image

W3C-werkgroep wil internet zonder wachtwoord realiseren

vrijdag 19 februari 2016, 14:36 door Redactie, 5 reacties

Het World Wide Web Consortium (W3C), de internationale organisatie die zich bezighoudt met het opstellen van standaarden voor het web, heeft een nieuwe werkgroep gelanceerd die standaarden gaat ontwikkelen zodat internetgebruikers straks zonder wachtwoord op hun accounts kunnen inloggen.

Volgens het W3C is het belangrijk dat er een alternatief voor wachtwoorden komt, die vaak als vervelend en onveilig worden gezien. "Als sterke authenticatie eenvoudig is uit te rollen, maken we het web veiliger voor dagelijks gebruik, zowel persoonlijk als zakelijk", aldus Tim Berners-Lee, uitvinder van het web en W3C-directeur. "Nu de omvang en het aantal aanvallen toeneemt, is het belangrijk voor het W3C om nieuwe standaarden te ontwikkelen die de veiligheid op het web vergroten."

De Authenticatie Werkgroep gaat zich bezighouden met standaarden gebaseerd op specificaties van de Fido Alliantie. Dit is een alliantie bestaande uit bedrijven, organisaties en overheidsinstanties die in 2013 werd opgericht en het uitbannen van wachtwoorden als doel heeft. De nieuw opgerichte werkgroep zal op 4 maart van dit jaar voor het eerst bijeen komen.

Reacties (5)
19-02-2016, 15:54 door Anoniem
Dat werd wel eens tijd!
19-02-2016, 17:21 door Anoniem
Ik ben zeer skeptisch of er een vervanging van wachtwoorden kan komen die dezelfde of betere veiligheid biedt. En nog skeptischer of dat niet ten koste van onze privacy zal gaan. Maar misschien komen er wel goede ideeën uit voort. Dus ik ben benieuwd.
19-02-2016, 17:41 door Anoniem
Wat 17:21 zegt. Ze moeten eens met Kaspersky gaan praten.
19-02-2016, 18:52 door Anoniem
Zie dat iig Richard Barnes van Mozilla erbij zit. Hoop dat ze het decentrale en privacy bewuste BrowserID een nieuw leven in kunnen blazen.
22-02-2016, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem: Zie dat iig Richard Barnes van Mozilla erbij zit. Hoop dat ze het decentrale en privacy bewuste BrowserID een nieuw leven in kunnen blazen.

Er is verschil tussen authenticatie, waar je o.a. wachtwoorden voor gebruikt, en identificatie, wat je doet met BrowserID (waar staat de ID voor, denk je?). Je kunt je privacy volledig kwijtraken met en zonder wachtwoorden. Je kunt ook een voorkomen dat iemand ook maar iets van je weet met en zonder wachtwoorden.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.