image

Ghostery 6.0 vereenvoudigt online privacybescherming

dinsdag 23 februari 2016, 10:19 door Redactie, 11 reacties

Er is een nieuwe versie van de zeer populaire browseruitbreiding Ghostery verschenen die het nog eenvoudiger voor internetgebruikers moet maken om hun privacy op het web te beschermen. De eerste versie van Ghostery verscheen in 2008. Sindsdien heeft de uitbreiding, die gebruikers allerlei trackers en advertenties op websites laat blokkeren, meer dan 50 miljoen installaties in meer dan 200 landen.

Vandaag hebben de ontwikkelaars Ghostery 6.0 gelanceerd, die allerlei verbeteringen bevat. Zo is de gebruikersinterface verbeterd, zodat die eenvoudiger te gebruiken is. Uit onderzoek bleek dat veel gebruikers de Ghostery-interface verwarrend vonden. Zo was het bijvoorbeeld onduidelijk wat de knop voor het Whitelisten van websites deed. Daarnaast zijn meer dan 2.000 trackers in acht categorieen ondergebracht.

Verder is het nu mogelijk om per website bepaalde trackers te blokkeren of toe te staan en is er ondersteuning van 22 talen toegevoegd. Daarnaast is Ghostery van een geheel nieuw ontwerp voorzien. Ook is het nu mogelijk voor gebruikers om hun instellingen op meerdere apparaten op te slaan en te synchroniseren. Vooralsnog is deze optie alleen beschikbaar voor Firefox, maar andere browsers zullen snel volgen. Ghostery 6.0 is alleen voor Firefox beschikbaar, wanneer de overige browsers volgen is onbekend. De nieuwe versie zal bij de meeste gebruikers automatisch worden geïnstalleerd, tenzij automatische updates staan uitgeschakeld.

Reacties (11)
23-02-2016, 10:42 door Anoniem
Ik zou maar effe wachten met de nieuwe versie.
installatie van Ghostery levert "geen bestand" op. gaat kennelijk iets fout.
23-02-2016, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou maar effe wachten met de nieuwe versie.
installatie van Ghostery levert "geen bestand" op. gaat kennelijk iets fout.
Heb hem ook, maar draait hier prima. Geen performance verschil met de vorige versie.
23-02-2016, 11:47 door Goeroeboeroe
Bij mij installeerde de update automatisch (Firefox/Linux). Maar ik heb, eh, tja, gemengde gevoelens over de verbeteringen.
Laat ik het zo zeggen: ik heb voor het eerst acuut gezocht naar alternatieven.
Zo worden trackers niet meer gemeld, als je dat wilt, maar staat er alleen nog een joekel van een getal met het aantal. En moet je 'n aantal keren klikken als je wilt weten wat er wordt geblokkeerd.
Vanuit de icon kan ik niet bij de settings komen. Dat lijkt een bug, en vooruit, het is net nieuw, dus dat is niet zo'n punt.
De instellingen worden (deels) gewijzigd op de site van ghostery. Dat was trouwens al zo. Maar op hun site blijken de instellingen van ghostery dus te worden aangepast: Google analytics en Ghostery Privace Notice staan standaard aan (je kunt ze wel uitzetten). Het door Ghostery zonder enige melding veranderen van twee instellingen van mij, maakt het voor mij feitelijk behoorlijk onbetrouwbaar. Nog één zo'n grap, en het gaat eraf.
Op https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ghostery/ zijn ook niet alle reacties positief.
Ga het toch even proberen, want mogelijk is het een kwestie van wennen. Maar mogelijk ga ik over op Privacy Badger of zo.
23-02-2016, 11:49 door Anoniem
Heb een tijd Ghosery gebruikt in combinatie met ABP maar tegenwoordig gebruik ik uBlock Origin ale enige browserplugin.
Zie vaak mensen met veel plugins in hun browser waarvan ik me afvraag of ze allemaal wel nuttig zijn.
23-02-2016, 13:20 door Anoniem
de Crumble extensie van AVG is veel mooier, past tracking cookies aan waardoor tracking informatie verloren gaat, maar de website gewoon blijft werken, helaas alleen nog verkrijgbaar voor Chrome...
23-02-2016, 13:33 door Anoniem
Mensen die sowieso plugins gebruiken zijn niet slim.
Je IP is sowieso zichbaar.

Zucht.
23-02-2016, 14:38 door Anoniem
Vandaag hebben de ontwikkelaars Ghostery 6.0 gelanceerd, die allerlei verbeteringen bevat.

* Grootste 'verbetering' : een reset van je instellingen waardoor Ghostery nu wel aan staat maar ook standaard alle trackers toestaat!

Dat betekent dat als je niet oplet, wat veel mensen ook niet doen, dat je denkt dat je beschermd bent omdat Ghostery aanstaat.

Gevolg: een grote groep gebruikers die Ghostery heeft geïnstalleerd staan (bijvoorbeeld omdat iemand ze heeft geholpen en die addon voor ze heeft geïnstalleerd) wordt nu helemaal niet beschermd totdat ze erachter komen dat ze Ghostery weer opnieuw moeten instellen. Wat een deel niet zal ontdekken.

Wat voor woord zullen we daar eens aan geven, belazerij?

* Een andere 'verbetering' : het verstoppen van de geavanceerde instellingen waardoor waarschijnlijk veel gebruikers trackers niet gaan blokkeren omdat ze met deze 'versimpeling' de instellingen niet kunnen vinden.

* Nog een kleine 'verbetering' : het weghalen van de specificatie van de scripts die actief zijn.
Dat zullen misschien de meesten niet interessant hebben gevonden maar is toch een feature die er gewoon is uit-gesloopt.

Waar heb ik het over?
Over een specificatie als deze:
Ghostery found 2 trackers
www.security.nl

- DoubleClick
Advertising

Click here for more information about DoubleClick
Detected tracker source URLs:
https://www.googletagservices.com/tag/js/gpt.js

- Google Analytics
Analytics, Analytics

Click here for more information about Google Analytics
Detected tracker source URLs:
https://ssl.google-analytics.com/ga.js

Ghostery verliest met dit soort wijzigingen haar geloofwaardigheid (activeren van alle trackers!) en ook aan functionaliteit en concurrentie.

Wil je wel die specificatie van trackers kunnen blijven inzien dan zul je je addon niet moeten updaten of moeten uitwijken naar addons als AdBlock Plus.

'Verbeteringen'?
Ja dat is maar net vanuit welk belang je daar naar kijkt, vanuit de gebruiker of vanuit de advertentie industrie, Ghostery zat er tussenin maar schuift nu duidelijk op naar de advertentie-industrie.

(Rest 'verbeteringen' ; laten we even rare side effects als het geheel verdwijnen van je cursor na deze update en het openen van een nieuw window terwijl je met iets anders bezig was maar even zitten.
Notificaties uit zetten bij Ghostery wordt door Ghostery zelf daarbij volledig genegeerd.
Flash loopt ook vast als je net wat zit te kijken tijdens deze update).
23-02-2016, 17:26 door Anoniem
Ik ben overgestap naar uMatrix. Deze is volledig open-source en werkt ook tegen niet-bekende trackers.
23-02-2016, 19:50 door Anoniem
met een beetje door de instellingen heen lopen, krijg je alle trackers etc wel weer uit, maar handig is het niet
25-02-2016, 09:32 door Anoniem

Ghostery verliest met dit soort wijzigingen haar geloofwaardigheid (activeren van alle trackers!) en ook aan functionaliteit en concurrentie.

Idd, met name het activeren van alle trackers was voor mij dus gelijk de reden voor exit Ghostery (en overgestapt naar Privacy Badger).

Nu alleen familie en kennissen nog inseinen/geruststellen dat die irritante paarse ballon (maar) van Ghostery is en ze het programma kunnen verwijderen als ze dat willen (linkje naar Privacy Badger en uitleg daarover gaat gelijk mee).
01-04-2016, 11:55 door Anoniem
Sinds gisteren blokkeert ghostery youtube en vele ander sites compleet. je krijgt deze sites alleen aan het werk door ghostery uit te zetten. Ik heb hier een mail over gestuurd, geen antwoord. Als je kijkt bij https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ghostery/reviews/?src=api zie je dat het klachten regent, dat er niks aan gedaan wordt en dat zelfs heel veel beoordelingen verwijderd worden. Wat is er aan de hand ghostery? privacy badger dus? ik zal het eens proberen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.