image

Telefoonoplichters halen nep-virusscanner van stal

maandag 25 april 2016, 09:45 door Redactie, 0 reacties

Telefoonoplichters proberen allerlei manieren om mensen op te lichten en hebben hiervoor nu ook een nep-virusscanner van stal gehaald. Enkele jaren geleden waren nep-virusscanners, die internetgebruikers lieten geloven dat hun computer met malware was besmet, een groot probleem.

Het ging om pop-ups en frauduleuze software die gebruikers via de waarschuwingen bang probeerden te maken. Voor het verwijderen van de zogenaamde malware op de computer moest worden betaald. Op deze manier zijn internetgebruikers voor tientallen miljoenen euro's opgelicht. Sinds de opkomst van cypto-ransomware, waarbij bestanden voor losgeld worden versleuteld, zijn nep-virusscanners zo goed als verdwenen. Telefoonoplichters maken er nu weer gebruik van. Op websites laten ze een screenshot van een nep-virusscanner uit 2011 zien, gevolgd door een pop-up dat de browser met malware is geïnfecteerd en er een telefoonnummer moet worden gebeld om het probleem te verhelpen.

Vervolgens vindt de bekende telefoonscam plaats, waarbij de oplichters toegang tot de computer proberen te krijgen en het niet bestaande probleem tegen betaling oplossen. "Hoewel we grinnikten toen we dit zagen, is het belangrijk om te onthouden dat het een scam is en mensen erin zullen trappen", zegt Jerome Segura van anti-malwarebedrijf Malwarebytes. De meeste van deze pop-ups zijn volgens hem onschuldig en kunnen door het sluiten van de browser worden gesloten.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.