image

Adware in Androidversie goedkope smartphones ontdekt

zaterdag 19 maart 2016, 07:24 door Redactie, 1 reacties

In de Androidversie die verschillende goedkope smartphones van bekende fabrikanten gebruiken is adware ontdekt. Daarvoor waarschuwt het Russische anti-virusbedrijf Doctor Web. Het gaat om een software development kit (sdk) genaamd Gmobi.

Via een sdk kunnen ontwikkelaars en fabrikanten bepaalde functies aan hun apps toevoegen. Gmobi is in staat om het besturingssysteem op afstand te updaten, informatie te verzamelen, berichten weer te geven, waaronder advertenties, en mobiele betalingen te doen. "Hoewel Gmobi misschien niet gevaarlijk lijkt, gedraagt het zich als adware", stelt Doctor Web. Het anti-virusbedrijf beschouwt applicaties die met de sdk gemaakt zijn dan ook als kwaadaardig.

Het voornaamste doel van Gmobi is namelijk om vertrouwelijke informatie te verzamelen en die door te sturen, zo laat de virusbestrijder weten. Het gaat dan onder andere om e-mails van gebruikers, gps-coördinaten en gelocatiegegevens. Zodra de gegevens zijn doorgestuurd laat Gmobi op allerlei plekken, zoals de statusbalk en startpagina, advertenties zien. Gmobi zou inmiddels op bijna 40 goedkope Androidtoestellen van "bekende bedrijven" zijn aangetroffen, maar Doctor Web geeft geen namen.

De SDK zou onder andere voor Trend Micro Dr. Safety, Trend Micro Dr. Booster en Asus WebStorage zijn gebruikt. Apps die via Google Play zijn te downloaden. Na te zijn ingelicht heeft Trend Micro een update voor de apps uitgebracht, waardoor die niet meer gevaarlijk voor Androidgebruikers zijn, aldus het Russische anti-virusbedrijf.

Reacties (1)
19-03-2016, 12:21 door Anoniem
Wat een wonder, bij Mlais zit er misschien een bitcoin miner in :)
Overdag laad deze niet verder op dan 80%, en s'nachts tot 100%
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.