image

Minister: 490 providers hebben data bewaarplicht vernietigd

woensdag 6 april 2016, 15:47 door Redactie, 7 reacties

490 providers hebben data die voor de bewaarplicht telecomgegevens werden verzameld vernietigd, zo laat minister Kamp van Economische Zaken op basis van onderzoek van het Agentschap Telecom aan de Tweede Kamer weten (docx). Vorig jaar maart werd de bewaarplicht, die providers verplichtte om verkeersgegevens voor de opsporing op te slaan, door de rechter buitenwerking gesteld.

Minister Kamp liet destijds weten dat het Agentschap Telecom bij alle grote providers een toezichtbezoek zou afleggen. Daarbij zou worden gecontroleerd dat alle gegevens die in kader van de bewaarplicht waren verzameld en niet voor bedrijfsdoeleinden werden bewaard tijdig zouden worden vernietigd. Bij de vijf grote providers, KPN, Vodafone, Tele2, T-Mobile en Ziggo, was dit het geval.

Vervolgens voerde het Agentschap Telecom in de periode mei tot september vorig jaar bij de overige 514 aanbieders die gegevens voor de bewaarplicht verzamelden een onderzoek uit. Door middel van een vragenlijst werd er informatie bij de providers opgevraagd. Ter verificatie van de gegeven antwoorden zijn steekproefsgewijs bij in totaal 20 aanbieders validatie-inspecties uitgevoerd.

Op basis van de ingevulde vragenlijsten en de validatie-inspecties concludeert het Agentschap Telecom dat 490 aanbieders aan de vordering hebben voldaan en de telecomgegevens tijdig hebben vernietigd. 24 aanbieders hebben de vragenlijst niet ingevuld. Voor deze 24 partijen is het Agentschap Telecom een bestuursrechtelijk handhavingstraject gestart.

Reacties (7)
06-04-2016, 15:57 door Anoniem
Hoezo hebben 24 providers dit nog niet gedaan?
Scheelt weer opslagcapaciteit dus op de lange termijn zou het juist de kosten voor hen verlagen...
06-04-2016, 16:11 door Anoniem
Een docx-document op een website... Het zoveelste bewijs dat de overheid net zoveel benul heeft van IT als een aap.
06-04-2016, 16:22 door Anoniem
Ik denk dat de geachte minister helemaal niet weet wat die providers hebben gedaan.
06-04-2016, 16:30 door Anoniem
"docx-document" Inderdaad en het is mij wat als eerst opgevallen was. Dus sucurity wase awareness is blijkbaar ver te zoeken daar. sowieso vind ik het ook geen goed plan van security.nl naar te linken.
06-04-2016, 20:18 door Anoniem
Door Anoniem: "docx-document" Inderdaad en het is mij wat als eerst opgevallen was. Dus sucurity wase awareness is blijkbaar ver te zoeken daar. sowieso vind ik het ook geen goed plan van security.nl naar te linken.
pdf, odt, doc of docx. Het bestandstype doet er niet toe, het gaat er om of de applicaties die je gebruikt om het document te openen dat veilig doet. Bashen op bestandstypen is zo 1999.
07-04-2016, 08:20 door Anoniem
Door Anoniem: Een docx-document op een website... Het zoveelste bewijs dat de overheid net zoveel benul heeft van IT als een aap.

Je kunt natuurlijk ook even doorklikken naar de bron, daar vind je het door jou gewenste pdf formaat.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2016/04/06/kamerbrief-over-onderzoek-naar-tijdig-vernietigen-telecomgegevens/kamerbrief-over-onderzoek-naar-tijdig-vernietigen-telecomgegevens.pdf

Maar in de docx versie kun je net wat meer metadata vinden.
07-04-2016, 10:55 door Anoniem
Hoe is het met onze database met vingerafdrukken die vernietigd moest worden, is dat al afgerond?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.