image

AIVD-directeur: Nederland digitaal nog te naïef

donderdag 21 april 2016, 12:35 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-04-2016, 13:34

Nederland is digitaal nog te naïef, waardoor cyberspionnen op simpele wijze allerlei waardevolle gegevens kunnen stelen, zo laat AIVD-directeur Rob Bertholee in het vandaag gepubliceerde jaarrapport (pdf) van de inlichtingendienst weten. Vorige week verscheen ook al het jaarrapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarin werd gesteld dat Nederland wekelijks het doelwit van cyberspionage is.

Bertholee spreekt over een recordaantal gevallen van digitale spionageaanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. De aanvallers zouden informatie over politieke besluitvorming, de inhoud van politiek-economische plannen, agendapunten van politieke bijeenkomsten en Nederlandse standpunten en tactieken bij onderhandelingen zoeken, alsmede blauwdrukken, investeringsplannen, onderzoeksresultaten en biedingen op grote projecten.

"Aanvallers zoeken zeer specialistische en soms zelfs experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen. Deze technologieën zijn essentieel voor het huidige en toekomstige verdienmodel van de getroffen bedrijven, maar ook en vooral van grote waarde voor een stabiele en groeiende economie die de basis vormt van onze welvaart", zo laat de AIVD-directeur weten. Hij stelt dat Nederland digitaal gesproken nog te naïef is.

Bertholee waarschuwt dat niet alleen computersystemen worden gehackt, maar ook de ict-medewekers van de aangevallen organisatie. In het geval de aanval op het netwerk wordt ontdekt kunnen de aanvallers zo tijdig tegenmaatregelen nemen. Vorig jaar kwam het meerdere keren voor dat aanvallers na te zijn ontdekt en verwijderd weer toegang tot een systeem hadden. "Als een aanvaller eenmaal toegang heeft tot een computersysteem kan het zeer lastig zijn om hem permanent uit het systeem te verwijderen", aldus de AIVD-directeur.

Reacties (2)
21-04-2016, 12:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2016, 14:34 door quikfit
Omdat de Nederlandse en €uropese staat incompetent is willen ze carte blanche hebben....Net als in de ''U Naait ons Steeds''....mooi voorland... :(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.