image

Gartner: kwart aanvallen in 2020 via Internet of Things

maandag 25 april 2016, 11:59 door Redactie, 5 reacties

Meer dan een kwart van alle aanvallen waar bedrijven in 2020 mee te maken krijgen vindt via het Internet of Things plaats, zo voorspelt marktvorser Gartner. In de it-securitybudgetten van bedrijven is er voor het Internet of Things echter minder dan 10% gereserveerd.

Vanwege de beperkte budgetten en gedecentraliseerde IoT-implementaties binnen bedrijven zullen beveiligingsleveranciers dan ook bruikbare beveiligingsmaatregelen voor het IoT moeten bieden, stelt Gartner. Leveranciers richten zich volgens de marktvorser echter teveel op het vinden van kwetsbaarheden en exploits in IoT-apparaten, in plaats van naar segmentatie en andere langetermijnoplossingen te kijken die meer bescherming voor het Internet of Things bieden.

Beveiligingsproducten voor het IoT zullen zich vooral op consumentenproducten en industriële sectoren richten. Het gaat dan om met internet verbonden auto's, alsmede andere complexe machines en voertuigen, zoals grote vrachtwagens, commerciële vliegtuigen, bouwmachines en landbouwvoertuigen. Dit jaar zullen 6,4 miljard apparaten onderdeel van het Internet of Things uitmaken, aldus Gartner. In 2018 zullen dat er volgens de marktvorser 11,4 miljard zijn. Het budget voor IoT-security bedraagt dit jaar 348 miljoen dollar, terwijl er naar verwachting in 2018 547 miljoen dollar zal worden uitgegeven.

Reacties (5)
25-04-2016, 15:17 door Anoniem
Als je koelkast een virus heeft, is de kaas dan nog wel geschikt voor consumptie?
25-04-2016, 21:46 door Anoniem
In mijn huis komt geen enkel apparaat aan internet te hangen, behalve de pc.
Huishoudelijke apparaten hebben altijd prima gewerkt zonder internetaansluiting en ik begrijp niet waarom ze nu opeens wel een besturingssysteem moeten draaien en aan het internet moeten hangen.
Als je het mij vraagt is IoT niets anders dan een stukje blingbling voor technologiefetisjisten. Daarnaast lucratief voor bedrijven die met jouw verbruiksdata aan de haal gaan.
En dan de kronkelredenering: druk maken over aanvallen via IoT.
Alles wat niet aan internet hangt kan ook niet aangevallen worden!
26-04-2016, 00:56 door Joep Lunaar
Bijzonder hoog glazen bol gehalte, met navenant lage relevantie.
26-04-2016, 09:40 door Anoniem
IoT of eigenlijk IoE (Internet of Everything) is al verder dan we denken. Menig persoon heeft al een thermostaat die via de smartphone bediend kan worden, een draadloze printer, een smart TV, SONOS, VOIP telefoon etc. En dit is allemaal verbonden met een network. Tevens is het zo dat zelfs als je je product via Bluetooth bediend, maar een van de apparaten is verbonden (geweest) met het Internet, je ook risico loopt.

Binnen bedrijfsnetwerken is al meer dan 60% van de aangesloten apparatuur geen PC. En dus veelal niet beschermd tegen malware. Om gegevens te vergaren hoef je niet op de PC te zitten. In hetzelfde network geeft al heel veel toepassingen. Dus vanaf de printer is ook goed.

En voor de mensen die denken dat hun anti virus alles afvangt: zelfs je fabrikant geloofd dat niet meer. Hoeveel AV tools heb je op je smartphone? Of geloof je nog steeds dat Apple alles wel afvangt?
03-05-2016, 09:50 door Anoniem
Beperken tot alleen je PC on-line ? Heb je geen smart phone dan? En geen slimme energie-meter?
Nee, dat lijkt me niet haalbaar, zeker niet op termijn.

Realistisch gezien, dit gaan we echt niet tegen houden. Of we nu willen niet.

Bijvoorbeeld, als we met z'n allen bij de ingebruikname van ons eerste Internet abonnementje (met inbel modem ;-) een brief hadden moeten ondertekenen waarin stond dat onze privacy er grotendeels aan ging en het een ieder vrij staat om ons surfgedrag en positie doorlopend te monitoren en dat deze gevens mochten worden opgeslagen in profielen en tijdslijnen die vervolgens onbeperkt zouden mogen worden gebruikt om ons ongelimiteerd te blijven bestuderen en bestoken met gerichte reclames en wie weet wat nog meer... hadden we deze brief dan ondertekend voor akkoord?
Ik niet.

We hebben het toch laten gebeuren met z'n allen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.