image

VS in beroep in zaak ontgrendelen iPhone drugsdealer

dinsdag 8 maart 2016, 10:53 door Redactie, 7 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van een New Yorkse rechter die oordeelde dat Apple niet gedwongen kan worden om de iPhone van een drugsdealer te ontgrendelen. De rechter stelde dat de overheid een oude wet had genomen om "ongeoorloofde absurde resultaten te produceren". Het gaat om de All Writs-wetgeving uit 1789.

Eerder gebruikte het ministerie van Justitie deze wetgeving in een andere zaak tegen Apple waarbij het bedrijf werd gevraagd om een iPhone van één van de aanslagplegers in San Bernardino te ontgrendelen. Daar gaf de rechter het ministerie gelijk en stelde dat Apple de iPhone moet helpen te ontgrendelen. De New Yorkse rechter had een andere mening en nu heeft het ministerie bij een hogere rechter bezwaar aangetekend. Volgens het ministerie laat de uitspraak van de rechter in de San Bernardino-zaak zien dat de All Writs-wetgeving wel kan worden gebruikt om Apple iPhones te laten ontgrendelen.

Daarnaast beschikt Apple volgens het ministerie over de techniek om de wachtwoordbeveiliging van het toestel te omzeilen en toegang tot de onversleutelde data te krijgen. Volgens Apple ondermijnt het verzoek van het ministerie de "fundamentele principes van de grondwet", zo blijkt uit een reactie aan Reuters. De iPhone in kwestie is afkomstig van een man die inmiddels heeft bekend schuldig te zijn aan het handelen in drugs. Het ministerie van Justitie wil toegang tot de telefoon om handlangers van de man te kunnen achterhalen.

Reacties (7)
08-03-2016, 10:59 door Anoniem
Het balletje begint dus al te rollen.

Eerst een precedent creeren vanuit terrorisme en daarna zijn de andere criminelen aan de beurt, gevolgd door verdachten en uiteindelijk iedereen.
08-03-2016, 11:18 door Anoniem
Toch zal de overheid hier in winnen. De overheid zal vast wel een weg vinden, dat 'iets' plots gebeurd is, waardoor zij alsnog de verdachte mogen vragen om de iPhone te ontgrendelen. Ik denk dat dit niet heel lang meer zal duren.

En zo zal de 'normale' burger beetje bij beetje zijn privacy moeten inleveren.
08-03-2016, 12:05 door Anoniem
En dan vragen ze zich nog af waarom Apple niet wil meewerken. Ze zetten zo hun beveiliging volledig open voor misbruik van de overheid evenals misbruik van hackers zelf. Met als gevolg dat een selling point van Apple: Security, volledig is verdwenen en mensen overstappen naar alternatieven. Ik snap daarnaast die idiote rechters niet die dit kunnen goedkeuren en de overheid gelijk geven.

Ik ben nooit een Apple fan geweest eerlijk gezegd, maar mijn respect hebben ze ondertussen wel gekregen. Ik wil daarnaast dat alle grote tech bedrijven nog meer achter Apple gaan staan en hun macht eens gaan uitoefenen. Ik denk dat de overheid dan wel zijn boeltje kan gaan inpakken.
08-03-2016, 18:03 door Anoniem
Ach een overheid wint altijd,want in de wetten zitten altijd achterdeurtjes om er toch onderuit te kunnen komen.
Want ze schrijven zelf de wetten.
Hoe wordt zo iets nou getoetst eigenlijk,dat alles wel gerechtelijk verloopt?.
Het is echt allemaal wel een beetje krom hoe alles gaat,een advocaat moet die achterdeurtjes kennen om zijn client te kunnen verdedigen.
08-03-2016, 18:21 door Anoniem
Het zal interessant worden wat de uitspraak gaat worden als zowel in deze zaak als de San Bernardino zaak de partijen in beroep blijven gaan en vervolgens beide tegengestelde uitspraken voorgelegd gaan worden aan één gerechtshof.
08-03-2016, 20:19 door karma4
Ik ben geen fan van welke grote commerciele partij dan ook. Dast zijn de grootste bedreigers van privacy.
Winst maken is het oogmerk de rest is bijzaak. Apple intereseerd zich niet voor onmmenselijke toestanden (foxxcon). Het security aspect van de fysieke apparaat toegang is een sprookje. Bedoeling inkapselen van de volgers.

Waar zijn de volgers en adepten van Shell Philips DSM SHV ING (Postbank) allemaal bedrijven van het grote geld die stuk voor stuk de wetten aan de overheid willen/wilden voorschrijven. Het belang wat gediend moet worden is .....
09-03-2016, 13:31 door Profeet
Ja dat is wel een beetje het probleem met ons soort rechtspraak. Je hoeft maar één keer een rechter te foppen of om te kopen . En alle criminelen kunnen vervolgens naar die jurisprudentie gaan wijzen :).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.