image

FTC waarschuwt voor nieuwe tactiek telefoonoplichters

donderdag 7 april 2016, 10:45 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC waarschuwt voor een nieuwe tactiek die telefoonoplichters toepassen bij het oplichten van internetgebruikers. De oplichters zijn al jaren actief en doen zich vaak voor als personeel van Microsoft en bellen mensen thuis vanwege "computerproblemen" of "malware".

Vervolgens moeten gebruikers een programma downloaden waarmee de oplichters toegang tot de computer krijgen. De oplichters gebruiken nu een nieuwe tactiek, aldus de FTC. Ze bellen mensen nog steeds op, maar doen zich nu voor als medewerker van het Global Privacy Enforcement Network en claimen dat het e-mailaccount van de gebruiker is gehackt en voor het versturen van frauduleuze berichten wordt gebruikt.

Vervolgens stelt de oplichter dat er juridische stappen tegen de gebruiker zullen worden genomen, tenzij de gebruiker hem het probleem laat oplossen. Als gebruikers vragen stellen voeren de oplichters de druk op. Zo geven ze echte telefoonnummers van de FTC en wijzen mensen naar de website van het Global Privacy Enforcement Network, een echt bestaande organisatie die overheden met privacyzaken helpt.

De FTC waarschuwt om mensen die bellen om de computer te "repareren" nooit toegang tot de computer te geven. Ook wordt afgeraden om financiële en gevoelige informatie te verstrekken aan mensen die contact opnemen. In het geval de beller druk uitoefent om meteen actie te ondernemen is het volgens de FTC zo goed als zeker een scam en moet er worden opgehangen. Gebruikers die zich toch zorgen maken moeten via bekende contactgegevens zelf contact met hun beveiligingsleverancier opnemen en geen informatie gebruiken die de beller geeft.

Reacties (3)
07-04-2016, 10:53 door Anoniem
zucht.
ben nu 3 keer gebeld in 1 jaar tijd. wel knap. wij zijn van microsoft en hebben ontdekt dat er wat mis is met jou windows machine.
ohh ja joh. met mijn Linux machine. dat is knap. nee uw windows 10 machine. helaas het is windows 7, Fout2.
jammer
07-04-2016, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem: zucht.
ben nu 3 keer gebeld in 1 jaar tijd. wel knap. wij zijn van microsoft en hebben ontdekt dat er wat mis is met jou windows machine.
ohh ja joh. met mijn Linux machine. dat is knap. nee uw windows 10 machine. helaas het is windows 7, Fout2.
jammer

Ja ja, zucht van 10:53, allemaal fijn dat je dat vertelt maar deze waarschuwing heeft helemaal niks te maken met defect besturingssysteem als je verder leest dan de eerste alinea!
11-04-2016, 13:31 door Anoniem
Als je email-account is gehackt en frauduleuze mailtjes verstuurt moeten ze bij de provider zijn en niet bij jou. Want als er niets in je verzonden items staat doet jou computer er niets toe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.