Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Email ransomware

28-03-2016, 10:29 door [Account Verwijderd], 1 reacties
Ik gebruik email client Postbox (een moderne afgeleide van Thunderbrid). Om op verschillende computers met dezelfde inbox te kunnen werken maak ik gebruik van het imap protocol. Werkt perfect.

In Postbox heb ik de functie genaamd "Maak berichten in mijn inbox beschikbaar voor offline gebruik" aangevinkt. Dit is dezelfde functie als in Thunderbird "Alle berichten lokaal synchroniseren" De reden om deze functie aan te vinken is dat ik dan een lokale backup van mijn email krijg, de emails worden dan in de profielmap van Postbox opgeslagen.

Echter, een paar dagen geleden ontving ik een spam mailtje met als bijlage een zip bestand dat volgens mij ransomware bevatte. Zo'n bijlage zou ik nooit openen maar omdat ik dus alle mails feitelijk download naar mijn lokale profielmap staat deze bijlage dus ook op mijn systeem.

Nu vraag ik mij af wat er gebeurt wanneer ik deze mail verwijder in mijn email client; wordt de mail en de bijlage dan ook verwijderd uit mijn profielmap?? Of blijft daar iets achter? En daar op volgend: is het wel verstandig alle binnenkomende mail structureel te downloaden naar je lokale schijf, zitten daar niet te veel risico's aan en is het wellicht beter offline gebruik uit te schakelen?
Reacties (1)
28-03-2016, 11:18 door Anoniem
Gewoon deleten, je mailbox wordt gesync samen met je profiel en mail provider. Niets aan de hand dus. Lijkt mij eigelijk logisch ook, je kan toch geen verwijderde mails zomaar blijvend offline bewaren lijkt mij. Je kan dan ook testen door de grote van de profielmap in het oog te houden of zelf een testen door een grote bijlage te verzenden en kijken of de profielmap groter/kleiner wordt bij verwijderen van jouw testmail.

Maar je zult daarna wel 'opnieuw' moeten "comprimeren" (mailbox grote verkleinen) geloof ik, ik weet niet of dat postbox die functie ook heeft. In thunderbird moet je dat handmatig doen of het kan op aanvraag gebeuren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.