image

Jongeren zeggen zich vaak aan cybercrime schuldig te maken

woensdag 2 maart 2016, 11:16 door Redactie, 6 reacties

Jongeren maken zich naar eigen zeggen vaak schuldig aan cybercrime, maar cijfers van de politie om dit te bevestigen ontbreken. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Monitor Jeugdcriminaliteit (MJC) van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC).

Cybercrime wordt door het WODC onderscheiden in cyber- en gedigitaliseerde delicten. In het eerste geval gaat het om zaken als hacken of het uitvoeren van DDoS-aanvallen. In het tweede geval gaat het om traditionele delicten die online worden gepleegd, zoals onlinebedreiging of het niet leveren van spullen die via een webwinkel zijn gekocht maar wel betaald. In deze editie van de MJC is voor het eerst ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de mate waarin jongeren zijn betrokken bij cybercrime.

Statistieken

Politie- en justitiestatistieken bieden echter weinig informatie over het aantal jeugdige verdachten en strafrechtelijke daders van cybercrime. De informatie die beschikbaar is geeft volgens het WODC geen goed landelijk beeld van het aantal jeugdigen dat cybercrime pleegt. Uit ander onderzoek blijkt dat er sprake is van een forse onderregistratie van cybercrime door jeugdige daders in justitiële registraties. Een andere reden waarom nog weinig bekend is over daders van cybercrime is dat aangiften van cybercriminaliteit wel door de politie worden geregistreerd, maar dat deze niet zonder meer kunnen worden gekoppeld aan andere opsporingssystemen van de politie.

Op basis van zelfrapportage is er wel informatie over jongeren die cybercrime plegen. Het percentage jongeren dat zegt zich hier aan schuldig te maken is het hoogst onder de minderjarigen en het laagst onder de twaalfminners. Van de minderjarigen in 2015 zegt 31% in het voorafgaande jaar één of meerdere onlinedelicten te hebben gepleegd, bij de jongvolwassenen is dit 28% en bij de twaalfminners 10%.

Minderjarigen zeggen relatief vaker betrokken te zijn bij cybercrime dan jongvolwassenen. Vorig jaar rapporteerde respectievelijk 22% en 14% betrokken te zijn geweest bij één of meerdere gedigitaliseerde delicten over het voorafgaande jaar. Jongvolwassenen zijn relatief vaker betrokken bij cyberdelicten dan minderjarigen. In 2015 rapporteerde respectievelijk 22% en 17% betrokkenheid bij cybercrime in het voorafgaande jaar. Hoewel zelfgerapporteerde cybercrime onder jongeren aanzienlijk is, kan het WODC niet zeggen of sprake is van een verschuiving van offline- naar onlinedelicten.

Reacties (6)
02-03-2016, 11:42 door Anoniem
cybercrime != online pesten
cybercrime != het niet leveren van spullen via een webwinkel zijn gekocht maar wel betaald

Pesten is van alle jaren, en dat wordt nu cybercrime genoemd.. Het is gewoon pesten, dat ook via post, telefoon, fax, of fysiek kan. Het is en blijft pesten. En iemand die pest, is nog geen crimineel.

En het niet leveren van goederen, als dat niet via een webshop gebeurt dan is het geen cybercrime meer? Dat is toch raar? Het is nl gewoon opliching. En oplichting is nog geen cybercrime.

Cybercrime is het inbreken op ander mans servers. Cybercrime is DDoS-en. Ik zie die 12-jarige jochies dat nog niet doen. Of geldt het downloaden van een mp3 ook al als cybercrime? Dat is gewoon diefstal.

Blijft raar, dat alles wat al jaren gebeurt offline, nu in eens de term cybercrime krijgt omdat de communicatie nu via het internet gaat. Maar als dit door de overheid is onderzocht, dan zegt het wel genoeg...... daar is men alleen populistisch bezig en niet inhoudelijk.

TheYOSH
02-03-2016, 13:05 door Anoniem
Wat is het verschil tussen "cybercrime" en "kattenkwaad"?
02-03-2016, 15:35 door Anoniem
Veel bedrijven zijn niet geïnteresseerd in de beveiliging van haar gegevens en die van haar klanten. Lijkt me een stuk interessanter om daar eens over te schrijven, dan over het gerommel in de marge van een puistige asperger.
02-03-2016, 17:15 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is het verschil tussen "cybercrime" en "kattenkwaad"?
Alle daden die je op internet pleegt die een bestaande wet overtreden vallen onder "cybercrime".
Internet is wereldwijd, dus het kan soms ook een buitenlandse wet zijn.

De jonge leeftijd doet voor wat betreft deze terminologie niet ter zake.
"Kattekwaad" en "cybercrime" kan elkaar overlappen:
sommige kattekwaad is cybercrime, en sommige cybercrime is dus kattekwaad.
Het enige wat i.g.v. jonge leeftijd verschilt is de strafmaat m.b.t. de dader.
I.g.v. jonge kinderen kunnen de ouders er voor opdraaien, en kunne ouders het kind straffen.
02-03-2016, 19:58 door karma4
Door Anoniem: Wat is het verschil tussen "cybercrime" en "kattenkwaad"?
Geen verschil, het is het gemakkelijk ontkennen van de foute zaken.
- Pesten, aantasting van goede naam, is gewoon fout. Valt in de misdaad [ur] http://www.pesten.nl/ [/url]
- oplichting is oplichting en met gebruik van het web cybercrime.
Straatcriminalieteit, witte boorden criminaliteit hebben ook een assocatie met waar en door wie.
Met ICT is jarenlang het beeld uitgedragen dat het fantastisch was en alles zou oplossen. Nu heft men zeer populistisch dat ide ook met het aanpakken van cybercriminaliteit. Ziehier een reden waarom men blijft hangen in het verbieden van encryptie en het willen vastleggen (sleepnetten) van alles wat maar vast te leggen is.

Mijn idee:
a/ Doorbreek die beeldvorming dat alles met ICT opgelost kan worden.
b/ Geef door wetshandhavers dezelfde kansen met opsporing als in de fysieke wereld. Niet meer maar ook niet minder.
Voorbeeld: Anonieme brief niet te achterhalen indien via papier accepter dan hetzelfde via email.

Door Anoniem: Veel bedrijven zijn niet geïnteresseerd in de beveiliging van haar gegevens en die van haar klanten. Lijkt me een stuk interessanter om daar eens over te schrijven, dan over het gerommel in de marge van een puistige asperger.
Dank je, ik maak me er druk over. Zoiets is veel interessanter en wezenlijker.
Het lijkt er op dat men enkel gezellig over wat puber zaken bezig wil zijn. Dat andere is te lastig vervelend en zeurderig.
03-03-2016, 13:46 door Ler0y JenKins
Allemaal dankzij Anonymous, van die kleine jochies die het leuk vinden om een maskertje op te doen. Dan denken ze dat ze stoer zijn. Vervolgens krijgen ze een scriptkiddietool in handen en denken ze nog stoerder te zijn...

Jochies en cybercrime? Schuld van Anonymous (en bijbehorende aftakkingen)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.