image

Fries ziekenhuis behandelt minder patiënten wegens nieuw EPD

vrijdag 1 april 2016, 10:55 door Redactie, 11 reacties

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zal de komende weken tijdelijk minder patiënten behandelen wegens de overstap op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD), zo laat het ziekenhuis zelf weten. Volgens het MCL gaat het om de grootste verandering in de geschiedenis van het ziekenhuis.

Het 30 miljoen euro kostende systeem heeft voor patiënten allerlei voordelen, zo stelt het MCL. Via een website van het ziekenhuis kunnen patiënten zelf vervolgafspraken maken, het actuele dossier en onderzoeksuitslagen inzien en in een beveiligde digitale omgeving vragen aan de arts stellen. Het nieuwe EPD maakt het voor MCL-onderzoekers ook gemakkelijker om wetenschappelijk onderzoek te doen, doordat de gegevens eenduidiger en beter geregistreerd worden.

Het project om op het nieuwe EPD over te stappen heeft 18 maanden geduurd, waarbij 80 fulltime projectmedewerkers vanuit het MCL betrokken waren. Om goed met het nieuwe EPD te kunnen werken zijn inmiddels 3.700 medewerkers getraind. De invoering van het systeem kostte 30 miljoen euro. Vanwege de introductie van het nieuwe EPD worden tijdelijk minder patiënten behandeld dan anders. De verwachting is dat medewerkers tijdens de inwerkperiode tijd nodig hebben om aan de nieuwe werkwijze te wennen.

Het nieuwe EPD is afkomstig van leverancier Epic en wordt door meer ziekenhuizen gebruikt, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het VU medisch centrum in Amsterdam, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en de Amphia ziekenhuizen in Brabant. Onlangs maakte het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarmee het MCL veelvuldig samenwerkt, ook bekend om op dit elektronisch patiëntendossier over te stappen.

Reacties (11)
01-04-2016, 11:28 door Reinder
Dat moment dat je niet zeker weet of het nu een 1-april grap is of niet..
01-04-2016, 12:40 door Anoniem
Ik dacht de het shceldwoord "EPD" niet meer gebruikt mocht worden en dat ze het omgedoopt hadden naar "LSP"
01-04-2016, 13:32 door Anoniem
Door Reinder: Dat moment dat je niet zeker weet of het nu een 1-april grap is of niet..
Nee is het niet, echter vragen wij ons af wat dit met security te maken heeft.
01-04-2016, 13:44 door karma4
Door Reinder: Dat moment dat je niet zeker weet of het nu een 1-april grap is of niet..
Valt mee,http://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2014/6/MC-Leeuwarden-kiest-voor-epd-van-Epic-1536234W/ bestaand groot bedrijf waar we meer van gaan horen https://www.epic.com/Software Het SAP in die wereld.
01-04-2016, 14:20 door Anoniem
de reden dat het ziekenhuis nu het amerikaanse EPiC gebruikt is natuurlijk vanwege het uitstellen en afstellen van het landelijk epd. hierdoor hebben veel ziekenhuizen liggen wachten en wachten totdat eindelijk duidelijk werd dat er geen epd kwam. en nu moeten alle ziekenhuizen snel overstappen op een eigen epd.. en daar zijn niet veel fabrikanten van. epic is een van de grootste en wordt het nieuwe windows onder de epd's... iedereen gaat het gebruiken omdat anderen het ook doen.niet omdat ze er bewust voor kiezen.

ik ben benieuwd of ze de hardware van Epic overnemen a $$$$$ of dat ze eigen hardware gebruiken zoals Nijmegen.
01-04-2016, 14:27 door Anoniem
Elk ziekenhuis heeft een Elektronische Patiënt Dossier (EPD). Of dachten jullie dat ziekenhuizen als enigste in de wereld het allemaal nog op de typmachine deden?
Het LSP is het Landelijk Schakel Punt. Dit is niet een landelijke database maar een verwijs index. Voor meer info daar over zien:
https://www.vzvz.nl/page/Zorgconsument/Het-LSP
Hier kan je ook aangeven dat je ingelicht worden als iemand (probeert) via de verwijsindex informatie over je te verkrijgen:
https://portaal.vzvz.nl/
01-04-2016, 15:42 door Anoniem
Voor de reacties hierboven: voor zover ik weet zijn er drie spelers in de Nederlandse markt die (maat) EPD's aanbieden aan ziekenhuizen. Dat zijn:
Epic
ChipSoft
Nexus Nederland (voorheen en beter bekend als McKesson)

De voorwaarden die deze leveranciers eisen van de softwareafnemer verschillen. Van Epic kan ik je verzekeren dat zij de zwaarste eisen stellen, o.a. op security en hardware gebied. Ze zijn hier ook erg stellig in: doe je het niet op onze manier, dan hoef je ook onze software niet meer. Harde contracten en kost veel geld. Daarentegen krijg je een zeer sterk en goed ontwikkelde (en geteste) software. Ter bevestiging van de reacties hierboven: EPD heeft niks te maken met LSP. Door de ophef die jaren geleden over ontstond over het invoeren van het LSP is helaas aan het woord EPD een negatieve betekenis erop gaan hangen. Het is niks minder dan het digitaliseren (en categoriseren) van patiënteninformatie. Hier is wel degelijk rekening gehouden met security, afscherming van gegevens, autorisatie, patiëntenrelatie, logging en dergelijks. Dat het ziekenhuis overstapt naar Epic vind ik een goede ontwikkeling (andere leveranciers stellen minder strenge eisen).
01-04-2016, 19:28 door Anoniem
Het 30 miljoen euro kostende systeem heeft voor patiënten allerlei voordelen...

Grappig dat ze daar altijd mee beginnen en mee schermen. Er zijn namelijk ook nogal wat nadelen, ik beperk mij alleen even tot de privacy. EPD=NEE
02-04-2016, 08:38 door karma4
Door Anoniem:
Grappig dat ze daar altijd mee beginnen en mee schermen. Er zijn namelijk ook nogal wat nadelen, ik beperk mij alleen even tot de privacy. EPD=NEE
Ik zou zeggen EPD=JA .

Als je wat hebt is het vastleggen van alle relevante zaken voor jou en mogeljik voor vele lotgenoten belangrijk. Je zult maar een verkeerde behandeling krijgen door ontbreken van de benodigde informatie. Een zwaarder nadeel is er niet.

Met opgedane kennis van "cases" zijn mogelijk toekomstige gevallen een stuk beter af. Onderzoek vanuit de gegevens, met in achtneming van de nodige randvoorwaarden is iets positiefs. Waar je het over moet hebben is die randvoorwaarden.

Zoals 15:42 Anoniem stelt ze zijn veeleisend, dat is prima. Ze zijn echter ook heel gesloten over hun software en aanpak. Dat maakt controles van implementaties tot een specialistisch gebied. Van wat je kan terugvinden kan ik alleen maar zeggen dat het er echt goed uit ziet. Bij uitrol/implementatie komt het toch op de eigen mensen aan. Daar kunnen de gangbare misvattingen met foutjes optreden. Dat MCL extra tijd vrij maakt om mogelijke hickups goed aan te kunnen is gewoon een verstandige zet. (Availablilty is een aandachtspunt van de Security CIA BIA)

Met alle ransomware verhalen (security) bij ziekenhuizen is dit een goed artikel (dank u readactie) die wat meer achtergrond geeft wat er in die wereld speelt.
02-04-2016, 21:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het 30 miljoen euro kostende systeem heeft voor patiënten allerlei voordelen...

Grappig dat ze daar altijd mee beginnen en mee schermen. Er zijn namelijk ook nogal wat nadelen, ik beperk mij alleen even tot de privacy. EPD=NEE

Jij wilt dus nog een FPD (Fysiek Patienten Dossier) waar iedereen alles op papier heeft en men met stapels papieren door het ziekenhuis loopt. Waar laboratoria de resultaten uitprinten en opsturen, zodat de artsen daar pas dagen later de beschikking over hebben.

Peter
05-04-2016, 12:12 door Johnoed
Het heeft voor- en nadelen. En ben wel voor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.