image

Advocaten hekelen gebruik keylogger in Amanda Todd-zaak

dinsdag 26 april 2016, 14:03 door Redactie, 3 reacties

De politie had in het onderzoek naar de Tilburger Aydin C. geen keylogger mogen gebruiken, zo stellen twee advocaten tegen Omroep Brabant en NU.nl. C. wordt verdacht van het afpersen van de Canadese tiener Amanda Todd, die later zelfmoord pleegde.

Een aanzienlijk deel van het bewijs tegen de Tilburger is via softwarematige keyloggers verzameld. Ict-en strafrechtadvocaat Steven Kroesbergen stelt dat het bewijs dat via de keylogger is verzameld als niet bruikbaar moet worden beschouwd. Ook Christian van Dijk, de voormalige advocaat van C., vindt het gebruik van de keylogger niet toegestaan. Om de activiteiten van C. in beeld te krijgen besloot de politie in zijn woning in te breken en daar op zijn twee computers de keylogger te plaatsen.

"Net zoals gesprekken door de politie afgeluisterd worden, mag dat ook bij computers”, zegt Kroesbergen. "In die wettelijke bepaling staat dat daarvoor een technisch hulpmiddel gebruikt moet worden. Zoiets hoort echt een apparaat te zijn en geen software. Wat hier gebeurd is, is niet hoe de wetgever het bedoeld heeft." Van Dijk is kritisch omdat de keylogger niet naar behoren zou werken. Uit het dossier blijkt dat één van de keyloggers niet goed werkte en de politie terug moest om dit te verhelpen. Bij de arrestatie van C. in januari 2014 bleek dat ook de andere keylogger was verdwenen. Mogelijk zou anti-virussoftware de malware hebben ontdekt en verwijderd.

De rechter-commissaris heeft het gebruik van de keylogger vooraf getoetst, maar uit het dossier wordt niet duidelijk voor welke software toestemming is gegeven en waarop de programmatuur is getest. Door deze geheimhouding heeft C. geen recht op een eerlijk proces, aldus Van Dijk. Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat het gebruik van de keylogger voldoende is getoetst. Volgens Kroesbergen heeft de rechter-commissaris alleen de inzet van de keylogger goedgekeurd. "Maar dat maakt het in mijn ogen nog geen goedgekeurd technisch hulpmiddel."

Reacties (3)
26-04-2016, 22:51 door Anoniem
Tja, net zoals een multanova goedgekeurd moet worden als technisch hulpmiddel en jaarlijks geijkt moet worden door het NFI, moet een keylogger ook goedgekeurd worden en deze moet ook minstens jaarlijks gecontrolleerd worden.

Cowboy acties weer.
29-04-2016, 07:35 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, net zoals een multanova goedgekeurd moet worden als technisch hulpmiddel en jaarlijks geijkt moet worden door het NFI, moet een keylogger ook goedgekeurd worden en deze moet ook minstens jaarlijks gecontrolleerd worden.

Cowboy acties weer.

Ik vind die vergelijking nogal kort door de bocht. De snelheidsmeter in een flitsinstallatie bepaalt in absolute zin de hoogte van de boete van te hard rijden. Als deze waarde werkelijk altijd 100% correct zou zijn, zou ijking ook niet verplicht zijn. Maaar dat is het niet, en daarom eisen we dit. Als een keylogger niet goed functioneert, zal hij niet (of gebrekkig) loggen. Dan heb je als opsporingsambtenaar dus of helemaal géén log, of bijvoorbeeld een halve. Het is echter NIET zo dat een slecht functionerende keylogger ineens bijvoorbeeld jihadistische tekst zou plempen in een logfile of anderzijds uit zichzelf een conversatie vervalst waaruit de schuld van het doelwit blijkt. Dat de keylogger ten alle tijden goed moet functioneren is natuurlijk vanzelfsprekend en daarom vind ik dit ook nogal knullig, maar zeker niet cowboy gedrag. Sterker nog, ik vind het onverwacht slim van de politie. Op deze manier heb je tenminste stevig bewijs voor een misdaad die anders mogelijk nooit verkregen zou zijn.

Wat ik niet begrijp is dat gewauwel over of die keylogger een fysiek apparaat moet zijn of niet. Wat een onzin. Een fysieke keylogger is veel duidelijker zichtbaar dus een software versie zou zeker ook mijn voorkeur hebben. De rechterlijke macht kan zich beter buigen over de legaliteit van de FUNCTIE dan de VORM.
03-05-2016, 09:15 door Anoniem
Door Anoniem: ..."Het is echter NIET zo dat een slecht functionerende keylogger ineens bijvoorbeeld jihadistische tekst zou plempen in een logfile of anderzijds uit zichzelf een conversatie vervalst waaruit de schuld van het doelwit blijkt.......


1. Verwijzend naar bovenstaande quote: Precies!! Dus gáán met die dingen. (wel volgens de regels)

2. Vraag: is een 'apparaat' met embedded firmware nou een hardware of software middel? Volgens mij vloeien deze dingen in elkaar over en moet de wet ofwel geprojecteerd worden op beide ofwel aangepast worden zodat beide mogelijk zijn. Gewoon een kwestie van met de tijd mee gaan, lijkt me.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.