image

Onderzoek: huisartsen schieten tekort met privacy

woensdag 24 februari 2016, 11:19 door Redactie, 5 reacties

Huisartsenpraktijken gaan niet goed om met de privacy van patiënten, waardoor anderen gesprekken kunnen opvangen. Dat meldt de Consumentenbond aan de hand van onderzoek onder 6600 leden van het eigen panel. Bijna 200 ondervraagden (3%) konden letterlijk de gesprekken tussen arts en andere patiënten opvangen. Zes op de tien panelleden konden gesprekken tussen patiënten en doktersassistentes woordelijk volgen.

Dat komt doordat de wachtkamer en de balie in veel huisartspraktijken in dezelfde ruimte zijn. Persoonsgegevens, klachten, medicijngebruik, diagnoses: veel privacygevoelige informatie wordt in het bijzijn van derden besproken. "Veel mensen vinden het erg onprettig om ongewild deelgenoot te zijn van andermans medische kwesties. Andersom is het gênant als medepatiënten jóuw gesprekken kunnen afluisteren", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Reacties (5)
24-02-2016, 13:43 door Anoniem
Volledig mee eens, bij mijn huisarts is dit ook zeer slecht. Alle prive informatie wordt met de gehele wachtkamer gedeeld... ruimte voor veel verbetering!
24-02-2016, 14:18 door Anoniem
Zullen het alleen huisartsen zijn of ook psychologen, psychiaters, tandartsen en meer van die vrije jongens en meisjes.
24-02-2016, 19:21 door Anoniem
En vergeet de zorgverzekeraars niet, ook zij hebben een dikke (ongeziene) vinger in de privacy-pap.
24-02-2016, 20:04 door karma4
Door Anoniem: Volledig mee eens, bij mijn huisarts is dit ook zeer slecht. Alle prive informatie wordt met de gehele wachtkamer gedeeld... ruimte voor veel verbetering!
Vreemd de spreekkamer is een andere ruimte dan de wachtkamer. Nooit meegemaakt dat die door elkaar gehaald worden.
Natuurlijk zie je andere wachtenden in de wachtkamer. Dat je anderen ziet is een privacy uitdaging. Dokterassisten plannen de zaak dat zal in de wachtkamer gebeuren. Tja wat moet je er mee. Uit het oogpunt van de bezuinigingen is huisbezoek en de mogelijkheid tot zorg krijgen als heel ver ingeperkt.
27-02-2016, 23:07 door Anoniem
Dit zelfde zie je ook ook bij de orthodontist. Waar een moeder met kind publiekelijk wordt weg gestuurd
Omdat de rekening niet is voldaan. En de hele wachtkamer luisterde mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.