image

EFF: WhatsApp nieuwste frontlinie in encryptie-oorlog

maandag 14 maart 2016, 10:59 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF waarschuwt dat WhatsApp de nieuwste frontlinie is in de encryptie-oorlog tussen technologiebedrijven en de Amerikaanse overheid. Aanleiding voor deze stelling is een bericht in de New York Times over een impasse tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en WhatsApp over toegang tot versleutelde data.

Overheidsfunctionarissen zouden inmiddels kijken hoe de patstelling, om toegang tot de populaire berichten-app te krijgen, kan worden opgelost. Onlangs had een federale rechter het plaatsen van een tap goedgekeurd om berichten van WhatsApp-gebruikers te onderscheppen, maar de end-to-end-encryptie van WhatsApp hindert het aftappen. Nadat er eerder al een impasse tussen de FBI en Apple is ontstaan hebben eventuele maatregelen tegen WhatsApp voor grote onrust bij de EFF gezorgd.

"Het lijkt erop dat het ministerie van Justitie een soortgelijke gevaarlijke juridische aanval op encryptie overweegt. Het feit dat de overheid een dergelijke actie overweegt bewijst dat onze ergste vermoedens klopten", zegt Nate Cardozo van de EFF. Het afgegeven gerechtelijke bevel geldt alleen voor het aftappen van een verbinding tussen WhatsApp-gebruikers. Cordozo is bang dat een tweede bevel op het San Bernardino-bevel zal lijken en WhatsApp verplicht om software te maken om de eigen encryptie te ondermijnen, zodat versleutelde berichten toch kunnen worden onderschept en uitgelezen.

Het gerechtelijke bevel voor het aftappen is nog niet vrijgegeven, waardoor details over de WhatsApp-zaak nog ontbreken. "Op dit moment prijzen we WhatsApp (en Facebook) voor het stelling nemen tegen gerechtelijke bevelen, of ze nu Braziliaans of Amerikaans zijn, om het onmogelijke te doen of onze veiligheid omwille van muisklik-surveillance mogelijk te maken", aldus de EFF.

Reacties (3)
14-03-2016, 12:50 door Rubbertje
Goed om te lezen dat de encryptie van WhatsApp zijn werk goed doet! :)
14-03-2016, 13:39 door [Account Verwijderd]
Door Bastos: Goed om te lezen dat de encryptie van WhatsApp zijn werk goed doet! :)

Laat u toch geen zand in de ogen strooien door de grote jongens uit Silicon Valley. Even ietsje verder kijken dan de persberichtjes van de marketingafdelingen van Apple, Microsoft, WhatsApp, etc.
Het ENIGE waar corporate America in geïnteresseerd is, is de eigen monopoliepositie en geld verdienen aan uw en mijn privégegevens. Als het gewone volk er nu eindelijk achter dreigt te gaan komen dat het misschien toch niet zo'n heel erg slim idee was om alle gegevens maar bij de grote ICT bedrijven in te leveren gaan ze hun hele verdienmodel kwijtraken.

Als je niet wilt dat de overheidsdiensten bij je gegevens kunnen dan moet je natuurlijk gewoon zorgen dat je zelf de encryptiesleutels hebt.
Als er een opsporingsdienst met een gerechtelijk bevel bij een bedrijf komt om gegevens op te vragen dienen ze die gewoon af te geven. Dat is de wet en daar moeten ze zich aan houden, anders kunnen we wel ophouden met de rechtstaat. En dat weten die bedrijven ook echt wel, maar het ziet er publicitair natuurlijk veel beter uit als je publiekelijk ontzettend gaat tegenspartelen. Zeker als je dan heel hard roept dat je opkomt voor een ongecensureerd en open Internet en voor de rechten van je gebruikers. Dat is natuurlijk een gotspe van de eerste orde. Facebook, WhatsApp, Google, Apple en Microsoft die opkomen voor privacy. ROFLMAO!
14-03-2016, 22:18 door Anoniem
Dat is de wet en daar moeten ze zich aan houden, anders kunnen we wel ophouden met de rechtstaat.
Oh, daar waren we dus nog niet mee opgehouden met onze FBI en NSA vrienden??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.