image

PvdA stelt Kamervragen over detectie van adblockers

woensdag 27 april 2016, 10:46 door Redactie, 8 reacties

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug heeft minister Kamp van Economische Zaken vragen gesteld over het nieuws dat de detectie van adblockers door websites mogelijk illegaal is. Oosenbrug wil van Kamp weten of het waar is dat websites zonder toestemming scripts draaien op apparaten van gebruikers om te achterhalen of bezoekers gebruik maken van adblockers en om hoeveel websites het dan zou gaan.

Verder vraagt ze hoe de detectie van adblocker zich verhoudt tot de Telecommunicatiewet waarin staat dat voor het plaatsen van informatie op een apparaat van een gebruiker de toestemming van die gebruiker is vereist. Kamp moet ook laten weten of er handhavend wordt opgetreden tegen de detectie van adblockers en of hij bereid is om de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens te vragen een onderzoek naar het onderwerp in te stellen. Kamp heeft drie weken de tijd om de vragen (pdf) te beantwoorden. Ict-jurist Arnoud Engelfriet behandelt de detectie van adblockers deze week in de Juridische vraag op Security.NL.

Reacties (8)
27-04-2016, 22:54 door vertelheteens
Kortom dan moet er straks dus betaald worden voor informatie van internet als dit niet mag. Dan verdwijnt alles achter een paywal waar je dan wekelijks of maandelijks voor moet betalen om de info te kunnen lezen.
27-04-2016, 23:09 door Briolet
de Telecommunicatiewet waarin staat dat voor het plaatsen van informatie op een apparaat van een gebruiker de toestemming van die gebruiker is vereist.

Dus als je een website bezoekt, moet je eerst een brief (o.i.d.) naar die eigenaar sturen waarin staat dat je toestemming geeft om de content op jouw computer te laten zien? Vreemde kronkel van deze dame om de Telecom wet zo uit te leggen.

Volgens mij geef je door het bezoeken van een website al toestemming om informatie op het apparaat van een gebruiker te plaatsen. Dat is het hele doel van een website bezoeken.
27-04-2016, 23:24 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-04-2016, 23:26
[Verwijderd]
28-04-2016, 01:03 door Anoniem
Door vertelheteens: Kortom dan moet er straks dus betaald worden voor informatie van internet als dit niet mag. Dan verdwijnt alles achter een paywal waar je dan wekelijks of maandelijks voor moet betalen om de info te kunnen lezen.

FUD, zo werkt het internet niet. Mensen migreren gewoon naar gratis alternatieven. Alleen kwalitatief hoogwaardige/unieke info heeft bestaansrecht achter een paywall. Dat is dus niet 99% van alle websites met ads...
28-04-2016, 02:43 door Anoniem
Door MAC-user: Misschien komt er wel een paywall, wie weet, maar site-beheerders hebben niet uit te maken dat mijn adblocker uit moet worden gezet. Ik ben de beheerder van mijn systeem en niet een of andere beheerder van een nieuws-site.

Ik begrijp het probleem niet helemaal; geen enkele website zet jouw adblocker uit.
Wat je op steeds meer websites ziet, is slechts een smeekbede gericht aan de bezoeker, of je asje-asje-blieft de adblocker uit wilt zetten.
Ik ben geen voorstander van reclame, maar het feit dat een script adblockers kan detecteren, vind ik helemaal niet bezwaarlijk en ook geen inbreuk op privacy. Pas als een script de adblocker zou uitschakelen (wat volgens mij niet mogelijk is), zijn websitebeheerders heel erg fout bezig.

Overigens draaien die scripts in de browser en niet op het apparaat zelf. Een wezenlijk verschil.
28-04-2016, 11:03 door Anoniem
Geweldig deze kamer vragen, maar dit gaat allemaal over een mail waarin staat dat : "server-side-scripts" illegaal zijn en er zijn vragen gesteld over het lokaal draaien van scripts.... die twee gaan niet met elkaar in dezelfde boot.
28-04-2016, 13:36 door Anoniem
Waar het om gaat dat dat via een script dat privacygevoelige dingen controleert een website vervolgens een aangepaste versie van de contrent van de server naar de consument zijn computer stuurt. Browerfingerprinting en dergelijke kunnen inbreuk maken op privacy, denk bijvoorbeeld maar aan herleidbaarheid tot een persoon.
29-04-2016, 22:24 door Anoniem
Door vertelheteens: Kortom dan moet er straks dus betaald worden voor informatie van internet als dit niet mag. Dan verdwijnt alles achter een paywal waar je dan wekelijks of maandelijks voor moet betalen om de info te kunnen lezen.
En daar is niks mis mee
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.