image

"Burgertips belangrijker voor opsporing dan camera's en dna"

donderdag 21 april 2016, 09:40 door Redactie, 9 reacties

Tips van burgers over misdrijven zijn belangrijker voor de opsporing door politie dan camerabeelden en dna-sporen, zo stelt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting tegenover BNR. Vorig jaar betaalde de politie 43.000 euro aan tipgeld. In 2010 was dat nog 10.000 euro en in 2011 werd er niets uitgekeerd.

"Mensen denken altijd dat zaken opgelost worden door dna, vingerafdrukken, camera's of andere sporen, maar de meeste zaken worden opgelost door tips van burgers. Daarom is het heel belangrijk dat politie en burger heel nauw samenwerken en dat de burger vertrouwen heeft in de politie", stelt Wilting. Voor het anoniem melden van misdrijven heeft de politie al enkele jaren Meld Misdaad Anoniem in het leven geroepen. Eerder deze week werd bekend dat erin Nederland naar schatting ruim 800 mensen rondlopen met informatie over onopgeloste moordzaken.

Reacties (9)
21-04-2016, 10:24 door Anoniem
Als ik informatie had over een moordzaak zou ik met het vertrouwen wat ik heb in justitie ook gewoon mijn mond houden...
Dode mensen komen niet terug en als justitie met hun gestuntel de kans krijgt, ik ook niet meer als ze de dader(s) erachter komen dat ik gepraat heb..

Ik snap dat wel... Zeker als je dan bijvoorbeeld in een directe circel zit van de dader en/of slachtoffer, ipv alleen een toevallige passant.
21-04-2016, 11:02 door Anoniem
Dus nog meer camera's ophangen om de gewone burger te pesten. Maar zaken oplossen doen ze niet.

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/162039/Geen-camerabeelden-van-mishandeling-lesbisch-stel-politie-zoekt-Engelssprekende-getuige

De hele stad Groningen hangt vol met camera's, maar keer op keer zijn deze niet bruikbaar. Gooi ze weg, bespaar geld (want zijn dure camera's) en investeer dat in man uren op de straat.

TheYOSH
21-04-2016, 13:48 door Anoniem
Voor de bewijsvoering zijn overigens dna en video beelden mischien weer wel belangrijker.
21-04-2016, 14:19 door quikfit
Zolang je niet serieus word genomen en word weggestuurd bij de balie van het bureau....
21-04-2016, 17:47 door karma4
Door Anoniem: ..) en investeer dat in man uren op de straat.
TheYOSH
Beter resultaat is te verwachten met een gedegen opvoeding. Met moed onzelfzuchtigheid en ethiek ipv die tegenpolen
21-04-2016, 18:33 door Anoniem
Door Anoniem: Voor de bewijsvoering zijn overigens dna en video beelden mischien weer wel belangrijker.

Het helpt tot op zekere hoogte, al brengt het ook weer problemen met zich mee (er zijn al incidenten geweest met false positives zowel met DNA als met camerabeelden, en in beide gevallen met zeer ernstige gevolgen voor de kwaliteit van leven van de betrokken onschuldigen).

Tegelijk moeten we zeker niet vergeten dat een waakzame buurt zowel als een korte afstand tot de politie (zowel fysiek als zeker ook in termen van aanspreekbaarheid en het oude motto "De politie is je beste vriend") het in zowel opsporing als preventie met een straatlengte wint. In weerwil van de kosten moet daar dus het grootste deel van de investeringen heen. En tegelijk moet voorkomen worden dat goedwillende burgers zich bespied en op andere wijzen in hun kwaliteit van leven aangetast voelen en reageren zoals @Anoniem 10:24. Dat soort reacties zijn als de kanarie in de mijn, als je ze te vaak begint te horen zit er iets niet goed in de wijze waarop de politie vertrouwen inboezemt...
21-04-2016, 18:36 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ..) en investeer dat in man uren op de straat.
TheYOSH
Beter resultaat is te verwachten met een gedegen opvoeding. Met moed onzelfzuchtigheid en ethiek ipv die tegenpolen

Tot op zekere hoogte, maar zowel politie als publiek zijn en blijven - zowel ten goede als ten kwade - mensen.
22-04-2016, 10:25 door karma4
Door Anoniem:
Tot op zekere hoogte, maar zowel politie als publiek zijn en blijven - zowel ten goede als ten kwade - mensen.
Dus niet uitsluiten bij de aanpak. Alle mensen zijn wat dat betreft gelijk. Als ze over meer gelijk dan anderen beginnen ... Oei
24-04-2016, 08:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.