image

Tenminste 38 Nederlanders opgelicht via zogenaamde winacties

maandag 8 februari 2016, 10:59 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 08-02-2016, 11:07

Tenminste 38 Nederlanders zijn opgelicht via zogenaamde winacties die van Ikea, Albert-Heijn, Kruidvat, NS en andere bedrijven afkomstig lijken. Het werkelijke aantal kan echter hoger liggen, aangezien het om 38 slachtoffers gaat die melding bij de Fraudehelpdesk deden, zo laat de NOS weten.

Het is mogelijk dat sommige slachtoffers geen melding deden of bij andere partijen zoals de politie hebben aangeklopt. De misleidende prijsvragen kunnen consumenten flink op kosten jagen. Zo wordt onder andere geprobeerd om slachtoffers op dure sms-abonnementen te abonneren of andere kosten van het beltegoed af te schrijven. Sinds oktober houdt de Fraudehelpdesk pas bij hoeveel geld slachtoffers op die manier verliezen. In totaal verloren de 38 slachtoffers bij elkaar ruim 1800 euro, waarbij één slachtoffer voor zo'n 450 euro werd opgelicht. Volgens de Fraudehelpdesk moeten de bedrijven van wie de naam wordt misbruikt actiever voor de malafide winacties gaan waarschuwen.

Reacties (5)
08-02-2016, 11:14 door Anoniem
De betreffende bedrijven zouden niet alleen actiever moeten waarschuwen, maar ook een dik juridisch team er op zetten om het misbruik van hun goede merknaam te beschermen. Spammers hard aanpakken!
08-02-2016, 13:06 door _R0N_
Om te abonneren op een SMS dienst moet je eerst aanmelden en daarna nog akkoord gaan met de kosten, deze uitwisseling van overeenkomst gaat per SMS welke op kosten moeten zijn van de aanbieder.

Dus je moet je aanmelden bij een verkort kiesnummer, je krijgt een bevestiging met de kosten voor de dienst waarop je nog een keer een OK moet sturen.
Pas dan doe je mee..
Als de aanbieder hier niet aan voldoet zijn de in rekening gebrachte kosten oneigenlijk verkregen en worden dus teruggestort..
08-02-2016, 14:00 door [Account Verwijderd]
Ik vraag me af of het blokkeren van sms dienste via http://www.payinfo.nl/sessions/new hier tegen beschermt. Verder staat op http://www.payinfo.nl/gedragscodes denk ik ook nog wel informatief leesvoer.
08-02-2016, 14:17 door Anoniem
Wanneer alle leveranciers van diensten netjes ergens geregistreerd moeten staan om überhaupt sms diensten te mogen leveren en zich daarbij aan allerhande regeltjes moeten houden voorkom je m.i. deze vorm van criminaliteit. Je mag alleen sms diensten leveren als erkende leverancier daarvan. De rest gewoon blokkeren hier in nederland.
19-02-2016, 11:21 door Repel
Het wordt tijd dat deze bedrijven er zelf eens wat aan gaan doen.
Ze zijn er door mij herhaaldelijk op gewezen dat hun naam misbruikt worden.
Resultaat nulkommanul, ze hebben nog niet eens het fatsoen om te antwoorden maar het zij zo.

Een goede naam opbouwen kost jaren en zij laten het toe dat hun naam (Jumbo,AH, IKEA, NS, Fedex enz,enz die ik de laatste weken in mijn box krijg) door het slijk gehaald gaan worden door een partij die er alleen maar op uit is om geld te verdienen over hun rug op basis van misleiding.
Vertel me niet dat het ingecalculeert is dat dit vóórkomt!

Ik begrijp best dat bij de meeste bedrijven de kennis ontbreekt, maar huur dan een partij in die deze kennis wel bezit.
(Even voor de goede orde, ik ben niet zo'n partij).

Ik kan mij echter wel bedenken dat de providers die dit soort zaken mogelijk maken aangepakt moeten worden.
Degenen die dit soort zaken doen hebben daar namelijk een account en ruimte gehuurd op hun servers.
Het moet dus mogelijk zijn om dezen uit de lucht te halen door ze van de desbetreffende servers te verwijderen.

Elk van de bedrijven wiens naam misbruikt worden, hebben een leger aan goede advocaten die voor hun werken.
Het moet dus mogelijk zijn dat zij in gezamelijkheid dit voor elkaar gaan krijgen.
Wanneer dit consequent en keer op keer gebeurt zal er een zekere mate van zelfregulering bij de providers ontstaan is mijn stellige overtuiging.

En voor elk bedrijf die deze ongein betreft heb ik maar éen advies.

"We leven in het computertijdperk, het gebeurd NU dus reageer dan ook NU en niet over een paar dagen,weken,maanden, want dan is het kwaad al geschied".

Mvg, Repel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.