image

FBI ziet sterke stijging van ransomware-incidenten

zaterdag 30 april 2016, 17:44 door Redactie, 2 reacties

Als de trend van de eerste drie maanden van dit jaar zich doorzet kan 2016 een recordjaar worden wat betreft het aantal ransomware-incidenten, zo waarschuwt de FBI. De afgelopen maanden werden scholen, ziekenhuizen, politiekorpsen, gemeenten, bedrijven, overheidsinstanties en andere organisaties in de Verenigde Staten door ransomware getroffen, met soms grote gevolgen.

De Amerikaanse opsporingsdienst stelt dat ransomware al langer bestaat, maar dat erin 2015 een sterke stijging van het aantal aanvallen zichtbaar was. Het eerste kwartaal van 2016 kende echter een nog sterkere groei. "Als de eerste drie maanden van dit jaar een voorbode zijn, zal het aantal ransomware-incidenten, en de schade die ze veroorzaken, nog verder toenemen als individuen en organisaties zich niet voorbereiden", aldus de FBI.

Preventie

De opsporingsdienst zet dan ook vol in op preventie. Het gaat dan om training van het personeel en technische maatregelen, zoals het uitschakelen van macro's in Office-documenten die via e-mail worden ontvangen. Daarnaast moet er een plan worden opgesteld in het geval een ransomware-infectie toch plaatsvindt. De FBI adviseert in ieder geval niet om te betalen. "Het betalen van het losgeld garandeert niet dat organisaties hun gegevens terugkrijgen. We hebben gevallen gezien waarbij organisaties nadat ze betaald hadden nooit hun decryptiesleutel ontvingen."

Door het losgeld te betalen zullen criminelen niet alleen worden aangemoedigd meer organisaties aan te vallen, het zal ook andere criminelen aanmoedigen om zich met deze vorm van criminaliteit bezig te houden, zo laat de FBI weten. Daarnaast helpen organisaties door het betalen van het losgeld criminelen met het uitvoeren van andere illegale activiteiten.

Reacties (2)
30-04-2016, 22:28 door Anoniem
Hoe groot de stijging aan incidenten is en waarom die hoger is meld de FBI net zo min als hoe de besmettingen plaatsvonden. Ik ben nu toch benieuwd hoeveel incidenten er werkelijk waren, waarom ze meer incidenten waarnamen en wat de oorzaken waren. De FBI geeft een aantal preventieve tips en herhaald daarbij dat werknemers meer bewust moeten zijn. Dat doen ze waarschijnlijk gerelateerd aan de oorzaken van de meldingen. Als ze een oorzaak hebben in werknemers die uit goedgelovigheid op bijlages klikken, macro's accepteren dan verklaart dat nog geen stijging in het aantal waarnemingen van incidenten.
01-05-2016, 06:35 door Anoniem
Als de FBI nou eens achter de geldstromen aan zou gaan dan worden er misschien nog eens boeven gevangen. Nu lijkt er weinig risico te zijn. Zeker via ransomware as a service kan iedereen cybercrimineel spelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.