image

5 miljoen Nederlanders activeren account op MijnOverheid

zaterdag 30 april 2016, 17:29 door Redactie, 13 reacties

5 miljoen Nederlanders hebben hun account op MijnOverheid geactiveerd, zodat ze via de digitale Berichtenbox met de overheid kunnen communiceren. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Op 29 februari hadden nog 3,6 miljoen Nederlanders hun account geactiveerd.

De groeispurt van de laatste weken is volgens het ministerie te danken aan het feit dat mensen op de website van de Belastingdienst gevraagd werd hun Berichtenbox te activeren voordat ze belastingaangifte gingen doen. Steeds meer overheidsorganisaties versturen hun post naast op papier ook digitaal via de Berichtenbox van MijnOverheid, zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV, de RDW en meer dan honderd gemeenten. Sinds vorig jaar stuurt de Belastingdienst sommige berichten over toeslagen zelfs alleen nog maar digitaal.

Naast toegang tot de Berichtenbox kan op MijnOverheid ook worden bekeken welke persoonlijke gegevens bekend zijn bij de overheid. Bijvoorbeeld de inschrijving bij de gemeente, het inkomen en wanneer de laatste APK-keuring voor de auto is geweest. Dit jaar zal de overheid de Berichtenbox-app voor telefoon en tablet lanceren, waarmee burgers hun overheidsberichten op hun mobiele apparaat kunnen bekijken. Zodra er nieuwe post is, ontvangen gebruikers een melding.

Digivaardig

Het ministerie stelt dat de overstap van papieren post naar digitale post niet voor iedereen even gemakkelijk is. "De overheid probeert ook de mensen die niet over middelen voor digitale communicatie beschikken, of die niet digivaardig zijn, mee te nemen in die digitalisering of biedt een alternatieve manier." Er wordt dan gewezen naar het machtigen van iemand anders om zaken digitaal te regelen. Daarnaast zijn er spreekuren bij bibliotheken voor het gebruik van digitale overheidsdiensten en is er voor mensen die zelf digivaardiger willen worden het Digitaal Hulpplein in het leven geroepen.

Reacties (13)
30-04-2016, 18:23 door Anoniem
Op termijn dus weer een spam-bak erbij (naast de brievenbus en de meerdere email-accounts die ik al heb).
30-04-2016, 20:42 door karma4
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/z2015-00766_brief.pdf
Is de wet EVB nog wel wettelijk? Klaarbljikelijk heeft de eerste kamer zitten slapen / gefaald in hun taken. Slechte zaak.
30-04-2016, 20:43 door Anoniem
Dit is nu een nieuws item die mijn bloed doen koken. De overheid neemt je mee...alleen weet je niet waarheen.
30-04-2016, 21:10 door Spiff has left the building
Door karma4, 20:42 uur:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/z2015-00766_brief.pdf
Is de wet EVB nog wel wettelijk? Klaarbljikelijk heeft de eerste kamer zitten slapen / gefaald in hun taken. Slechte zaak.
Eh.. kun je wellicht even aangeven waar je precies op doelt?
Ik vind het te ver gaan om als niet ingevoerde die hele brief van 9 pagina's te moeten analyseren om te achterhalen waar je op doelt.
30-04-2016, 21:42 door Anoniem
En hoeveel mensen zouden hun box moeten activeren?
30-04-2016, 22:30 door karma4 - Bijgewerkt: 30-04-2016, 22:33
Door Spiff: Eh.. kun je wellicht even aangeven waar je precies op doelt?
Er blijkt November 2015 een wet door BZK snel door de tweede en eerste kamer geloodsd te zijn. Logius schermt er mee dat iedere burger daarmee verplicht wordt Alleen Elektronisch te communiceren met digid. Vaarwel blauwe envelop. https://www.logius.nl/fileadmin/logius/ns/diensten/mijnoverheid/presentaties/Presentatie_Webinar_dd29okt15_def.pdf Eerste kamer: https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34196_wet_elektronisch.

Vind ik ook een consultatieversie opgesteld voor Plasterk https://www.internetconsultatie.nl/besluit_persoonsgegevens_elektronische_diensten/document/1841 bevat:
"Artikel 8 van het EVRM beschermt het recht op respect voor het privéleven. Dit recht is evenwel niet absoluut. Ingevolge artikel 8 van het EVRM is een inmenging in de uitoefening van dit recht gerechtvaardigd, wanneer deze bij de wet is voorzien, tegemoet komt aan een legitiem doel en in een democratische samenleving noodzakelijk is in verband met een of meer in het tweede lid genoemde belangen. "
Vrolijk wordt gesteld dat daaraan wegens het technische gemak wel voldaan wordt. Er wordt daar gedraaid en gekonkeld. "Een dringende maatschappelijke behoefte..".. De protesten zijn legio vanuit burgers. Dit is gewoon echt fout. Vrijwillig met andere alternatieven ok. Maar zo opgedrongen gaat het tegen dat artikel 8 in.
30-04-2016, 22:49 door Spiff has left the building
@ karma4, 22:30/22:33 uur,
Hartelijk bedankt voor die toelichting.
Of de Kamers hebben zitten slapen, of dat een en ander bewust is aangenomen, dat durf ik niet te raden.
En wordt zo veel aangenomen (of soms juist verworpen), waarvan ik persoonlijk denk dat ze met fatsoen ánders gestemd zouden moeten hebben, dat ik het heb opgegeven het stemgedrag van de Kamers te proberen te begrijpen.
30-04-2016, 23:00 door Pandit
Wat is dat precies die berichtenbox? want ik heb de vraag bij het invullen van de aangifte geskipt. Ik begrijp uit de berichtgeving een portal waar op je moet inloggen (ik neem aan via DigID) en de post van de overheid en bedrijven kan lezen. Je moet dus zelf een actie ondernemen. Ik ontvang liever alle post (ook van de overheid) via de email, want die lees ik iedere dag, en zal geen geen berichten missen.
01-05-2016, 06:57 door Anoniem
dat iedere burger daarmee verplicht wordt Alleen Elektronisch te communiceren met digid.

Artikel 8 van het EVRM beschermt het recht op respect voor het privéleven. Dit recht is evenwel niet absoluut. Ingevolge artikel 8
Dit is dus het einde van de democratie, hoewel zij dit nooit zullen toe geven"weet wat democratie inhoud"
Nu nog lastige journalisten aan pakken, maar die wet zal ook wel goed gekeurt worden,burgers zijn geen probleem
die slapen goed.
01-05-2016, 07:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-05-2016, 07:55
[Verwijderd]
01-05-2016, 18:31 door Anoniem
Door MAC-user:
Door Pandit: Wat is dat precies die berichtenbox? want ik heb de vraag bij het invullen van de aangifte geskipt. Ik begrijp uit de berichtgeving een portal waar op je moet inloggen (ik neem aan via DigID) en de post van de overheid en bedrijven kan lezen. Je moet dus zelf een actie ondernemen. Ik ontvang liever alle post (ook van de overheid) via de email, want die lees ik iedere dag, en zal geen geen berichten missen.
De Berichtenbox is een digitale brievenbus met alleen overheidspost.
Dat kan dus berichtgeving zijn van de Belastingdienst over je aangifte, of over eventuele toeslagen. Ook andere diensten van de overheid - die gekoppeld zijn aan de Berichtenbox - kunnen berichtgeving achterlaten. Via je e-mail kan je gewaarschuwd worden dat je iets ontvangen hebt.

Inloggen doe je dan met DigiD op de site: https://mijn.overheid.nl/

Voordeel is dat als je van e-mail adres wisselt, je dat niet aan al die instanties door hoeft te geven. Sterker nog al die instanties hebben nu je e-mail adres ook niet. Dus eigenlijk is het privacy verhogend.

Beetje onhandig is dat je nu wel een melding krijgt dat er iets in je Berichtenbox gedropt is, maar niet hoe urgent dat is. Dat is ook weer om privacyredenen, uitgangspunt is dat je Berichtenbox beter afgeschermd is voor anderen dan je mail.

Ze zullen vast nog wel met een app komen om je Berichtenbox makkelijk op je smartphone te kunnen inkijken. Veel mensen doen ongeveer hun hele administratie met hun smartphone, in ieder geval zie ik dat wel bij "de jeugd van tegenwoordig". De enkele bejaarde die dan (zoals ik) liever achter een echt toetsenbord zit te tikken, die kan via de browser inloggen.
02-05-2016, 13:07 door Anoniem
De eerste zin van het artikel luidt "5 miljoen Nederlanders hebben hun account op MijnOverheid geactiveerd, zodat ze via de digitale Berichtenbox met de overheid kunnen communiceren."

Dat is onjuist, Je kunt niet met de overheid communiceren, alleen naar de overheid "luisteren", berichten lezen. Iets "terug zeggen" (of schrijven) kan niet. Er is dus geen sprake van communiceren.
03-05-2016, 15:51 door Anoniem
Vorig jaar verhuisd en voor het eerst huurtoeslag aangevraagd. Heb zelf geen berichtenbox. Vorige week kreeg ik twee acceptgiros of ik de huurtoeslag wil terugbetalen ofschoon deze is toegewezen. Account zegt dat alles klopt maar dat ze het waarschijnlijk via deze weg willen afdwingen om een berichtenbox te gebruiken op straffe van bijna 2500euro.... pff
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.