image

Microsoft pakt schadelijke adware op miljoenen computers aan

donderdag 10 maart 2016, 12:06 door Redactie, 1 reacties

Microsoft heeft deze week een update voor in de Windows ingebouwde virusverwijdertool MSRT uitgebracht om schadelijk adware te verwijderen die zich in de browsers van miljoenen computers heeft genesteld. Het gaat om de Vonteera-adware, waarvan de eerste versie in augustus 2013 werd gedetecteerd.

De afgelopen maanden was er een sterke stijging van het aantal detecties. Het zou om meer dan 8 miljoen detecties gaan, waaronder ook in Nederland. Vonteera verspreidt zich via softwarebundels van gratis spelletjes of applicaties. Eenmaal geïnstalleerd verandert het de startpagina en zoekmachine van de browser. Ook installeert het een plug-in in Google Chrome, Firefox en Internet Explorer om het verwijderen van de adware lastiger te maken en worden er advertenties getoond.

Recente versies van Vonteera voegen daarnaast legitieme certificaten van verschillende virusscanners en andere beveiligingssoftware aan de lijst van onbetrouwbare certificaten van Windows toe. Daardoor zal Windows de beveiligingssoftware niet meer vertrouwen en kan er mogelijk geen gebruik van de software meer worden gemaakt. Gebruikers kunnen de certificaten van de "onbetrouwbare lijst" wel verwijderen, maar de adware heeft in de achtergrond een service geïnstalleerd die ze weer terugplaatst.

Om Windowsgebruikers tegen allerlei actieve dreigingen te beschermen beschikt Windows over de Malicious Software Removal Tool (MSRT). De MSRT wordt elke maand tijdens het uitkomen van de maandelijkse Windows-updates ook bijgewerkt. De verwijdertool is dan in staat om nieuwe of actieve dreigingen te detecteren en te verwijderen. "Door Vonteera aan de MSRT toe te voegen hopen we een grotere impact te hebben en meer machines te helpen bij het verwijderen van deze ongewenste software. Zoals voor alle dreigingen echter geldt is voorkomen beter dan genezen", aldus Microsoft.

Image

Reacties (1)
11-03-2016, 13:16 door swake
In België zegt men Truuken van de foor . De grootste onzin die ik van Microsoft al gelezen heb . Eerst laptops en desktops verkopen met voorgeïnstalleerde Windows en affliatie software van hun partners wat nog altijd geen Adware is . En nu verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet . Nu microsoft zelf games gaat ontwikkelen en popups laat verschijnen in Windows 10 moeten ze de concurrentie natuurlijk kunnen bestrijden op één of andere manier . Zielig bedrijf dat Microsoft !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.