image

Onderzoek: gebruikers sluiten gevonden usb-sticks aan

woensdag 6 april 2016, 11:34 door Redactie, 6 reacties

De veronderstelling dat gebruikers gevonden usb-sticks op straat op hun computer aansluiten blijkt inderdaad te kloppen, zo stellen onderzoekers van Google, de Universiteit van Illinois en de Universiteit van Michigan. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers 297 usb-sticks die op verschillende plekken en tijdstippen op een universiteitscampus werden achtergelaten.

De aanval zou een succespercentage van 45% tot 98% hebben, waarbij de eerste usb-stick in minder dan zes minuten nadat die was achtergelaten werd aangesloten. Om te kijken of gebruikers de usb-stick aansloten waren er verschillende html-bestanden met een embedded img-tag op de datadrager geplaatst. Daardoor konden de onderzoekers precies zien welk bestand op welke usb-stick er was geopend, zonder dat er automatisch code op de computer van de vinder werd uitgevoerd.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt maakt het niet uit hoe de usb-stick eruit ziet of een bepaald label bevat. Gebruikers sluiten allerlei soorten usb-sticks aan, tenzij er andere manieren zijn om de eigenaar te vinden, bijvoorbeeld via een adres op de usb-stick. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat de mensen die onbewust aan het onderzoek deelnamen altruïstische motieven hebben. Ondanks deze motieven bleek bijna de helft van de vinders ook nieuwsgierig te zijn, en openden intrigerende bestanden, zoals vakantiefoto’s, eerst voordat ze de eigenaar probeerden te vinden.

Deelnemers aan het onderzoek openden één of meer bestanden op 135 van de 297 usb-sticks (45%). 290 van de 297 usb-sticks (98%) werden meegenomen. Het is onduidelijk of gebruikers de resterende 155 usb-sticks hebben aangesloten. Een deelnemer kan de usb-stick bijvoorbeeld hebben aangesloten zonder een bestand te openen, of de usb-stick helemaal niet hebben aangesloten.

Realistische dreiging

De onderzoekers stellen in hun conclusie van het onderzoek (pdf) dat de resultaten de securitygemeenschap laten zien dat minder technische dreigingen nog steeds een realistische dreiging zijn en er nog moet worden ontdekt hoe ze succesvol kunnen worden voorkomen. "De dynamiek van social engineeringaanvallen moet beter begrepen worden, we moeten betere technische maatregelen tegen ze ontwikkelen en leren hoe we gebruikers efficiënt over deze risico's kunnen voorlichten."

Reacties (6)
06-04-2016, 14:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-04-2016, 14:25 door Power2All
Handig.
Lekker mollen van machines op deze manier:
http://www.telegraph.co.uk/technology/internet-security/11932793/Killer-USB-stick-destroys-your-computer-in-seconds.html
06-04-2016, 16:35 door Anoniem
Door Ageless:
Begin dan eens met het uitschakelen van de auto-run, auto-play en auto-mount van alles wat je via een USB poort aansluit.

Dat is een goed begin, maar tegen echt kwaadwillende USB sticks is dat helaas niet voldoende.
Misschien moet er iemand een device voor veilige inspectie van USB sticks gaan verkopen?
07-04-2016, 08:34 door Interesting
Tails gebruiken en dan de USB stick openen? Zal het helpen?
07-04-2016, 09:22 door Anoniem
gewoon in een raspberry pi openen....
Als je die sloopt, dan kost je dat 3 tientjes ;)
07-04-2016, 15:22 door Anoniem
Door Interesting: Tails gebruiken en dan de USB stick openen? Zal het helpen?

Nee want als je opstart met Tails ben je online.
Om te kijken of gebruikers de usb-stick aansloten waren er verschillende html-bestanden met een embedded img-tag op de datadrager geplaatst.
Dan zou je eerst offline moeten gaan om ervoor te zorgen dat de img tags niet geladen kunnen worden.
Maar als je niet offline gaat is in ieder geval niet je identiteit bekend omdat het verkeer voor het ophalen van het plaatje over het Tornetwerk ging.

Genereert de usb teveel spanning om een device stuk te maken, dan is ook het device waar Tails op staat naar een andere wereld geholpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.