image

Topleveldomein .download voornamelijk gebruikt voor spam

zaterdag 5 maart 2016, 09:44 door Redactie, 4 reacties

De topleveldomeinen (tld) .download en .review worden voornamelijk voor spam gebruikt, zo blijkt uit een nieuwe Top 10 van anti-spamorganisatie Spamhaus. De Top 10 is samengesteld op basis van het aantal door spammers gebruikte domeinen ten opzichte van het totaal aantal domeinen eindigend op het tld.

Dan blijkt in het geval van het .download-tld dat het om bijna 76% slechte domeinen gaat die door spammers worden gebruikt. Het tld .review doet het met ruim 74% niet veel beter. Ook .diet en .click hebben voornamelijk slechte domeinen, zo stelt Spamhaus. Zoals eerder aangegeven gaat het hier niet om absolute aantallen. Het .com-tld kan bijvoorbeeld meer spamdomeinen hebben, maar heeft verhoudingsgewijs veel meer goede domeinen. Het .nl-tld komt er goed uit in de statistieken van Spamhaus, met een percentage van 0,5%.

Uit de Top 10 blijkt dat het vooral om topleveldomeinen gaat die recentelijk door internetorganisatie ICANN zijn geïntroduceerd. Volgens Spamhaus is dit geen verassing, aangezien de topleveldomeinen nog niet over goede mechanismes beschikken om misbruik aan te pakken. Daarnaast worden de domeinen tegen zeer lage prijzen of zelfs gratis aangeboden, wat aantrekkelijk is voor spammers. Door het produceren van de Top 10 hoopt Spamhaus dan ook dat de verantwoordelijke partijen het misbruik gaan aanpakken.

Image

Reacties (4)
05-03-2016, 15:06 door Anoniem
Volgens Spamhaus is dit geen verassing, aangezien de topleveldomeinen nog niet over goede mechanismes beschikken om misbruik aan te pakken.
Inderdaad laten we het allemaal het goede voorbeeld van Spamhaus volgen, Cloudflare blokkade op de allerhoogste stand, Tornetwerk blokkeren, proxies verbieden, zouden vpn's er ook al op geslingerd zijn?

(Nou ik ben erop, de huisjespagina, via een kennelijk over het hoofd geziene proxy).

De antispammuishuis zinsnede
Spam and other types of abuse continue to plague the internet
kan beter ook in tweede zin opgevat worden.

Namelijk de steeds groter wordende plaag van het steeds verder radicaal afschermen en blokkeren van het internet door grote bedrijven kan nooit zonder gevolgen blijven voor het vrije internet.
Het stupide en grenzeloos dom blokkeren van anoniem verkeer is wat mij betreft dan ook net zo'n grote plaag, met Cloudflare en Spamhous als vlaggendragers.

Wat betreft het uitbreiden van het TLD systeem, vanuit principiële vrijheid van het internet zou je deze uitbreiding van de soorten en aantallen TLD's kunnen verwelkomen.
Helaas zitten daar wel twee keerzijden aan, niet zelden wordt dit vrijheid direct weer beperkt doordat TLD aanvragers direct hun kansen schoon zien om veel en veel te veel geld te vragen voor een domeintje met een bepaalde extensie.

Aan de andere kant, wat nieuw voor mij is, worden er kennelijk ook gratis domeinen onder die nieuwe TLD's aangeboden wat een ruimere keuze heeft voor phishing misbruik.
Sommigen zullen daarbij meer gelegenheid bieden voor misbruik.
Ing.download zou nog kunnen
ing.review wordt al wat onwaarschijnlijker
en ing.diet, nee dat gaat niet lukken.
Gelukkig is er tegenwoordig ook .bank , ik zie hem alleen nog niet gebruikt worden.

Had men gedonder en misbruik met bepaalde TLD's kunnen gaan voorzien?
Waarschijnlijk wel, als het om stedennamen gaat bijvoorbeeld en daarvoor hoeven we echt niet naar Azië.

In ieder geval wat prijzenmisbruik betreft maar misschien zou het zelfs nog wel werken met bepaalde bedrijfsnamen en die lokale stedendomeinnaam als je als crimineel bereid bent om het dubbele te betalen. Wat vermoedelijk niet gebeurt en daarmee een soort van onbedoelde veiligheidsmaatregel is geworden.
Een voorbeeld van hoe het hier gaat
http://computerworld.nl/e-commerce/87785-domein--amsterdam-is-woekerhandel
Alle domeinnamen dan maar in prijs verhogen?

Wat overigens wel weer opmerkelijk is, bedenk ik me net, is dat een .jp (Japan) domein altijd al schrikbarend duur is geweest. Zou dat dan niet gelden voor het .Tokio domein? En als het dan ook zo duur is welke criminelen zijn dan bereid flink de buidel te trekken?
05-03-2016, 18:56 door Skizmo
Mooi... kan ik ze gelijk in de blocklist gooien.
05-03-2016, 21:55 door Anoniem
Cloudflare is rommel ik loop regelmatig tegen een blokkade aan die nergens op gebaseerd is. Goed plan om een premiumprovider in Nederland te blokkeren...

xyz is een echt veel gebruikt spamdomein, .download wordt zelden gebruikt. Je kunt best .download blokkeren, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

.amsterdam is helemaal geen woekerhandel. Dat iemand dat denkt duidt op een ontbekend inzicht in marktwerking. Elk niche tld heeft minder domeinen en daarom zijn domeinen veel duurder dan bijvoorbeeld .com of .nl. Dus kan de prijs best 10 of 100 keer hoger zijn. Daar is feitelijk geen enkel probleem mee, het zijn gewoon de kosten die terug moeten verdiend. ICANN vraagt nu eenmaal vele honderduizenden dollars aan fees voor een nieuwe tld.
06-03-2016, 12:29 door Anoniem
Cloudflare is inderdaad @#$%#$, kan niet eens hier door de !#$%!$#$ captcha komen. Het schijnt tegenwoordig normaal te zijn dat als ze een ip adres willen blokkeren, dat je eindeloos een captcha kan invullen. (doet google ook)

In de tijd dat cloudflare nog de optie had om commentaar in te vullen heb ik altijd "get some decent hosting" ingevuld, ik hoop dat ze daardoor wat klanten zijn kwijtgeraakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.