image

OM: criminaliteit minder zichtbaar op internet

dinsdag 15 maart 2016, 10:32 door Redactie, 3 reacties

Er is een daling van het aantal geregistreerde misdrijfzaken, maar veel vormen van criminaliteit zijn minder zichtbaar geworden, met name op het internet, aldus Marc van Nimwegen, hoofdofficier van het parket in Rotterdam. Van Nimwegen laat dit weten over de cijfers van het afgelopen jaar van het OM in Rotterdam.

"Het internet heeft ongekende communicatiemogelijkheden geopend, maar ook ongekende mogelijkheden gecreëerd voor allerlei soorten van criminaliteit", aldus het Openbaar Ministerie in het jaarrapport (pdf). Het parket Rotterdam heeft vorig jaar meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar cybercriminaliteit gestart of afgerond. Het parket had de doelstelling 23 cybercrime-onderzoeken te doen. "Die hoeveelheid zaken hebben we, mede door vergrote inzet van de politie, gehaald."

Volgens het OM wordt het op het oog geringe aantal verklaard door de strenge officiële definitie van cybercrime: criminaliteit gericht tegen de computerapparatuur. Criminaliteit die wordt gepleegd met behulp van computers, zoals internetoplichting, valt hier buiten. "Omdat deze vorm van criminaliteit meestal internationaal georganiseerd is, is het erg lastig om de daadwerkelijke plegers van de cybercrime op te sporen en te vervolgen."

Voor dit jaar is het de bedoeling tenminste 25 strafrechtelijke onderzoeken uit te voeren. Ook zal er speciale aandacht komen voor kwetsbare groepen op het gebied van cybercriminaliteit, zoals ouderen. Er lopen op dit moment onderzoeken naar onder meer het 'mijnen' van bitcoins met behulp van gestolen stroom, het uitvoeren van DDoS-aanvallen op een gemeente en voor hacking.

Reacties (3)
15-03-2016, 13:42 door Anoniem
Wow, 25 zaken in een jaar. Hoeveel procent is dat van het aantal cybermisdrijven aldaar, 0.00001% ofzo ?
15-03-2016, 13:46 door Spion
En de anti encryptie campagne gaat weer verder...
15-03-2016, 15:27 door Anoniem
Er lopen op dit moment onderzoeken naar onder meer het 'mijnen' van bitcoins met behulp van gestolen stroom...


Goh dat was nou niet te voorspellen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.