image

Amerikaans bedrijf via e-mail voor 25 miljoen dollar opgelicht

vrijdag 15 april 2016, 10:44 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaans bedrijf is vorig jaar slachtoffer van ceo-fraude geworden, waarbij bijna 100 miljoen dollar naar de oplichters werd overgemaakt. Zo'n 74 miljoen dollar is inmiddels teruggestort, maar de resterende 25 miljoen dollar is nog altijd niet terecht, zo blijkt uit een rechtszaak waar Reuters over bericht.

Bij ceo-fraude, ook bekend als business email compromise, doen oplichters zich voor als de directeur of andere bestuurders van een organisatie of bedrijf en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling. In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een buitenlandse rekening over te maken. De FBI meldde begin april dat sinds oktober 2013 meer dan 17.000 organisaties over de hele wereld slachtoffer van deze vorm van fraude zijn geworden en daarbij meer dan 2,3 miljard dollar verloren.

Ook in het geval van het niet nader genoemde Amerikaanse bedrijf vond de fraude via e-mail plaats. De oplichters deden zich in de e-mail voor als een Aziatische leverancier van het bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf maakte uiteindelijk 98,9 miljoen dollar over naar de criminelen. De bank waar het geld naar werd overgemaakt ontdekte de fraude en trok aan de bel. 74 miljoen dollar kon worden gered, maar 25 miljoen dollar was via rekeningen in allerlei Europese landen en Hong Kong al witgewassen. Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten zijn de gebruikte rekeningen bevroren. Via een rechtszaak probeert het bedrijf nu ook het resterende bedrag terug te krijgen.

Reacties (1)
19-04-2016, 23:51 door Anoniem
Nogal een bedrijf dat even 100 miljoen overmaakt. Misschien ook maar intern een blockchain technologie gaan gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.