image

Onderzoek: half miljoen slimme thermostaten in Nederland

donderdag 31 maart 2016, 12:12 door Redactie, 14 reacties

In Nederland zouden er ruim een half miljoen slimme thermostaten zijn, zo stelt onderzoeksbureau Multiscope op basis van onderzoek onder 6.000 Nederlanders. Volgens het onderzoek heeft 8% van de Nederlandse huishoudens een slimme thermostaat.

Dit zijn ongeveer 600.000 Nederlandse huishoudens. De belangrijkste reden om voor een slimme thermostaat te kiezen is gemak en comfort (39%). Daarnaast speelt lager energieverbruik een belangrijke rol. Inzicht in verbruik en uitgaven (33%), controle over het energieverbruik (28%) en kostenbesparing (27%) zijn de overige veel voorkomende redenen.

Bijna de helft van de huishoudens met een slimme thermostaat kreeg deze bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. De slimme thermostaat hangt vooral bij gezinnen met kinderen (12%) en bij 18 tot 34 jarigen (10%). Bij 65-plussers blijft de slimme thermostaat nog wat achter (7%). Eén op de zes Nederlanders (13%) geeft aan een slimme thermostaat te overwegen. De slimme thermostaat Toon, aangeboden door Eneco, is met 34% verreweg de meest gebruikte.

Reacties (14)
31-03-2016, 12:20 door Anoniem
Vervolgonderzoek: Half miljoen slimme thermostaten gehackt.
31-03-2016, 13:04 door Anoniem
Zo slim zijn die slimme thermostaten niet, zijn aangesloten op de cloud en daardoor gevoelig voor storingen op die cloud.
Naast de security die ook wel eens te wensen overlaat, kost het je een bak geld aan abonnement voor die cloud dienst.

Veel moderne CV-ketels werken slechter met deze thermostaten omdat ze veelal modulerend zijn en de slimme thermostaten dat niet ondersteunen, dus zuiniger wordt het dan niet eerder minder zuinig.
Dus het kost je een abonnement, en bent minder zuinig wat ook extra geld kost via je hogere gas verbruik..

Nou lekker SLIM zeg..
31-03-2016, 13:49 door Anoniem
"De belangrijkste reden om voor een slimme thermostaat te kiezen is gemak en comfort (39%). Daarnaast speelt lager energieverbruik een belangrijke rol. Inzicht in verbruik en uitgaven (33%), controle over het energieverbruik (28%) en kostenbesparing (27%) zijn de overige veel voorkomende redenen. "

Da's in totaal dus 127% ? Ik ben overigens benieuwd welk percentage de slimme meter heeft omdat ze zijn verhuisd, en per definitie een nieuwe meter krijgen. Of omdat men een brief heeft gekregen dat de leverancier de meter wil vervangen.

Ook vind ik het heel erg merkwaardig dat je dergelijke redenen niet terug ziet in dit onderzoek. Wie is de opdrachtgever achter dit onderzoek ?
31-03-2016, 13:51 door Anoniem
"Bijna de helft van de huishoudens met een slimme thermostaat kreeg deze bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. De slimme thermostaat hangt vooral bij gezinnen met kinderen (12%) en bij 18 tot 34 jarigen (10%). Bij 65-plussers blijft de slimme thermostaat nog wat achter (7%)."

En, waar hangt de overige 71% van de slimme meters ?
31-03-2016, 14:26 door Anoniem
Door Anoniem:=
Veel moderne CV-ketels werken slechter met deze thermostaten omdat ze veelal modulerend zijn en de slimme thermostaten dat niet ondersteunen, dus zuiniger wordt het dan niet eerder minder zuinig.
Dus het kost je een abonnement, en bent minder zuinig wat ook extra geld kost via je hogere gas verbruik..

Inderdaad! Ik ben wel benieuwd wat de ECHTE cijfers zijn voor de verbetering na aanbrengen van zo'n thermostaat,
zowel in de daadwerkelijke afname van het gasverbruik verminderd met de toename van het electriciteitsverbruik door
het eigen verbruik van deze iPad aan de muur, als ook het daadwerkelijke financiele voordeel na aftrek van de
abonnements kosten.
31-03-2016, 14:36 door Anoniem
Wat wordt bedoeld met een slimme thermostaat? Is dat eentje die aan het internet hangt, of worden daar ook thermostaten mee bedoeld die adaptief werken?

Mijn thermostaat is inmiddels een jaar of 15 oud. De thermostaat staat ingesteld om op tijdstip x temperatuur t te hebben in huis. Na een paar dagen weet de thermostaat precies hoe laat hij moet gaan beginnen met opwarmen zodat op tijdstip x inderdaad temperatuur t is bereikt.

Van zo'n "nieuwe slimme" thermostaat ben ik niet echt gecharmeerd. Als je alle opties wilt gebruiken, dan hang je vast aan een maandelijks abonnement. Dat is misschien ook wel slim... voor het energie bedrijf ;-)
31-03-2016, 16:14 door Anoniem
Wie zegt dat een abonnement vereist is voor het in huis halen van een slimme thermostaat. Ik heb de 3e generatie Nest Thermostaat onlangs aangesloten. Security technisch inderdaad wel een uitdaging aangezien het aansturen en middels een nest account in de cloud gebeurt en dus ook het beheer. of het energiebesparend werkt, daar kan ik me wel in vinden daar waar ik meer controle kan uitoefenen over het verwarmen van mijn huis (los van het standaard schema zelf lerend is). Zowel de Nest als Toon thermostaat zijn nu los te verkrijgen. Nest was al los van energieleverancier te krijgen.
31-03-2016, 18:42 door Anoniem
Hoe zit het met storingen van de cv ketel, reageert een slimme meter daar ook slim op of leidt het tot levensgevaarlijke situaties?
31-03-2016, 23:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2016, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem: Wie zegt dat een abonnement vereist is voor het in huis halen van een slimme thermostaat. Ik heb de 3e generatie Nest Thermostaat onlangs aangesloten. Security technisch inderdaad wel een uitdaging aangezien het aansturen en middels een nest account in de cloud gebeurt en dus ook het beheer. of het energiebesparend werkt, daar kan ik me wel in vinden daar waar ik meer controle kan uitoefenen over het verwarmen van mijn huis (los van het standaard schema zelf lerend is). Zowel de Nest als Toon thermostaat zijn nu los te verkrijgen. Nest was al los van energieleverancier te krijgen.

Zie: https://www.eneco.nl/toon-thermostaat/?utm_source=google_dds-t&utm_source=cpc&utm_campaign=01.02%20Eneco%20Toon%20-%20BR&utm_content=Toon%20-%20Thermostaat&utm_term=toon%20thermostaat&utm_device=c&gclid=CPmmpOr47MsCFegp0wod87ULEQ

Abonnement kost 3,50 of 4,95 per maand. Tenminste als je volledig gebruik wilt maken van dat apparaat (waarom zou je anders zo'n thermostaat willen hebben?).
01-04-2016, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het met storingen van de cv ketel, reageert een slimme meter daar ook slim op of leidt het tot levensgevaarlijke situaties?
Dat is niet anders als met een domme thermostaat of een thermostaat van de fabrikant zelf.
01-04-2016, 19:32 door Anoniem
Slimme thermostaten kosten veel geld, dat is niet bepaalt slim.
Bovendien staat de privacy op de tocht en toch kost warmte en energie.
01-04-2016, 19:53 door Anoniem
...aangezien het aansturen en middels een nest account in de cloud gebeurt...
ja dat is wel balen, weg controle.
01-04-2016, 20:48 door Anoniem
Ik heb eens even de TOON thermostaat bij Eneco op de web bekeken.
Wat een BS en gelul zeg. Echt iets voor de "facebook generatie"!
Als je geen TOON hebt hoor je er niet bij??

Vroeger werd snake oil verkocht; nu TOON>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.