image

Journalist saboteert ex-werkgever via geheim cms-wachtwoord

donderdag 14 april 2016, 10:40 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-04-2016, 16:48

Een Amerikaanse journalist die onder andere voor Reuters werkte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens het saboteren van zijn voormalige werkgever via een geheim cms-wachtwoord. De 29-jarige man beheerde het contentmanagementsysteem (cms) van een Amerikaans televisiestation, waarmee hij berichten op de website plaatste. Ook beheerde hij de Twitter- en Facebookaccounts van het tv-station.

Eind 2010 had de journalist ruzie met zijn manager, waarop zijn cms-account werd opgeheven. De journalist kwam vervolgens ook niet meer bij het tv-station opdagen. In het geheim had de Amerikaan een "super user" account aangemaakt waarmee hij nog steeds toegang tot het cms had. Hij gebruikte dit account om de e-mailadressen van kijkers te downloaden. Deze kijkers hadden als onderdeel van een beloningsprogramma hun e-mailadres afgestaan. De journalist verstuurde vervolgens naar deze e-mailadressen e-mails waarin hij het televisiestation hekelde en stelde dat de gegevens van kijkers niet veilig waren.

Niet veel later besloot de journalist zijn inloggegevens in een chatkanaal van internetbeweging Anonymous bekend te maken, waarbij hij de opdracht gaf om schade aan te richten. Van het cms maakten ook andere nieuwspublicaties gebruik, waaronder de Los Angeles Times. Een lid van Anonymous gebruikte de inloggegevens van de journalist om een bericht van de Los Angeles Times aan te passen. Iets wat snel door de redactie van de krant werd opgemerkt en hersteld. Vanwege het incident werd begin 2011 besloten om alle wachtwoorden te resetten en werd er een onderzoek naar de hack uitgevoerd. Uiteindelijk werd de journalist opgepakt en door een jury veroordeeld wegens het hacken en manipuleren van de servers van de Los Angeles Times.

Reacties (1)
14-04-2016, 16:18 door Anoniem
De journalist verstuurde vervolgens naar deze e-mailadressen e-mails waarin hij het televisiestation hekelde en stelde dat de gegevens van kijkers niet veiliger waren.
Oke, dat klopt, fijn dat je mensen inlicht, maar uiteraard in deze context fout. Zeker disciplinaire straf geven zou ik.

Niet veel later besloot de journalist zijn inloggegevens in een chatkanaal van internetbeweging Anonymous bekend te maken, waarbij hij de opdracht gaf om schade aan te richten.
Moedwillig schade aanrichten? Levenslang gevangenis straf, als niet al erger.

Geen respect voor die kerel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.