image

Het beveiligen van online betalingen

dinsdag 8 april 2003, 10:03 door Redactie, 4 reacties

Veel gebruikers hebben hun twijfels over het doen van online betalingen. Nieuws over fraude en credit card gegevens die gehacked zijn verschijnen regelmatig in de media. Toch groeit de markt van online betalingen. Zo verwacht Datamonitor dat in 2005 er voor 3,9 miljard dollar online verhandeld zal worden in alleen de VS en Europa. Vanwege deze groei en de belangen die meespelen is het beveiligen van online transacties van groot belang. In dit artikel worden authenticatie, cryptografie en de toekomst van online transacties besproken.

Reacties (4)
08-04-2003, 18:43 door Anoniem
Ik denk dat het probleem is dat consumenten de nadelen van de huidige automatische betalingswijzen veel te veel als normaal zijn gaan beschouwen en daarom steeds vaker maar meegaan met het systeem. Je kan bijna niet anders.
Het is nl al jaren zo dat de banken veel en veel te weinig aan controle doen en de gevaren af doen met een enkel zinnetje als "als het mis gaat komt u toch gewoon even klagen en we zetten het weer recht". Het idiote is dat een groot deel van de verantwoordelijkheid van de bank wordt afgeschoven op de gebruikmakende bedrijven met enkele zinnetjes in de voorwaarden dat deze van het systeem gebruik mag maken als ze aan voorwaarden voldoen. De bank ontvangt alleen de opdracht en verwerkt deze. Gaat een bedrijf de fout in dan krijgen ze alleen een lichte tik op de vingers maar worden als klant behouden.
Je kan schreeuwen wat je wil, maar de bank roept lekker terug: u wil makkelijk? Dan doen wij dat ook en leef er maar mee. En als dat een paar jaar zo is geroepen en er komt geen goede vervanging voor het gemak, tja dan is het niet zo vreemd dat men er toch maar gebruik van gaat maken, want het is bijna de enige wijze om nog mee te betalen en van de gemakken van het internet gebruik te kunnen maken.
09-04-2003, 09:03 door Anoniem
Het probleem ligt voor een deel bij de gebruikers. Technisch gezien zijn er namelijk al lang methoden om creditcard betalingen veiliger te maken. Neem bijvoorbeeld SET. Dit is een protocol dat creditcard betalingen op internet significant veiliger maakt. Echter het wordt door zo goed als niemand gebruikt. Waarom? Omdat de gebruikers het te veel moeite vinden.

De grote vraag zal dus voornamelijk liggen bij de gebruikers. Namelijk: Hoeveel "moeite" heeft U over voor veiligheid?
09-04-2003, 09:51 door Donz
Zolang de banken opdraaien voor de kosten van de fraude is er weinig aan de hand, toch?

Maar ze moeten eigenlijk idd een beter systeem verzinnen..
17-04-2003, 16:35 door Anoniem
Originally posted by Donz
Zolang de banken opdraaien voor de kosten van de fraude is er weinig aan de hand, toch?

Maar ze moeten eigenlijk idd een beter systeem verzinnen..

Probleem is dat in Nederland de banken NIET opdraaien voor de kosten van fraude bij internet-bankieren. Kijk je contract maar even na. Als er een betaling of overschrijving gebeurt met jouw paswoord/kaart/... zal dat altijd als een geldige betaling beschouwd worden, behalve wanneer je kan bewijzen dat je zelf onmogelijk die betaling uitgevoerd kan hebben, én je kan bewijzen dat het onmogelijk is dat iemand anders (of een of ander virus/trojan horse/...) jouw credentials gebruikt heeft. Probeer dat maar 's...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.