image

Ransomware vraagt losgeld in iTunes-cadeaubonnen

maandag 2 mei 2016, 10:32 door Redactie, 1 reacties

Er is een nieuwe ransomware-variant ontdekt die in tegenstelling tot veel andere varianten het losgeld niet in bitcoin vraagt, maar in iTunes-cadeaubonnen. Door een fout in de ransomware hoeven slachtoffers het losgeld echter niet te betalen om hun gegevens terug te krijgen.

Het gaat om de Alpha-ransomware die AES-256-encryptie gebruikt om de bestanden te versleutelen. Opmerkelijk aan de ransomware is dat het losgeld niet in bitcoin wordt vraagd maar in iTunes-cadeaubonnen. Een betalingsmiddel dat veel eenvoudiger te traceren is, aldus Lawrence Abrams van Bleeping Computer.

Onlangs verscheen er een andere ransomware-variant genaamd TrueCrypter die losgeld in Amazon-cadeaubonnen wilde zien en was er een variant voor Android die ook in iTunes-cadeaubonnen betaald wilde worden. In het geval van de Alpha-ransomware heeft de ontwikkelaar een fout gemaakt, waardoor onderzoeker Michael Gillespie een tool kon maken die bestanden kosteloos ontsleutelt. De ransomware vraagt een losgeldbedrag van 400 dollar.

Reacties (1)
02-05-2016, 12:01 door Anoniem
M.A.W. We hebben zojuist het eerste overduidelijke voorval van een script-kiddie die ransomware probeert in elkaar te schroeven :')
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.