image

Terrorisme-artikelen Wikipedia minder gelezen vanwege NSA

donderdag 28 april 2016, 15:45 door Redactie, 2 reacties

Artikelen over terrorisme op de online encyclopedie Wikipedia worden na onthullingen over de grootschalige spionage door de NSA veel minder gelezen, wat duidt op een soort vorm van zelfcensuur onder gebruikers om gevoelige onderwerpen te mijden, zo stelt onderzoeker Jon Penney.

Penney analyseerde het Wikipedia-verkeer in de maanden voor en na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionage van de NSA. Na de onthullingen bleken terrorisme-gerelateerde artikelen waarin "al-Qaeda", "autobom" of "Taliban” werden genoemd 20% minder te worden bezocht. "Je wilt geïnformeerde burgers hebben", zegt Penney tegenover de Washington Post. "Als mensen bang of afgeschrikt zijn om zich in belangrijke beleidszaken zoals terrorisme en nationale veiligheid te verdiepen, is dat een serieuze bedreiging voor een goede democratische discussie."

Eerder stelde Guardian-journalist Glenn Greenwald, die de onthullingen van Snowden naar buiten bracht, dat privacy een essentieel onderdeel in een open maatschappij is. Mensen gedragen zich namelijk anders als ze weten dat ze worden bekeken. Iets dat ook in een eerder onderzoek naar zoekopdrachten op Google werd aangetoond. Vorig jaar analyseerden onderzoekers bepaalde terrorisme-gerelateerde zoekwoorden die ook na de onthullingen over de spionage van de NSA een sterke daling lieten zien omdat mensen hier niet meer op zochten.

De Washington Post houdt echter nog een andere optie open. De onthullingen van Snowden domineerden maandenlang het nieuws. Het kan best zijn dat mensen geen terrorisme-gerelateerde onderwerpen op Wikipedia meer bekijken omdat het nieuws een afleiding werd voor hun eerdere nieuwsgierigheid over terrorisme, en niet dat ze paranoïde zijn geworden, aldus de krant.

Reacties (2)
29-04-2016, 03:38 door Anoniem
Nul reactie. Q.E.D.
29-04-2016, 09:48 door Anoniem
'Mensen gedragen zich namelijk anders als ze weten dat ze worden bekeken. Iets dat ook in een eerder onderzoek naar zoekopdrachten op Google werd aangetoond.'

NSA: Master of Puppets
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.