch mogelijk is. Op Twitter liet Google-directeur Sundar Pichai zijn 383.000 volgers weten dat dat het dwingen van bedrijven om de beveiliging te omzeilen de privacy van gebruikers in gevaar brengt. "We ontwikkelen veilige producten om je informatie te beschermen en we geven opsporingsdiensten op basis van geldige gerechtelijke bevelen toegang tot data. Maar dat verschilt van het dwingen van bedrijven om het hacken van apparaten en gegevens van klanten mogelijk te maken." Volgens Pichai zou dit een verontrustend precedent scheppen.

Ook Mozilla-directeur Mark Surman mengde zich in het debat. "We moeten niet alleen op Apple rekenen om encryptie te verdedigen. We moeten ervoor zorgen dat mensen begrijpen dat encryptie als een technologie ons beschermt", zo meldde hij op Twitter. In een verklaring aan The Intercept stelt Surman dat de opdracht om een backdoor toe te voegen om de beveiliging te omzeilen veel te ver gaat. "Het schept een gevaarlijk precedent dat de veiligheid van consumenten bedreigt."

Oprichter van WhatsApp Jan Koum liet via Facebook weten dat hij Apple-directeur Tim Cook altijd heeft bewonderd voor zijn houding als het gaat om privacy en de inzet van Apple om klantgegevens te beschermen. Koum is het dan ook eens met de open brief van Cook die op de website van Apple verscheen en waarin de Apple-directeur uitlegt hoe gevaarlijk het verzoek van de FBI is. "We moeten niet toestaan dat dit gevaarlijke precedent wordt geschept. Onze vrijheid staat op het spel", aldus Koum. Apple kreeg ook bijval van privacyzoekmachine DuckDuckGo, het Tor Project en wachtwoordmanager 1Password.

Eenmalig

De perssecretaris van het Witte Huis liet op vragen van journalisten weten dat het Apple niet vraagt om een permanente backdoor te ontwikkelen, maar een oplossing te maken om alleen in dit geval te kunnen toepassen. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF waarschuwt echter dat als de backdoor is ontwikkeld, de Amerikaanse overheid hier keer op keer voor andere iPhones om zal vragen en de bevoegdheid zal gebruiken om andere programma's of apparaten die sterke beveiliging bieden aan te pakken.

Reacties (2)
18-02-2016, 16:47 door Anoniem
Ze zijn allemaal bang dat als het grote gepeupel in de gaten heeft dat een van de grote jongens in bed ligt met de FBI, CIA, NSA of een van de andere 3 of 4 letter afkortingen, ze dan als IQ-brakke schapen naar een andere toko lopen...

Klinkt als een gevalletje 'een dode vis in de vijver besmet alle andere'
18-02-2016, 22:03 door Anoniem
Het is een mooi toneelstukje.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.