/dev/null - Overig

765 plaatjes verdwenen

14-04-2016, 13:56 door JanAnoniem, 49 reacties
Op een Windows 7 (op SSD) computer onderhoud ik een website (die staat op een interne data-HDD) waarin o.a. een map staat met 765 plaatjes. Op zeker moment was die map zonder aanwijsbare oorzaak leeg. Ik weet zeker dat ik hem niet zelf (per ongeluk) heb geleegd. Het zoekraken van die plaatjes is 2x achter elkaar gebeurd. Wat is er aan de hand? Kan dat aan mijn pas geinstalleerde SSD liggen?
Reacties (49)
14-04-2016, 14:11 door Anoniem
Misschien is er iets verkeerd met de rechten instellingen? Wellicht is het mogelijk dat een kwaadwillende bezoeker de gegevens kan verwijderen door middel van een script of command.
14-04-2016, 16:03 door Anoniem
Je kan het gratis programma Recuva proberen om je verwijderde bestanden terug te halen, maar dit werkt niet altijd zo goed op een ssd. Maar als jouw verwijderde bestanden oorspronkelijk op jouw HDD stonden, heb je goeie kansen, mits je niet veel nieuwe bestanden hebt aangemaakt.

Succes!

Pririform Recuva
https://www.piriform.com/recuva
14-04-2016, 16:46 door Anoniem
Is het niet te achterhalen via de logfiles van de webserver ?
14-04-2016, 17:12 door JanAnoniem
Ik ben niet benieuwd waar de bestanden gebleven zijn, want ik heb een back-up, maar hoe ze zomaar kunnen verdwijnen.
En ze verdwenen niet online maar lokaal, op de HD.
14-04-2016, 17:43 door [Account Verwijderd]
Hahahaha niet online maar lokaal? Waar staan ze 'online' dan? hahahahaha
14-04-2016, 18:02 door Anoniem
Door WebmasterT: Ik ben niet benieuwd waar de bestanden gebleven zijn, want ik heb een back-up, maar hoe ze zomaar kunnen verdwijnen.
En ze verdwenen niet online maar lokaal, op de HD.

Bedoel je dat de betreffende HDD was aangesloten op de server (online, maar dat kan ook voor jullie lokaal zijn) of was het een los systeem, (offline, niet aan de server gelinkt)?
14-04-2016, 18:35 door Vicktor
Door Mindfart: Hahahaha niet online maar lokaal? Waar staan ze 'online' dan? hahahahaha
Hij heeft een kopie van de site op zijn computer staan, waar hij de site bewerkt en vervolgens de wijzigingen uploadt naar de de webserver/hoster/whatever. Vind je dat grappig?
14-04-2016, 19:13 door [Account Verwijderd]
Door Vicktor:
Door Mindfart: Hahahaha niet online maar lokaal? Waar staan ze 'online' dan? hahahahaha
Hij heeft een kopie van de site op zijn computer staan, waar hij de site bewerkt en vervolgens de wijzigingen uploadt naar de de webserver/hoster/whatever. Vind je dat grappig?

Nee dan is het niet grappig meer ;)
Wel knap dat je dat uit dit verhaal haalt, ik had het zo niet begrepen.

//Ontopic @ WebmasterT

Door je SSD zal het hoogstwaarschijnlijk niet komen.

Ik kan zo snel 2 dingen bedenken;
Kan het zijn dat je virus scanner ze verwijderd (zijn ze misschien geïnfecteerd?) ik zou eens kijken of er logs zijn van je scanner.

Een andere optie kan corruptie zijn, misschien is je disk niet helemaal goed meer? Om dit na te kijken kan je even proberen je schijf te controleren op fouten ( https://support.microsoft.com/nl-nl/kb/2641432 )
14-04-2016, 19:42 door Anoniem
Is het een beetje een kwaliteits SSD? Wat voor een SSD drive gebruik je? (merk + type, TLC? MLC? SLC?)
In geval van TLC: staat systeem met SSD elke dag "aan", of is de SSD wel eens langer dan een week stroomloos?
14-04-2016, 21:34 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 14-04-2016, 21:39
14-04-2016, 13:56 door WebmasterT: Op een Windows 7 (op SSD) computer onderhoud ik een website (die staat op een interne data-HDD) waarin o.a. een map staat met 765 plaatjes. Op zeker moment was die map zonder aanwijsbare oorzaak leeg. Ik weet zeker dat ik hem niet zelf (per ongeluk) heb geleegd. Het zoekraken van die plaatjes is 2x achter elkaar gebeurd. Wat is er aan de hand? Kan dat aan mijn pas geinstalleerde SSD liggen?
Ja. Sowieso https://www.security.nl/posting/427953/SSD+verliest+data+al+na+enkele+dagen+zonder+stroom maar ik neem aan dat jouw SSD 24x7 aan staat.

Er kan ook sprake zijn van een defect, bijv. in buffergeheugen. Dat kun je vaststellen met ZIP en de tool die ik verderop noem.

Ten slotte kan het ook zo zijn dat er, mogelijk zonder dat jij je dit realiseert, veel te veel naar de drive geschreven wordt, waardoor sectors (qua inhoud) "verdwijnen".

In een eerdere baan wilde mijn toenmalige werkgever graag harddisks vervangen door compact flash modules. Daarop werd voortdurend gelogd, en logfiles werden steed geappend aan een zip-file, waardoor die zip-file voortdurend "aangroeide". Echter "append" betekende hier, bij het toegepaste besturingssysteem en zip-programma, dat voor elke toevoeging, er een volledige kopie van de zipfile gemaakt werd. Daardoor werd er veel meer naar de "disk" geschreven dan je zou verwachten. Na een paar dagen duurtest (voortdurend files van vaste lengte met random inhoud appenden) vielen er "gaten" in de zipfile - op sectorgrenzen van 512 bytes. Alle bits in zo'n sector werden daarbij 0 of 1, zonder dat dit ergens een foutmelding opleverde. Pas bij uitpakken (of testen) van de zipfile kwamen de fouten aan het licht.

Tip (als je geen hash-programma's en andere tools etc. in de buurt hebt): maak, op een harddisk, een aantal grote zipfiles, bijv. van een heel stel JPG's (compressie zal amper toenemen maar dat boeit niet). Schrijf die files naar je SSD en controleer daarna of ze nog heel zijn. Dat kan bijv. met 7-Zip.

Tool: H2testw 1.4 http://www.heise.de/download/h2testw.html (gratis). Je kunt de Duitstalige interface omschakelen naar Engelstalig. In https://www.security.nl/posting/402030/geheuge+usb+stick+opeens+verdwenen#posting402036 beschrijf ik hoe dat werkt (daar voor een USB memorystick, maar you get the idea neem ik aan).

Laatste gedachte: controleer de voedingsspaningsconnectors! Ik weet niet of jouw SSD nog via zo'n geel-zwart-zwart-rood "molex" connector spanning krijgt. Daar heb ik veel ellende mee gezien, want er is goedkope troep van in omloop. Als je zo'n stekker er scheef uittrekt, buigen de "buisjes" wat open. Als er simpel vernikkeld messing is gebruikt, is dat amper veerkrachtig en blijft zo'n buisje open staan (als je er bovenop kijkt, zie je een C in plaats van een O).

Laat je ons je bevindingen weten? Succes!
14-04-2016, 21:43 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 14-04-2016, 22:12
Voor de duidelijkheid: het betreft een bureaucomputer met Windows 7 op een nieuwe SSD met een eveneens nieuwe interne HD voor de data waar de website op staat die ik onderhoud. Beide opslagmedia worden door het programma HD Tune als gezond gezien. Ik scan dagelijks op virus en die heeft niets bijzonders gemeld. Deze computer staat 12 uur per dag aan. Ik kan mij niet voorstellen dat er ongebruikelijk veel naar de SSD geschreven wordt. Let wel: de verdwenen bestanden stonden op de HDD en niet op de SSD.
14-04-2016, 21:52 door NSG
Wat is nou precies de link tussen jouw 'bureacomputer' de website. Werkt de website nog naar behoren als jou computer uitstaat, ofwel host je de website of data ervan op je computer?
14-04-2016, 22:00 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 14-04-2016, 22:12
De website staat bij een provider. De site werkt naar behoren, ook als de computer uit staat.
14-04-2016, 22:46 door Vicktor
Door Mindfart:
Door Vicktor:
Door Mindfart: Hahahaha niet online maar lokaal? Waar staan ze 'online' dan? hahahahaha
Hij heeft een kopie van de site op zijn computer staan, waar hij de site bewerkt en vervolgens de wijzigingen uploadt naar de de webserver/hoster/whatever. Vind je dat grappig?

Nee dan is het niet grappig meer ;)
Wel knap dat je dat uit dit verhaal haalt, ik had het zo niet begrepen.

;-)
15-04-2016, 07:51 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 15-04-2016, 08:13
Door WebmasterT: Voor de duidelijkheid: het betreft een bureaucomputer met Windows 7 op een nieuwe SSD met een eveneens nieuwe interne HD voor de data waar de website op staat die ik onderhoud. Beide opslagmedia worden door het programma HD Tune als gezond gezien. Ik scan dagelijks op virus en die heeft niets bijzonders gemeld. Deze computer staat 12 uur per dag aan. Ik kan mij niet voorstellen dat er ongebruikelijk veel naar de SSD geschreven wordt. Let wel: de verdwenen bestanden stonden op de HDD en niet op de SSD.
Excuses, ik heb jouw 1e bijdrage niet goed gelezen! Suf van mij...

Echter, ook op harddisks kan data "kwijtraken" (Google: hard disk data loss firmware update ).

Ik heb dit zelf in de praktijk een keer meegemaakt (in 1996-1997!) en mijn bevindingen beschreven in de (toenmalige) Usenet nieuwsgroep "comp.sys.ibm.pc.hardware.storage". Het ging daarbij om een Quantum Fireball harddisk van 2.1GB (toen groot). Ook heb ik het probleem via e-mail aan Quantum gemeld, waarna een Quantum ontwikkelaar contact gezocht heeft met mij. Aanvankelijk kon de ontwikkelaar het door mij geschetste probleem niet reproduceren, maar (met mijn hulp) later wel. Toen hij begreep wat er aan de hand was, heeft Quantum uiteindelijk een firmware update kunnen maken die het probleem met de harddisk verhielp.

Mijn "epistels" in de nieuwsgroep zijn, gaande mijn onderzoek, ook gelezen door ene Anthony Olszewski, die mij vroeg of hij mijn bevindingen op zijn website mocht publiceren (om zo bezoekers te trekken en aan advertenties te verdienen). Dat vond ik goed, en heb een aantal (m.i. nette) webpagina's geschreven. Die zijn te vinden, ondertussen doorspekt met advertenties, via:
http://www.computercraft.com/docs/qfbtmbug.shtml
(voor de geschiedenis van mijn toenmalige onderzoek zie
http://www.computercraft.com/docs/qfbtmres.shtml ).
Nb. Dat zijn bewust geen clickable links, want hoewel ik geen aanwijzingen heb dat door die site, of door adverteerders daarop, malware wordt geserveerd, lijkt die site amper nog te worden onderhouden. En deze bijdrage (op security.nl) zou ook in de toekomst wel eens gevonden en gelezen kunnen worden, en helaas heb ik geen kristallen bol (de lezer zal wel snappen welk type bol ik bedoel).

Exact dezelfde tests, die ik in mijn vorige bijdrage voor SSD's beschreef, kun je ook loslaten op een vaste harde schijf. Met de zip-truc heb ik ooit een "stuck bit" in buffergeheugen van een CD-writer van een kennis gevonden. Alles wat hij vanaf die CD-drive geïnstalleerd had, was instabiel - inclusief Windows. Gewoon doordat bestanden op sommige plaatsen een omgevallen bit hadden. Door grote zip-files naar een writable CD te schrijven en later te verifiëren, meldde het zip-programma CRC-fouten. Bij nader onderzoek bleek, op heel specifieke byte-offsets in die bestanden, een bit altijd 1 (of 0, dat weet ik niet precies meer) te zijn. Zo kon ik concluderen dat het om een stuck bit in buffergeheugen moest gaan (data vanaf CD's wordt in dat geheugen gelezen voordat het, met vaste blok-groottes, vanaf dat geheugen naar RAM in de PC wordt gekopieerd).

Belangrijk is wel dat je meer bytes naar de disk schrijft (en verifieert natuurlijk) dan de grootte van het fysieke geheugen van jouw PC, anders is het programma (zip of H2Testw) met de Windows cache aan het "praten" en niet met de schijf. Advies: na schrijven en 1x verify, reboot je de PC, dan is de cache zeker leeg. Als je daarna nog een verify slag doet, weet je zeker dat alle gecontroleerde bytes daadwerkelijk vanaf de harddisk afkomstig waren.

Belangrijk: programma's als HDTune ontdekken dit soort fouten vaak niet. Ook zelf heb ik programma's geschreven voor het low-level kopiëren en testen van HDD's. De snelste methode van testen (surface-scan) is de harddisk herhaald opdragen om intern een reeks sectors te lezen, zonder deze van HDD naar PC over te dragen, en eventuele leesfouten (CRC/ECC, address mark not found etc.) te melden. Daarbij wordt niet naar de inhoud van sectors gekeken en zul je de door jou gemelde fouten nooit vinden.

Nb. doe de tests die ik beschrijf onder exact dezelfde omstandigheden als waarmee je data bent kwijtgeraakt. Dus zelfde OS met zelfde draaiende drivers etc. H2testw werkt ook prima op harddisks onder W7. Je hebt zelfs geen admin rechten nodig (maar wel een map waarin je mag schrijven natuurlijk).

P.S. Ik sluit niet uit dat er een andere oorzaak is (zoals iemand met toegang tot jouw PC die jou een oor aannaait, een overijverige virusscanner etc). Maar in dit soort situaties is het verstandig omt de eenvoudig te testen zaken als eerste uit te voeren en zo de bijbehorende oorzaak uit te sluiten (of te erkennen). Aanvullend advies: hou een gedetailleerd logboek bij waarin je ook de testomstandigheden goed documenteert. Anders zul je, onherroepelijk, halverwege de rit gaan twijfelen of je een specifieke test überhaupt wel (goed) hebt uitgevoerd en de omstandigheden waaronder.

Succes!
15-04-2016, 08:49 door Anoniem
Heb je een schijfcontrole gedaan en heeft die fouten opgeleverd?

Een SSD doet zich voor aan het besturingssysteem als een lange reeks datablokken van vaste grootte die kunnen worden gelezen en geschreven. Een bestandssysteem als NTFS is een faciliteit in het besturingssysteem zelf die op die basis handige concepten als bestanden en directories (mappen) implementeert. De SSD heeft geen weet van die bestanden en directories, die kent alleen de datablokken waarin die zaken worden opgeslagen.

Ik zou het nogal opmerkelijk vinden dat als een SSD blokken data verminkt dat precies zo uitvalt dat je bestanden ziet verdwijnen zonder meteen ook duidelijk fouten bij een schijfcontrole tegen te komen. Als bestanden uit zicht verdwijnen gaat het namelijk niet (of niet alleen) om de blokken die de data van de bestanden zelf bevatten maar ook om directory-indexen, allocatietabellen, een heel conglomeraat van samenhangende structuren die maken dat jij bestanden en directories ziet. Omdat de SSD daar geen weet van heeft lijkt het mij heel bijzonder dat die SSD door de inhoud van blokken te verminken/resetten nét iets weet op te leveren dat bij een schijfcontrole toevallig weer klopt.

In de situatie die Erik van Straten beschrijft werden zeer grote bestanden geschreven. De trefkans voor fouten in blokken die de inhoud van die bestanden vertegenwoordigen zal dan veel groter zijn dan de trefkans voor fouten in blokken die onderdeel zijn van de structuren van het bestandssysteem. Jij lijkt eerder een samenstelling met grotere aantallen kleinere bestanden te hebben. Door het volledig verdwijnen van de bestanden moeten er wel structuren van het bestandssysteem geraakt zijn als het door fouten in de SSD veroorzaakt wordt. En dat moet bij een schijfcontrole zichtbaar worden, tenzij de SSD erin slaagt om zonder enige inhoudelijke kennis van NTFS de verminkte blokken steeds door een voor NTFS geldige inhoud te vervangen. Dat zou misschien nog kunnen als een oude inhoud wordt teruggegeven in plaats van de nieuwe, maar dan nog is er sprake van verschillende structuren die met elkaar moeten kloppen in een bestandssysteem, en het zou verbluffend zijn als dat allemaal goed gaat zonder grondige kennis van NTFS doelgericht daarvoor in te zetten, en die kennis zit niet in de SSD.

Naast een NTFS-schijfcontrole kan je ook via S.M.A.R.T. de schijfcontroller zelf opdracht geven controles te doen. Een 'extended self test' is non-destructief en zou alle blokken moeten raken. Er is ongetwijfeleld software voor Windows te vinden waarmee je dat aanstuurt (in Linux gebruik ik gsmartcontrol/smartmontools, maar daar heb je als Windows-gebruiker vermoedelijk weinig aan). Die tools geven een indicatie van hoe lang zo'n test gaat duren. Je kan je systeem blijven gebruiken tijdens de test. Via S.M.A.R.T. krijg je ook inzicht in allerlei parameters die de controller over de schijf/SSD bijhoudt die iets zeggen over de staat waarin die verkeert. Niet allemaal even makkelijk te interpreteren voor een leek, maar grafische tools als gsmartcontrol weten heel verdienstelijk aan te geven of het wel goed zit of niet.

Als die controles geen problemen aan het licht brengen lijkt het me onwaarschijnlijk dat de fout in de SSD zit.
15-04-2016, 09:09 door Anoniem
Door Mindfart: Nee dan is het niet grappig meer ;)
Wel knap dat je dat uit dit verhaal haalt, ik had het zo niet begrepen.
Ik vond het niet fraai van je dat je een ander voor wat je als stom zag ging uitlachen, ik vind het wel fraai van je dat je erkent dat je de situatie niet goed inschatte en niet op je eigen gelijk blijft hameren, wat helaas nogal wat mensen wel doen.

Ik moet denken aan een uitbreiding die ik ooit tegen kwam van Hanlon's razor, dat is de wijsheid: ""never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity". De uitgebreide versie die ik tegenkwam ging ongeveer zo:

• Schrijf niet toe aan kwaadaardigheid wat je kan verklaren uit domheid, maar
• schrijf niet toe aan domheid wat je kan verklaren uit onwetendheid, en
• als het onwetendheid kan zijn, sluit dan niet uit dat het je eigen onwetendheid is.
15-04-2016, 09:31 door JanAnoniem
Door Anoniem: Is het een beetje een kwaliteits SSD? Wat voor een SSD drive gebruik je? (merk + type, TLC? MLC? SLC?)
In geval van TLC: staat systeem met SSD elke dag "aan", of is de SSD wel eens langer dan een week stroomloos?

Het is een SSD van Samsung en niet de goedkoopste. Wat bedoel je met SSD drive? Het systeem staat elke dag aan, 12 uur aan een stuk.
15-04-2016, 09:41 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 09:56
Door Erik van Straten:
Door WebmasterT:
Nb. doe de tests die ik beschrijf onder exact dezelfde omstandigheden als waarmee je data bent kwijtgeraakt. Dus zelfde OS met zelfde draaiende drivers etc. H2testw werkt ook prima op harddisks onder W7. Je hebt zelfs geen admin rechten nodig (maar wel een map waarin je mag schrijven natuurlijk).
De omstandigheden zijn veranderd doordat ik na het kwijtraken van de map-inhoud diverse drivers heb geupdate.
15-04-2016, 09:58 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 09:58
Door Anoniem: Heb je een schijfcontrole gedaan en heeft die fouten opgeleverd?
Ik heb Windows Schijfcontrole gedaan bij de SSD en de HD - geen bijzonderheden gezien.
15-04-2016, 10:09 door Anoniem
Wat ik mis in de reacties zijn andere mogelijkheden:
-Zoekraken van mappen(map in een andere map stoppen) is ook mogelijk omdat windows het slepen van dingen toestaat.
-Bestanden kunnen ook verborgen zijn, en dat je ze niet meer ziet.
Heb je geprobeerd een bestand te zoeken op naam?
-Ide of andere editor of schoonmaakprogramma kan soms aan de bestanden zitten als de code niet goed geschreven is.

Het lijkt erg onlogisch als maar 1 map telkens leeg is en andere mappen geen problemen hebben. Waarschijnlijk is het geen hardeschijf probleem zoals anderen dat aangeven.

Als die niet gevonden is kun je Recuva of andere tools proberen.
15-04-2016, 10:29 door JanAnoniem
Door Anoniem:
Naast een NTFS-schijfcontrole kan je ook via S.M.A.R.T. de schijfcontroller zelf opdracht geven controles te doen.
Ik heb met Samsung Magician (schijfcontrole programma dat bij de SSD geleverd werd) S.M.A.R.T. uitgevoerd van de SSD en de HD. Bij beide staat achter alle testregels: OK.
15-04-2016, 11:01 door Anoniem
Door WebmasterT: Ik heb Windows Schijfcontrole gedaan bij de SSD en de HD - geen bijzonderheden gezien.
Door WebmasterT: Ik heb met Samsung Magician (schijfcontrole programma dat bij de SSD geleverd werd) S.M.A.R.T. uitgevoerd van de SSD en de HD. Bij beide staat achter alle testregels: OK.
Ik neem even aan dat je bij S.M.A.R.T, een 'extended self test' (een die uren kan duren bij een HDD, een SSD zal vermoedelijk een stuk sneller zijn) hebt uitgevoerd. Dan wordt de kans heel klein dat het je SSD is die rare dingen doet. Ik denk dat je naar andere oorzaken moet zoeken.

Wees ook kritisch op je eigen zekerheid dat je het niet zelf hebt gedaan. In een tijd dat ik als ontwikkelaar regelmatig met gebruikers van mijn software te maken had die uitlegden wat ze deden toen iets in de software misliep kon ik niet anders concluderen dan dat mensen in overgrote meerderheid zich iets anders herinneren dan ze werkelijk gedaan hebben, en om hun problemen überhaupt op te kunnen lossen zorgde ik dat ik in die situaties kon nagaan wat ze dan wel gedaan hadden. Ik heb wel een poosje de arrogantie gehad om te denken dat ik met onbenullen te maken had, maar ik ontdekte gelukkig al snel dat ik zelf net zo'n "domme gebruiker" was als ik een keer een probleem met de software van anderen had en dat mijn eigen geheugen net zo onnauwkeurig bleek te zijn. En heel recent bleek op een van mijn eigen systemen iets "spontaan" te verdwijnen omdat een proces dat ik zelf had ingericht vanuit zijn eigen logica die plek opschoonde. Het had een hoog "what the fuck"-gehalte toen het optrad maar ik had het zelf zo ingericht met op zich goede redenen. Die had ik alleen even niet paraat toen ik met iets anders bezig was.
15-04-2016, 11:21 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 11:44
Door WebmasterT:
Door Anoniem: Is het een beetje een kwaliteits SSD? Wat voor een SSD drive gebruik je? (merk + type, TLC? MLC? SLC?)
In geval van TLC: staat systeem met SSD elke dag "aan", of is de SSD wel eens langer dan een week stroomloos?

Het is een SSD van Samsung en niet de goedkoopste. Wat bedoel je met SSD drive? Het systeem staat elke dag aan, 12 uur aan een stuk.

Ik weet niet wat TLC, MLC en SLC is, maar dit zijn de belangrijkste specs - als het nodig is kan ik de rest ook geven:

Algemene Kenmerken

Applicatie
Client PCs
Capaciteit
1 000 GB (1 GB = 1 Billionbyte by IDEMA) * Actual usable capacity may be less (due to formatting, partitioning, operating system, applications or otherwise)
Design
2,5 inch Form Factor
Interface
SATA 6 Gb/s Interface, compatible with SATA 3 Gb/s & SATA 1,5 Gb/s interface
Afmetingen (BxHxD)
100 x 69,85 x 6,8 (mm) Dimension
Gewicht
Max 66 g Weight
Geheugen
Samsung 32 layer 3D V-NAND
Verificateur
Samsung MEX Controller
Cache Geheugen
Samsung 1 GB Low Power DDR2 SDRAM

Speciale Kenmerken

TRIM Support
TRIM Supported
S.M.A.R.T Support
S.M.A.R.T Supported
GC (Garbage Collection)
Auto Garbage Collection Algorithm
Encryptie Ondersteuning
AES 256 bit Encryption (Class 0) , TCG / Opal, IEEE1667 (Encrypted drive)
15-04-2016, 14:27 door superglitched - Bijgewerkt: 15-04-2016, 14:28
Door Anoniem: Je kan het gratis programma Recuva proberen om je verwijderde bestanden terug te halen, maar dit werkt niet altijd zo goed op een ssd. Maar als jouw verwijderde bestanden oorspronkelijk op jouw HDD stonden, heb je goeie kansen, mits je niet veel nieuwe bestanden hebt aangemaakt.

Succes!

Pririform Recuva
https://www.piriform.com/recuva
Helaas, Recuva is niet gratis, zodra men daadwerkelijk gaat herstellen kost het iets. Is ook wel logisch, anders kunnen ze binnen no-time wel hun zaak opdoeken.
15-04-2016, 14:38 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 14:57
Het herstellen van mijn verdwenen bestanden is niet aan de orde, want ik heb een back-up. Mijn vraag is alleen: wat de oorzaak is dat ze verdwenen. Ik ben overigens onder de indruk van al jullie inspanningen.
15-04-2016, 14:42 door Anoniem
Je zet je backup terug.
Zet auditing aan op die map.
http://www.monitorware.com/common/en/articles/audit_file_deletion.php

en dan maar logfile checken als het weer weg is.
15-04-2016, 15:17 door Anoniem
Ook een aandachtspuntje: synchronisatie instellingen checken. Als bv de pc als bron synced met de website map en op de pc
verdwijnen de bestanden, gaat de pc ook de files verwijderen van de website (Want pc is sync bron ). Dit kan natuurlijk ook andersom zijn (website map als sync bron). Als de 2e lokatie zijn bestanden hierdoor kwijtraakt heb je dus nog maar de helft van je probleem ; )

Just a thought.
suc6 verder
m.vr.gr. sebastiaan
15-04-2016, 15:52 door Anoniem
Door WebmasterT: Het herstellen van mijn verdwenen bestanden is niet aan de orde, want ik heb een back-up. Mijn vraag is alleen: wat de oorzaak is dat ze verdwenen. Ik ben overigens onder de indruk van al jullie inspanningen.
Even inbreken, want ik denk niet dat het hier een hardware-probleem betreft!
Want hardwareproblemen:
A] Worden automatisch hersteld (zijn dus niet wederkerig), en
B] Zijn meer random van aard (dus beschadigde bestanden ipv verwijderde bestanden).

De eerste conclusie kan dan ook getroffen worden:
- Het probleem is softwarematig.


Ik vermoed sterk dat je (onbedoeld) een applicatie (hebt) gebruikt, die deze map leegmaakt.
Dat kan een AV zijn, een image-viewer, een p2p-applicatie, een back-up-applicatie, etc etc etc.
Nu is het dus aan jou, om de juiste instelling in de juiste applicatie te gaan zoeken.

Ik hoop dat je deze snel vindt, en ons dan ook nog even vertelt welke het was, en wat er nu precies plaatsgevonden heeft.


Succes.
15-04-2016, 16:58 door Anoniem
Sorry, ik had je topic tekst eerst verkeerd begrepen, net als Erik.
Ik dacht dat je bedoelde dat de plaatjes verdwenen van de SSD drive.
Maar ze verdwijnen dus van de HDD drive die in dezelfde PC zit.

Wat bedoel je met SSD drive?
Je hebt gelijk... betrapt! Hier had ik moeten zeggen "SSD", en niet "SSD drive". Maar ja, de volksmond he...;-)

De Samsung 3D V-nand heeft een vrij nieuwe techniek, die zeer betrouwbaar wordt geacht.
1 000 GB (= 1 TB) is wel een grote capacitiet, en ze worden misschien nog niet heel veel toegepast.
Als daar tóch een probleem in mocht zitten, dan zal het dus waarschijnlijk niet zo snel opvallen.

Maar als jij zegt: ik kopieer die plaatjes naar de HDD, en controleer onmiddelijk daarna of ze werkelijk op die HDD staan en ze staan er inderdaad op, maar later zijn ze zomaar weer van de HDD verdwenen, dan lijkt het me niet erg waarschijnlijk dat het aan je SSD ligt. Je kan uiteraard niet direct helemaal zeker weten, maar bij de SSD zou ik dan zeker niet beginnen met zoeken.
Vraag me dus wel een beetje af waarom jij dat wel doet? Waarom verdenk je eigenlijk in de eerste plaats de SSD?

Net als anderen lijkt het mij ook eerder een software probleem.
Of misschien dat syncen wat 15:17 Anoniem noemde.
Ook kan je voor de zekerheid eens kijken of er een nieuwe firmware is voor jouw model HDD.
Of lijkt het probleem met die nieuwe drivers al opgelost?
15-04-2016, 17:09 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 17:11
Omdat ik er bij alles naar streef om het zo eenvoudig mogelijk te houden (want minder kans op problemen), is mijn werk als webdesigner niet onnodig ingewikkeld en ik gebruik weinig speciale tools. Ik ben trouwens met het aanschaffen en het gebruik van software altijd uiterst voorzichtig. Ik gebruik geen image-viewer, p2p-applicatie, of back-up-applicatie. Back-uppen doe ik al 20 jaar probleemloos met de basis functies van Windows.
15-04-2016, 17:42 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 15-04-2016, 17:45
16:58 door Anoniem,

Ik heb niet de indruk willen wekken dat ik denk dat het probleem door de SSD veroorzaakt wordt, want ik sluit zowel SSD als HDD niet uit als bron van het probleem, daarvoor weet ik van de techniek te weinig. De drivers voor de SSD en HDD zijn up-to-date.

Trouwens, Windows is in topconditie (voor zover je dat van Windows kunt zeggen).
15-04-2016, 23:25 door Anoniem
Wel, ik heb verder geen idee eigenlijk.
Het meeste lijkt hierboven wel zo'n beetje genoemd.
Het is ook wat lastig communiceren zo.
Wat mij betreft succes ermee verder, en ik laat het over aan de anderen hier.
Of misschien moet je anders iemand inhuren aan wie je het haarfijn kan vertellen en laten zien.
16-04-2016, 16:15 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 16-04-2016, 16:28
Aan allen:

Het raadsel van de 765 verdwenen bestanden is weliswaar niet opgelost, maar jullie allemaal erg bedankt voor het meedenken!
16-04-2016, 16:52 door Anoniem
Misschien zat er een verdacht bestand tussen en heeft de virusscanner ze in quarantaine gezet.
Staan de bestanden niet gewoon ergens anders opgeslagen dan je verwacht had?
even een command prompt starten:

cd..
cd..
dir/s/o/a/p *.jp*

dit toont scherm voor scherm alle jpg en jpeg bestanden.
de uitvoer naar een tekstbestand schrijven kan ook:

dir/s/o/a *.jp* > C:\Users\WebmasterT\all_jpg_files.txt

(dit zal wel niet de oplossing brengen maar je weet het maar nooit)
17-04-2016, 09:31 door JanAnoniem
Ik heb zoals je aangeeft de betreffende schijf doorzocht maar geen verdwenen bestanden gevonden.
De kluis van de virusscanner is leeg, en als de virusscanner iets verdachts vindt dan toont hij dat.

Voor de duidelijk herinner ik eraan: het gaat mij er niet om de verdwenen bestanden te vinden, want ik heb een back-up, maar om het antwoord te vinden op de vraag HOE ze verdwenen.
17-04-2016, 10:28 door Anoniem
Toch mooi alle theoretische mogelijkheden die genoemd worden. Volgens mij zijn we alleen de aardstallen en kabouters vergeten.

Andere mogelijkheden: cache buffer van de harddisk/OS, icm een poweroff.
SSD Bugje in de firmware.

Maar de kans dat het User error is, is ook aanwezig. Het zal niet de eerste en laatste zijn, die dit soort foutjes maakt. Maar het zelf niet meer weet, of zelf bewust heeft gedaan.

Door WebmasterT: Ik heb zoals je aangeeft de betreffende schijf doorzocht maar geen verdwenen bestanden gevonden.
De kluis van de virusscanner is leeg, en als de virusscanner iets verdachts vindt dan toont hij dat.

Voor de duidelijk herinner ik eraan: het gaat mij er niet om de verdwenen bestanden te vinden, want ik heb een back-up, maar om het antwoord te vinden op de vraag HOE ze verdwenen.

Hier ga je nooit meer achter komen, tenzij je de bestanden kan terug vinden, of duidelijk ergens een audit trail kan vinden, of een exacte tijd wanneer ze verdwenen zijn.
Maar aangezien het bestanden op 1 locatie betreft, is de kans op user error het grootst. Technische verklaringen zouden veel grotere impact moeten hebben, op veel meer bestanden op meer locaties.
Dat je dit zelf niet meer weet, dat is 1 van de eigenschappen van de user error.

Maar je gaat er nooit meer achter komen,.

Enige advies wat ik kan geven: Firmware updates controlleren. En versioning gebruiken voor je backups, GIT / ZFS snapshots, rsnapshot.

Dit is juist ook de redenen waarom ik FreeNAS icm ZFS gebruikt voor mijn data op een RAIDZ2 volume. En een Offlsite Backup heb naar een andere NAS.
17-04-2016, 11:05 door Anoniem
Wellicht heb je een of ander synchronisatie programma in gebruik waar een verkeerde instelling in zit waardoor er
een lege map wordt gesynchroniseerd naar de betreffende map?
Ook website beheer programma's hebben een dergelijke functie vaak ingebouwd zitten, en het is niet altijd even duidelijk
wat die nou precies doet.
17-04-2016, 12:29 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 17-04-2016, 12:31
10:28 door Anoniem,
Zoals ik eerder schreef: alle software die ik op die machine heb staan is gepatched en alle benodigde drivers zijn up-to-date.

"Maar de kans dat het User error is, is ook aanwezig. "

Dat kan natuurlijk altijd, maar na twintig jaar ervaring met computers en webdesign is die kans toch niet groot meer. Bovendien kan ik mij niet herinneren dat het vaker gebeurde dan die twee keer (vlak achter elkaar nota bene).

"En versioning gebruiken voor je backups, GIT / ZFS snapshots, rsnapshot."

Ik weet niet wat dit betekent, evenals "FreeNAS icm ZFS". Back-uppen doe ik heel eenvoudig met de Windows-functies dus daar kan denk ik weinig fout gaan. Ik gebruik geen synchronisatie programma, en geen CMS maar de eenvoudige html-editor Kompozer.
17-04-2016, 18:20 door Anoniem
Een allerlaatste tip zou misschien nog kunnen zijn:
Bekijk en controleer nog eens goed op welke wijze je de plaatjes van de HDD naar de webserver kopieert.
Overtuig jezelf ervan dat die 765 plaatjes dan ook werkelijk worden gekopieerd, en niet verplaatst.

Immers:
Bij kopiëren van plaatjes naar de webserver blijven de plaatjes op de HDD staan.
Bij verplaatsen van die plaatjes naar de webserver worden ze op de bronlocatie (=op je HDD) gewist.

Verplaatsen is bijvoorbeeld: bestanden slepen zonder indrukken van de Ctrl -toets
Kopiëren is bestanden slepen mét ingedrukt houden van de Ctrl -toets.
(dus ook als je Ctrl-toets op je toetsenbord kuren vertoont, kan dit fout gaan)

(of als je het met een script doet: bekijk en controleer het script)

Groetjes, anoniem 15-04-2016, 23:25
17-04-2016, 22:13 door Anoniem
Verplaatsen is bijvoorbeeld: bestanden slepen zonder indrukken van de Ctrl -toets
Kopiëren is bestanden slepen mét ingedrukt houden van de Ctrl -toets.
(dus ook als je Ctrl-toets op je toetsenbord kuren vertoont, kan dit fout gaan)

oeps... vergeten: in geval van slepen naar andere drive of partitie:

Shift + slepen zorgt voor verplaatsen,
Ctrl + slepen zorgt voor kopieëren.

Aangezien de shift-toets en de ctrl-toets ook nog eens vlakbij elkaar zitten,
kan ook dit per ongeluk fout gaan.
17-04-2016, 22:36 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 17-04-2016, 22:37
Dat is inderdaad nog een idee wat ik na moet gaan. Ik heb daarom even mijn FTP-programma gestart om te zien of het misschien zo gegaan kan zijn. Maar ik zou niet eens weten hoe bestanden verplaatst i.p.v. gekopieerd naar de server gestuurd kunnen worden. Ik doe het nooit zoals jij beschrijft maar gebruik altijd de rechtermuisklik op het bestand en kies dan in het menu "Uploaden" om ze naar de server te kopieeren. In dat menu staat niet eens de mogelijkheid om ze te verplaatsen.
18-04-2016, 11:27 door Anoniem
Ik weet zeker dat ik hem niet zelf (per ongeluk) heb geleegd.

Als het (per ongeluk) is weet je dat dus nooit zeker hé ;)
18-04-2016, 12:30 door Anoniem
De meeste reacties zijn erg ver gezocht. Ik zie maar 2 mogelijke oorzaken.

-Je hebt het zelf per ongelijk verwijderd of versleept.. whatever.
-Er is iets fout met een stukje software en daardoor is het verwijderd.

In beide gevallen is het aan jou om dit zelf uit te zoeken. Dat je zit op een forum vraagt heeft absoluut geen zin, wij zijn niet helderziend. Je hebt een backup kortom zet de boel terug en klaar. Als het daarna nog een keer gebeurd dan ga je verder kijken.
18-04-2016, 14:18 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 18-04-2016, 14:34
Door Anoniem: Dat je zit op een forum vraagt heeft absoluut geen zin, wij zijn niet helderziend. Je hebt een backup kortom zet de boel terug en klaar. Als het daarna nog een keer gebeurd dan ga je verder kijken.

Het is 2x gebeurd!
Omdat mijn Engels gebrekkig is heeft een kennis voor mij op Engelstalige pagina's gevonden dat het aan Windows 7 kan liggen en heeft het iets met het booten te maken. Zijn verwijzing:

De link, die naar een aantal punten toe leidt is deze: http://www.howtogeek.com/97242/how-to-migrate-windows-7-to-a-solid-state-drive/
Lees vooral deze passage op dezelfde site: http://www.howtogeek.com/howto/32523/how-to-manually-repair-windows-7-boot-loader-problems/ i.v.b. het master boot-loader index file. Daar zit hem de kneep, denk ik, maar zoals gezegd, ik weet niet veel van win7.

Maar het is mij niet duidelijk hoe het verdwijnen van plaatjes-bestanden met booten te maken kan hebben.
18-04-2016, 14:36 door Rolfieo
Door WebmasterT:
Lees vooral deze passage op dezelfde site: http://www.howtogeek.com/howto/32523/how-to-manually-repair-windows-7-boot-loader-problems/ i.v.b. het master boot-loader index file. Daar zit hem de kneep, denk ik, maar zoals gezegd, ik weet niet veel van win7.

Maar het is mij niet duidelijk wat het verdwijnen van die bestanden met het booten te maken kan hebben.

Omdat het er helemaal niets mee te maken heeft..... Je zoekt naar theoretische mogelijkheden momenteel. En dan is er altijd wel iets te vinden.

De conclusie die je moet trekken, is dat je er nooit achter gaat komen. En misschien je backup strategie eens moet bekijken.
18-04-2016, 15:11 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 18-04-2016, 15:15
Door Rolfieo:De conclusie die je moet trekken, is dat je er nooit achter gaat komen. En misschien je backup strategie eens moet bekijken.
Mijn back-up strategie had ik al eerder bekeken.

Maar ik berichtte hier al veel eerder:

"Aan allen:
Het raadsel van de 765 verdwenen bestanden is weliswaar niet opgelost, maar jullie allemaal erg bedankt voor het meedenken!"
17-06-2016, 19:38 door Anoniem
Heeft het probleem zich nog een keer voorgedaan of was het eenmalig?
14-07-2016, 14:25 door JanAnoniem
Door Anoniem: Heeft het probleem zich nog een keer voorgedaan of was het eenmalig?

Het raadsel van de 765 verdwenen bestanden heeft zich niet vaker voorgedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.