image

Politie houdt mannen aan wegens witwassen van bitcoins

vrijdag 18 maart 2016, 11:43 door Redactie, 5 reacties

De politie heeft afgelopen maandag drie mannen aangehouden wegens het witwassen van bitcoins. De 36-jarige hoofdverdachte zou bitcoins die hij van criminelen had ontvangen via de twee andere verdachten, door de politie aangeduid als geldezels, naar contant geld hebben omgezet.

Bij het omwisselen van bitcoins naar cash verdiende de hoofdverdachte per transactie een groot percentage, zo laat de politie verder weten. Vermoedelijk heeft de hoofdverdachte in deze zaak miljoenen euro’s witgewassen. Bij doorzoekingen is er ongeveer 90.000 euro en een boot en een auto in beslag genomen. De hoofdverdachte is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Het onderzoek naar de verdachte startte begin dit jaar in samenwerking met het Britse National Crime Agency.

Reacties (5)
18-03-2016, 12:01 door Anoniem
Voor de mensen die zich dat óók afvragen:

- Verdachte is voorgeleid in Rotterdam.
18-03-2016, 14:29 door Briolet
Volgens mij is dat niet witwassen. Bij witwassen moet dat geld een nieuwe, schijnbaar legale, oorsprong hebben. b.v. omzet uit een kroeg, terwijl er eigenlijk nooit gasten komen. Als je alleen Euros van je bitcoin rekening afhaalt, kun je de herkomst nog steeds niet verklaren.
18-03-2016, 16:40 door Anoniem
Door Briolet: Volgens mij is dat niet witwassen. Bij witwassen moet dat geld een nieuwe, schijnbaar legale, oorsprong hebben. b.v. omzet uit een kroeg, terwijl er eigenlijk nooit gasten komen. Als je alleen Euros van je bitcoin rekening afhaalt, kun je de herkomst nog steeds niet verklaren.
Paar zaken:
- Witwassen is geen juridische term met inhoudelijke betekenis.
- Jij hebt het over "zwart geld," maar hier wordt vooral (Belasting)fraude bedoeld.
- Bitcoin-transacties zijn juist transparanter dan reguliere banktransacties. De rekening koppelen aan een Rechtspresoon is iets lastiger.
18-03-2016, 18:12 door karma4
Door Briolet: Volgens mij is dat niet witwassen. Bij witwassen moet dat geld een nieuwe, schijnbaar legale, oorsprong hebben. b.v. omzet uit een kroeg, terwijl er eigenlijk nooit gasten komen. Als je alleen Euros van je bitcoin rekening afhaalt, kun je de herkomst nog steeds niet verklaren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witwassen "Witwassen is het uitvoeren van transacties teneinde de illegaliteit van geldsommen te maskeren." Met ongewoon hoge omwisseltarieven heb eens sterke aanwijzing net zoals iets dat ver onder de prijs wordt aangeboden. Vraagje: wat is je legale verklaring voor verkrijgen van ongewoon veel geld?
Ze zullen best nog wat meer hebben dan dat.

Ben jij echt zo goedgelovig dat het allemaal van die lieve jongens zijn in de bitcoin wereld?
19-03-2016, 10:02 door Anoniem
Het is natuurlijk niet witwassen in de normale betekenis van het woord maar er is wel iets vergelijkbaars aan de hand:
het overhevelen van geld van de ene wereld (de virtuele bitcoins) naar de andere wereld (contant geld).
Dat is dan nog steeds niet wit, maar op zijn minst kun je het uitgeven aan alles wat je wilt.

Als men daarbij bereid is om grote percentages in te leveren dan mag je er vanuit gaan dat de bitcoins op criminele
wijze verkregen zijn. Losgeld van cryptoware bijvoorbeeld. Hopelijk wordt er naast het veroordelen van de "witwasser"
ook nog onderzoek gedaan naar de herkomst van de bitcoins.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.