image

Amerikaanse senator wil wettelijk verbod op backdoors

donderdag 31 maart 2016, 13:54 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse senator Ron Wyden heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarin het verboden wordt voor de overheid om bedrijven te dwingen backdoors aan hun producten toe te voegen of de beveiliging op andere manieren te ondermijnen. Ook wil hij dat de overheid mensen aanneemt die kennis van technologie hebben en weten wat de gevolgen zijn van het verzwakken van digitale veiligheid en privacy.

"De snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar vormen een directere en persoonlijkere dreiging voor de rechten van elke Amerikaan dan de meeste mensen begrijpen", zo liet de democratische senator tijdens een speech op RightsCon in Silicon Valley weten (pdf). "Eeuwenlang werd individuele vrijheid door technologische beperkingen beschermd. Het in real-time verzamelen van persoonlijke informatie over de volledige bevolking van een land was onmogelijk. Tegenwoordig zijn die fysieke beperkingen nagenoeg verdwenen."

Wyden stelde ook dat het debat over dataveiligheid niet gaat over het kiezen tussen veiligheid of privacy. "Het gaat over het kiezen tussen minder of meer veiligheid. Mensen die vinden dat de overheid meer surveillancebevoegdheden moet hebben framen dit debat vaak als een keuze tussen privacy en veiligheid. Maar ze hebben het bij het verkeerde eind." De senator ziet het dan ook als zijn taak om het publiek te overtuigen dat als politici of de media deze boodschap verspreiden, dit niet klopt. "Het gaat juist om minder veiligheid tegenover meer veiligheid."

Reacties (4)
31-03-2016, 23:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-04-2016, 07:13 door Anoniem
Eindelijk eens iemand daar die het licht gezien heeft. Helaas zal het wel een roepende in de woestijn zijn.
Verder geloof ik er geen moer van dat FBI, CIA, NSA en verzin er nog maar een paar zich daaraan gaan houden.
01-04-2016, 09:51 door Anoniem
Door Anoniem: Eindelijk eens iemand daar die het licht gezien heeft. Helaas zal het wel een roepende in de woestijn zijn.
Verder geloof ik er geen moer van dat FBI, CIA, NSA en verzin er nog maar een paar zich daaraan gaan houden.

Of ze er dan aan houden boeit niet. Ze zullen toch wel blijven hacken, maar ze kunnen bedrijven gewoon niet meer dwingen om een backdoor in te bouwen. Dus stel ze willen in de toekomst de nieuwe iPhone willen kraken, lukt ze niet dus ze vragen Apple voor een backdoor, dan hoeft Apple hier niet meer aan mee te werken en kan zich wijzen op deze wet.

Ik vind dit een erg goede ontwikkeling, hiermee krijgen bedrijven wat meer houvast tijdens zichzelf verdedigen tegen overheden.
01-04-2016, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Eindelijk eens iemand daar die het licht gezien heeft. Helaas zal het wel een roepende in de woestijn zijn.
Verder geloof ik er geen moer van dat FBI, CIA, NSA en verzin er nog maar een paar zich daaraan gaan houden.

Het is naïef om te denken dat de inlichtingendiensten zich altijd aan de regels zullen houden. In Nederland luisterde de AIVD bijvoorbeeld ook jounalisten en advocaten af, terwijl dat gewoon simpelweg niet mag. Echter, als het tegen de wet is wat de overheid doet, dan kun je er tegen verzetten en heb je een poot om op te staan in de rechtbank.

Het zou een tweede NSA schandaal moeten voorkomen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.