image

Twee ontwikkelaars SpyEye Trojan krijgen opgeteld 24,5 jaar cel

donderdag 21 april 2016, 09:58 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-04-2016, 11:00

Twee ontwikkelaars van de beruchte SpyEye Trojan zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot gevangenisstraffen van bij elkaar opgeteld 24,5 jaar. Het gaat om een 27-jarige Rus en een 27-jarige Algerijn. SpyEye was een Trojaans paard ontwikkeld voor het stelen van geld van online bankrekeningen.

Hiervoor werden verschillende technieken gebruikt, zoals het opslaan van toetsaanslagen en ingevulde formulieren en het injecteren van extra invoervelden op banksites, waarin slachtoffers om extra informatie werd gevraagd zoals transactiecodes. Aangezien de velden op de banksite verschenen hadden slachtoffers niet door dat er malware op de computer actief was. SpyEye zou wereldwijd 50 miljoen computers hebben geïnfecteerd en zijn gebruikt voor het stelen van 1 miljard dollar.

De Russische man was de primaire ontwikkelaar en leverancier van SpyEye. Hij ontwikkelde SpyEye als opvolger van de beruchte Zeus Trojan. De Rus zou de broncode van de Zeus-ontwikkelaar hebben verkregen en hebben gebruikt om SpyEye te ontwikkelen. Tussen 2009 en 2011 werkte de Russische man met verschillende personen samen om SpyEye verder te ontwikkelen en te verkopen. Met de hulp van de Algerijnse man werd SpyEye op fora voor cybercriminelen aangeboden. Ook ontwikkelde de Algerijn allerlei uitbreidingen voor de malware om de diefstal van online bankrekeningen en verspreiding van SpyEye te automatiseren.

De Algerijnse man zou via de malware de gegevens van bijna 500.000 mensen hebben gestolen. De Russische man werd op 1 juli 2013 door de Amerikaanse autoriteiten in de Verenigde Staten aangehouden. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9,5 jaar. De Algerijn werd begin 2013 in Thailand aangehouden. Hij werd tot een gevangenisstraf van 15 jaar veroordeeld. Bij de operatie tegen de SpyEye-bende speelde ook de Nederlandse High Tech Crime Unit (NHTCU) een rol en de eenheid wordt dan ook door het Amerikaanse ministerie van Justitie bedankt.

Reacties (4)
21-04-2016, 10:41 door Anoniem
Aha, we tellen gewoon de straffen bij elkaar op. wellicht kan 1 van de 2 de gehele straf dan uitzitten. Wel zo efficiënt. Top journalistiek
21-04-2016, 10:46 door Anoniem
<quote>bij elkaar opgeteld 24,5 jaar.</quote>
pfff.. dit is gewoon zo misleidend. Als het nou een groep van 8 was geweest, zou de titel dan
"Ontwikkelaars beruchte SpyEye Trojan krijgen 100 jaar cel"
geweest zijn?
21-04-2016, 14:41 door [Account Verwijderd]
Deze straf heeft als voorbeeldfunctie nul of generlei waarde maar de digitale samenleving is van deze pummels voor lange tijd verlost en dat is een fijne gedachte.
22-04-2016, 16:21 door waaromdan
Door Aha: ...maar de digitale samenleving is van deze pummels voor lange tijd verlost en dat is een fijne gedachte.

Eén zwakke schakel in de gevangenis (die vaak al overbevolkt zijn, en waar criminelen de dienst uitmaken en bewakers slechts pionnetjes zijn), en de man krijgt een tablet ter beschikking of nog beter laptop. Weg isolatie van het internet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.