image

Consumentenbond: Tinder schendt privacy gebruikers

maandag 7 maart 2016, 16:20 door Redactie, 5 reacties

Datingapp Tinder schendt de privacy van gebruikers, zo stelt de Consumentenbond, nadat vorige week de Noorse zusterorganisatie Forbrukerradet al tot een zelfde conclusie kwam. Volgens beide organisaties zijn de privacyvoorwaarden van de populaire app veel te vaag en te breed geformuleerd.

Daarnaast stuurt Tinder allerlei persoonlijke gegevens uit het Facebook-account van gebruikers door naar derden. Gebruikers die de Tinder-app willen gebruiken, moeten tijdens het installeren hun account aan Facebook koppelen. Tinder verzamelt vervolgens het e-mailadres, profielnaam, vriendenlijst, geboortedatum, geslacht, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto's, video's en vind-ik-leuks uit Facebook en behoudt zich het recht voor deze gegevens door te sturen aan derden zoals adverteerders en handelaren in persoonsgegevens. Ook informatie over het gebruik van Tinder zelf wordt teruggestuurd.

"In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers Tinder feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto's en video's. Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf 13 jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun Tinder-account niet kunnen verwijderen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren." De organisatie heeft de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en kijkt hoe het Tinder kan aanspreken.

Forbrukerradet stelt dat Tinder zowel de Noorse als Europese privacywetgeving overtreedt. "Tinder kan geen regels opstellen die Europese wetgeving schenden. De dienst richt zich duidelijk op Europese en Noorse gebruikers door een app en dienst in zowel Engels als Noors aan te bieden, en dus zijn Noorse en Europese wetgeving van toepassing", maakt directeur Finn Myrstad duidelijk. Naar aanleiding van het onderzoek besloot de Noorse consumentenorganisatie allerlei andere Europese consumentenorganisaties te waarschuwen.

Reacties (5)
07-03-2016, 18:07 door Anoniem
Betekent dit dat :

- consumentenorganisaties daadwerkelijk de eersten zijn die het privacy policy sinds 2012 gelezen hebben?
- iedereen het allemaal wel best vond in de afgelopen jaren?
- eigenlijk al 4 jaar lang niemand dat privacy policy leest of heeft gelezen?

Saillant detail, hoe licht grijs kan je grijze letters op een witte ondergrond maken?
Nou heel erg licht grijs, de aanvullende links onderzaan de pagina
Contact Privacy Terms Safety Health Safety
zijn eigenlijk vrijwel niet te lezen.

Klik je erop krijg je weer een tekst die net ietsje leesbaarder is maar eigenlijk vrijwel niet.
https://www.gotinder.com/privacy

Is dat toeval of bewust onleesbaar design?
07-03-2016, 18:55 door Anoniem
Tjee zeg, een app die een loopje neemt met de privacy van de gebruikers en alle data jat die er te jatten zijn en tot in lengte van jaren bewaart - is dat echt wáár??? Ik sta er gewoon van te trillen op mijn benen ...
07-03-2016, 22:38 door Anoniem
Dat is helaas niets nieuws, bijvoorbeeld datingsite secondlove.nl stuurt meteen na aanmelding uw gegevens door naar (minstens) 2 "marketeers". Dit is pijnlijk zichtbaar in het netwerklog.

Dit is te lezen in dit dokument wat ik vorig jaar schreef: http://teunissenenabling.nl/docs/wifi%20veilig%20met%20onbeveiligd.pdf

Jeroen Teunissen
08-03-2016, 11:55 door Anoniem
En nou doorpakken en Tinder blokkeren voor gebruik in de EU?
08-03-2016, 12:03 door Anoniem
iedereen het allemaal wel best vond in de afgelopen jaren?

Sure, als bewuste niet-tinder gebruiker vind ik het allemaal wel best. Dat app makers op grote schaal gegevens verzamelen, en daarbij je privacy schenden, dat is toch niets nieuws ? Of ben je verbaasd over de uitkomsten van dit onderzoek ? Het was pas nieuwswaardig geweest indien de makers van de tinder app dit *niet* zouden doen ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.