image

100 Android-apps met adware in Google Play ontdekt

dinsdag 5 april 2016, 11:12 door Redactie, 3 reacties

Onderzoekers hebben in Google Play meer dan 100 Android-apps met adware ontdekt die allerlei informatie over het toestel en gebruikers verzamelen en advertenties laten zien. Dat meldt het Russische anti-virusbedrijf Doctor Web. De besmette applicaties doen zich voor als legitieme applicaties.

Zo worden de naam en icoontjes van bekende apps gebruikt. Het gaat dan om verschillende tools, apps om foto's te bewerken en wallpaper-apps. Bij elkaar zouden de besmette apps 3,2 miljoen keer gedownload zijn. Eenmaal actief verzamelt de adware het e-mailadres van het Google-account, gegevens over het toestel, geolocatie, mac-adres van de oplader, telecomaanbieder, aanwezigheid van roottoegang, app-gegevens en netwerkinformatie.

Vervolgens toont de adware allerlei advertenties waarin wordt gesteld dat er bijvoorbeeld problemen met de accu zijn of dat die is beschadigd. Na te zijn ingelicht heeft Google verschillende van de apps verwijderd. Doctor Web adviseert Androidgebruikers om alleen apps van betrouwbare bedrijven te downloaden. Een overzicht van alle getroffen apps is op de website van de virusbestrijder te vinden.

Reacties (3)
05-04-2016, 16:55 door Anoniem
mac-adres van de oplader ?
05-04-2016, 21:53 door Anoniem
Door Anoniem: mac-adres van de oplader ?
Ik denk dat je dit rechtboven in je zoekbalk moet typen.
Hardop denken in het reactieveld doet niemand een plezier.

On-topic: Net weer even m'n Cyanogen ge-update naar de laatste Nightly. Nice!
07-04-2016, 08:47 door Anoniem
Wow! Iedereen moppert over het 'te' gesloten systeem dat apple hanteert, maar als je leest hoe vaak er malware in android apps zit, en dat beveiligings lekkern in android zelf pas na een jaar gepatcht worden (en dan moeten de vendors na een jaar nog een update voor het toestel maken, doen de meeste ook niet, of het duurt een half jaar).....

Waarom is android dan zo populair? is dat echt omdat het goedkoper is? Omdat het de illusie wekt dat open beter is?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.