image

Burgernet in heel Nederland beschikbaar

maandag 7 maart 2016, 14:04 door Redactie, 1 reacties

Burgernet, het samenwerkingsinitiatief tussen politie, gemeente en burgers dat de veiligheid in wijken moet vergroten, is nu in heel Nederland beschikbaar, zo meldt de politie vandaag. De Zuid-Drentse gemeente Westerveld was de laatste Nederlandse gemeente die zich voor Burgernet heeft aangemeld.

Daarmee is elke gemeente in Nederland aangesloten op het netwerk waarmee de politie en gemeenten mensen oproepen mee te zoeken naar bijvoorbeeld inbrekers en vermiste personen. Inmiddels hebben zo'n 1,6 miljoen mensen zich op Burgernet aangemeld. Zijn ontvangen de Burgernetberichten via de thuistelefoon, sms-berichten of Burgernet-applicatie. Ook via social media worden berichten verspreid.

Burgernetmail

Meer recent is ook Burgernetmail ingevoerd, waarbij politie en gemeenten niet-urgente berichten versturen. 'Bijvoorbeeld om mensen te waarschuwen over een inbraakgolf in hun buurt', zegt Bert Edel, Burgernetmanager bij politie-eenheid Noord-Nederland. 'Via de mail vertellen we niet alleen dát er is ingebroken, maar ook hoe dat gebeurt en hoe mensen kunnen voorkomen ook slachtoffer te worden. Burgernetmail wordt door de politie ook gebruikt voor wat Edel 'digitale buurtonderzoeken'. "Na een misdrijf gaat de politie in de omgeving op zoek naar getuigen. Dat kan door aan te bellen, maar lang niet iedereen is thuis als de politie langskomt. Een e-mail biedt dan uitkomst."

Idee Burgernet

Het concept Burgernet werd in 1993 door politieman Jankees van Baardewijk bedacht. Gesproken berichten op de thuistelefoons van mensen, zodra de politie in hun woonomgeving op zoek gaat naar een inbreker, overvaller of vermiste persoon. In 2002 krijgt Baardewijk de kans om het project in de regio Utrecht handen en voeten te geven. In 2004 verstuurt de politiemeldkamer het eerste Burgernetbericht, in Nieuwegein. Nu, twaalf jaar later, voert Westerveld als 390ste en laatste Nederlandse gemeente het netwerk in en kunnen ook de inwoners van de 24 dorpskernen in deze gemeente zich aanmelden voor Burgernet.

Vorig jaar werden er bijna 8200 spoedberichten verstuurd, zo’n 400 meer dan een jaar eerder. In 750 gevallen kon de politie dankzij de inzet van Burgernet direct succes boeken, 3800 keer leidde informatie in een later stadium tot resultaat. Ruim de helft van de zogenoemde tijdkritische Burgernetberichten (4349) had betrekking op vermissingen. Over straatroven, overvallen, woninginbraken en winkeldiefstallen werden elk ruim 400 berichten verspreid.

Reacties (1)
07-03-2016, 22:02 door superglitched - Bijgewerkt: 07-03-2016, 22:03
Vraag me af hoe ze opvangen dat criminelen het burgernet juist tot hun voordeel gebruiken. In feite wat oplichting, inbraak en diefstal nog eenvoudiger zou maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.