image

FBI laat zaak tegen Apple vallen wegens externe hulp

dinsdag 22 maart 2016, 10:06 door Redactie, 5 reacties

De FBI heeft de zaak tegen Apple laat vallen om de iPhone van één van de aanslagplegers in San Bernardino te ontgrendelen, aangezien een externe partij een oplossing heeft aangeboden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vroeg de rechter gisteren (pdf) om de zaak tegen Apple te staken.

Een andere partij zou hebben aangeboden om de gewenste informatie van het toestel te krijgen. De rechter heeft daarop de hoorzitting, die voor vandaag gepland stond, geannuleerd en de zaak gestaakt. Apple is daardoor niet meer verplicht om de FBI te helpen met het ontgrendelen van de iPhone. Als de overheid de zaak toch wil doorzetten wil Apple weten welke externe partij de exploit levert om toegang tot de data op de iPhone te krijgen, maar dat is volgens Engadget en Wired onwaarschijnlijk. "Het risico om de kwetsbaarheid aan Apple te onthullen kan aanleiding voor de overheid zijn om de zaak helemaal te laten vallen, dan die informatie aan Apple prijs te geven."

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is blij met de ontwikkeling, maar stelt dat het nog niet voorbij is. "De FBI kan op elk moment terug naar de rechter keren en proberen om Apple alsnog software te laten ontwikkelen om de beveiliging van onze iPhones te kraken. Het is ook mogelijk dat de FBI een andere testzaak zoekt dat het kan gebruiken om een juridisch precedent te scheppen."

Het ministerie laat in een reactie weten dat een externe partij dit weekend een manier aan de FBI heeft gedemonstreerd om de telefoon te ontgrendelen. "We moeten deze methode eerst testen om zeker te weten dat die geen gegevens op het toestel vernietigt, maar we zijn voorzichtig optimistisch", aldus een woordvoerster. De zaak is nog niet helemaal voorbij, aangezien de FBI op 5 april aan de rechter moet laten weten wat de voortgang is.

Reacties (5)
22-03-2016, 10:23 door Anoniem
Er is één zitting geschrapt op verzoek van de FBI, de zaak blijft nog staan.
22-03-2016, 12:16 door Anoniem
Externe hulp: drie letter woord.
22-03-2016, 13:32 door Anoniem
Apple komt met een update:

https://www.security.nl/posting/465364/Apple+dicht+groot+aantal+lekken+in+iOS%2C+OS+X+en+Safari

en de FBI laat een hoorzitting vallen, toeval?
22-03-2016, 13:39 door Eric-Jan H te D
En niet uitgesloten moet worden dat de externe partij gewoon Apple is. En dat voor deze constructie gekozen is om de commerciële belangen van Apple te beschermen.
23-03-2016, 06:50 door Anoniem
En als die externe partij Apple niet is, dan is het uitstel van executie.
Feit is dat de Roverheid, inclusief NSA en FBI inmiddels een veel grotere dreiging voor 'ons' is dan de vermeende aanslagplegers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.