image

FBI: voorzichtig met downloaden gratis software

donderdag 28 april 2016, 10:21 door Redactie, 9 reacties

Om ransomware te voorkomen is het onder andere belangrijk dat internetters voorzichtig zijn met het downloaden van software en dan met name gratis software, zo stelt de FBI in een nieuwe waarschuwing. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst is ransomware een grote dreiging aan voor zowel bedrijven als thuisgebruikers aan het worden.

Vorig jaar werden duizenden bedrijven en thuisgebruikers slachtoffer van ransomware, wat voor een schadepost van 24 miljoen dollar zorgde. "Voorkomen is beter dan genezen", aldus de FBI. De opsporingsdienst zegt dat het belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen, om zo een infectie door ransomware te voorkomen. Zo wordt het standaardadvies gegeven om een back-upplan te hebben, geen bijlagen in ongevraagde e-mails te openen en virusscanners, besturingssysteem en andere software up-to-date te houden.

De FBI wijst internetgebruikers echter ook op hun downloadgedrag. Om ransomware te voorkomen wordt namelijk aangeraden alleen software van bekende en vertrouwde websites te downloaden. Het gaat dan met name om gratis software. In het geval een systeem toch door ransomware wordt getroffen krijgen slachtoffers het advies om contact met de FBI op te nemen. In eerdere uitingen stelde de FBI nog dat het geen standpunt innam over het betalen van ransomware, maar nu stelt de opsporingsdienst dat het dit niet goedkeurt, omdat het criminelen aanmoedigt met hun praktijken door te gaan en er geen garantie is dat slachtoffers hun bestanden weer terugkrijgen.

Reacties (9)
28-04-2016, 11:10 door Anoniem
De vraag of iets gratis is, is van geen enkel belang. De vraag of de download afkomstig is van een legitieme bron, is een geheel andere kwestie. Je loopt geen hoger risico indien je bijvoorbeeld AVG download, omdat je een gratis virusscanner wilt hebben, om maar wat te noemen. Zolang je de software haalt van de officiele website.....
28-04-2016, 11:14 door Anoniem
Is het niet zo dat als je alleen maar gratis software gebruikt, je (op dit moment) juist minder kans op ransomware hebt?
28-04-2016, 11:40 door Anoniem
Wie had dat gedacht? malware in gratis software?!
28-04-2016, 12:15 door superglitched
Vroeg me af: wie hebben wij in Nederland die bruikbare tips geeft, en waar we contact mee op kunnen nemen als het toch fout is gegaan?
28-04-2016, 13:22 door Anoniem
Pfff, ben ik even blij dat ik de gratis Windows 10 update niet heb gedownload :-)
28-04-2016, 14:05 door User2048
Door superglitched: Vroeg me af: wie hebben wij in Nederland die bruikbare tips geeft, en waar we contact mee op kunnen nemen als het toch fout is gegaan?
https://www.ncsc.nl/actueel
28-04-2016, 14:34 door Anoniem
Ik ben de FBI dankbaar dat ze mij hier op wijst want dit had ik zelf echt niet kunnen bedenken.

Nog meer goede tips?
28-04-2016, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag of iets gratis is, is van geen enkel belang. De vraag of de download afkomstig is van een legitieme bron, is een geheel andere kwestie. Je loopt geen hoger risico indien je bijvoorbeeld AVG download, omdat je een gratis virusscanner wilt hebben, om maar wat te noemen. Zolang je de software haalt van de officiele website.....

De vraag is vervolgens weer wat een legitieme bron is, er zijn namelijk zat freewareprogramma's die door de gratis meegeinstalleerde meuk zo weer onder de noemer "malware" kunnen vallen...
28-04-2016, 18:43 door karma4
Wat te denken van OSS waarbij het gangbare argument is dat het gratis is. Iemand moet toch voor onderhoud en bouw vernieuwing het werk doen. Allemaal filantropen die het voor niets doen de grote commerciële partijen incasseren wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.