image

Politie waarschuwt voor betalen bij ransomware

donderdag 24 maart 2016, 12:18 door Redactie, 4 reacties

De politie waarschuwt internetgebruikers die het slachtoffer van ransomware zijn geworden voor het betalen van het gevraagde losgeld. In het geval slachtoffers niet over een back-up beschikken lijkt er niets anders op te zitten dan de criminelen voor de decryptiesleutel te betalen, aldus de politie. "Maar pas op: het komt regelmatig voor dat je geen wachtwoord ontvangt. Dan ben je zowel je geld als je gegevens kwijt."

Vorig jaar gaf Gert Ras, hoofd Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid, ook al het advies om niet te betalen. Volgens Ras is er geen garantie dat slachtoffers hun bestanden namelijk terugkrijgen. "Als jezelf een goede back-up hebt kun jezelf je computer herstellen en dan weet je ook zeker dat het virus dat erop zat weg is. Terwijl als je betaalt weet je én niet zeker dat je überhaupt je computer weer open krijgt en daarnaast blijf je met het virus op je computer zitten. Wij adviseren nooit betalen."

Om infecties door ransomware te voorkomen wordt internetgebruikers aangeraden om geen onverwachte e-mailbijlagen te openen, regelmatig back-ups te maken, een virusscanner te gebruiken en regelmatig beveiligingsupdates voor Windows en andere programma's te installeren. Ook waarschuwt de politie voor het inschakelen van macro's in Office-documenten.

Reacties (4)
24-03-2016, 13:13 door Anoniem
Het niet hebben van een back-up betekent dat de data niet belangrijk voor je is. Maar zodra je gevraagd wordt te betalen, is die data wel opeens belangrijk... ik vat 'm niet.
Zorg gewoon voor een goede back-up!
24-03-2016, 15:06 door Anoniem
Het niet hebben van een back-up betekent dat de data niet belangrijk voor je is

Was dat maar zo. Genoeg mensen die niet (vaak genoeg) een backup maken van wel degelijk belangrijke data. Of een backup hebben op een externe schijf, die altijd is aangesloten. Zodat je bij ransomware alles alsnog kwijt bent. Dat data belangrijk is staat los van de vraag hoe deskundig en zorgvuldig de eigenaar met die data om gaat.
24-03-2016, 16:30 door Anoniem
Ik zeg 'BETALEN!"... dat is de prijs voor je niet weten waar je mee bezig was.
Komt er een sleutel terug, heb je mazzel, komt er geen sleutel terug, is het nog steeds de prijs die je betaalt voor een nitwit zijn...
Mensen die met breinaalden in electriciteits centrales gaan rondlopen ga ik ook niet vertellen "joh, is dat nou wel zo slim?".
24-03-2016, 22:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zeg 'BETALEN!"...
Fijn, misdaad loont! Ik ga me verder bekwamen in mijn nieuwe beroep. PS: Wat is je IP-adres? Ik ben nog maar een beginner.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.