image

Ziekenhuismedewerker plaatste patiëntfoto's op Facebook

woensdag 20 april 2016, 14:29 door Redactie, 6 reacties

Het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft een medewerker geschorst die foto's van patiënten op Facebook plaatste, zo heeft het via de eigen website bekendgemaakt. Het ziekenhuis zegt erg geschrokken te zijn van het feit dat tijdens ingrepen gemaakte foto's op Facebook zijn gedeeld.

"Met het plaatsen van deze foto’s is het medisch beroepsgeheim geschonden en mogelijk is plaatsing ook in strijd met de wet Bescherming Persoonsgegevens", aldus het ziekenhuis, dat de Autoriteit Persoonsgegevens inmiddels heeft geïnformeerd. Volgens het ziekenhuis heeft de medewerker niet in overeenstemming met wet- en regelgeving en de normen en waarden van Isala gehandeld. "Daarom neemt Isala dit zeer hoog op en worden er maatregelen genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Desbetreffende medewerker is geschorst in afwachting van het onderzoek."

De Volkskrant werd over de foto's getipt. Het bleek om röntgenfoto's te gaan die niet direct herleidbaar naar personen zijn. Wel zou iemand in de omgeving van het slachtoffer de gepubliceerde foto's, die in februari van dit jaar op Facebook verschenen, naar een patiënt kunnen herleiden, zo stelt hoogleraar recht in de informatiesamenleving in Leiden Gerrit-Jan Zwenne.

Reacties (6)
21-04-2016, 10:22 door Anoniem
Beetje vreemd dat op rontgenfoto's die echt misschien ALLEEN door een verpleegkundige herleid kunnen worden ineens zo'n probleem zijn maar onze gegevens van GSM's, onze kentekenplaten van auto, motor, bromfiets, snorfiets, scootmobiel, onze creditcard transacties met onze pinpassen, wanneer we naar het buitenland gaan, waar we parkeren, enz enz enz. niet?

Van alle dingen op Facebook lijkt me dit nog het minst spannend...
Iedereen die in ziekenhuizen heeft gewerkt kent de verhalen wel van bepaalde voorwerpen in onderste regionen van vrouwen, van squashballen tot colaflesjes...

Of all things, het zou nu juist op facebook gezet moeten worden om vrouwen te waarschuwen om niet alles naar binnen te duwen in een vlaag van geilheid.
21-04-2016, 11:44 door PietdeVries
Door Anoniem: Beetje vreemd dat op rontgenfoto's die echt misschien ALLEEN door een verpleegkundige herleid kunnen worden ineens zo'n probleem zijn maar onze gegevens van GSM's, onze kentekenplaten van auto, motor, bromfiets, snorfiets, scootmobiel, onze creditcard transacties met onze pinpassen, wanneer we naar het buitenland gaan, waar we parkeren, enz enz enz. niet?
.

Jawel hoor - die ook. Als je Arnoud's column er nog eens op naleest dan zie je dat kentekenplaten ook gezien worden als persoonsgegevens ongeacht het feit dat ze maar door een beperkte groep mensen (RDW) zijn terug te leiden tot een persoon.
21-04-2016, 12:10 door Anoniem
Het moet verboden worden om met een mobiele telefoon op zak te werken. Waar is men in dit land mee bezig!
21-04-2016, 12:15 door Anoniem
Veel mensen maken misbruik van hun mobiele telefoon, in de zorg. De overheid MOET NU optreden voordat dit telefoon gedoe uit de hand loopt! Heb met mijn eigen ogen gezien hoe mensen ongevraagd worden gefilmd, voor facebook?
Onze overheid loopt ver achter wat dit betreft. Zowel zorgverleners als patiënten fotograferen en filmen elkaar.
Waar blijft onze mensenrechten?
21-04-2016, 12:26 door Anoniem
Sommige mensen hebben geen normen en waarden. Alleen een nieuwe privacy-Wet kan zowel zorgverleners en patiënten beschermen tegen foto/film obsessies van anderen. Dit MOET ook duidelijk vermeld worden in alle nieuwsberichten. Mobiele telefoon behoren tijdens het werk in de tas te blijven, vooral wanneer je in de zorg werkt of hulp krijgt van mensen uit de zorg.
Ze hebben allebei gelijke rechten. Sommige mensen hebben wettelijke regels nodig omdat ze zelf niet kunnen bevatten wat ze anderen aandoen. De overheid is verplicht om ons te beschermen tegen mobiele telefoon terreur.
22-04-2016, 16:56 door waaromdan
Door Anoniem: Het moet verboden worden om met een mobiele telefoon op zak te werken.

Jij maakt er humor van. Echter: één app met microfoonrechten op de smartphone van de zorgverlener waar jij op gesprek gaat, omdat die zorgverlener elke app installeert ''gewoon omdat het kan'' en de rechtenwaarschuwing maar gedoe vindt ''ja OK, schiet nou maar op met die installatie'', en jouw complete medische gesprek is gedeeld, just like that. Zonder dat iemand er erg in heeft. De smartphone is de moderne luidspreker voor het WereldWijdeWeb.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.