image

Voorstel geeft Europol meer bevoegdheden tegen cybercrime

maandag 2 mei 2016, 11:58 door Redactie, 0 reacties

De Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement is akkoord gegaan met een voorstel dat Europol nieuwe bevoegdheden geeft om cybercrime, terrorisme en andere misdrijven te bestrijden, zo heeft de commissie zelf bekendgemaakt.

Zo zal Europol in bepaalde gevallen direct met bedrijven en niet-gouvernementele organisaties informatie kunnen uitwisselen, waardoor de organisatie sneller zou moeten kunnen optreden. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om direct Facebook te benaderen en te vragen om pagina's of content van terroristen te verwijderen of informatie over de verantwoordelijke gebruiker op te vragen.

Verder bevat het voorstel regels waarin staat dat landen informatie met Europol moeten delen om de beoogde doelen te halen. Volgens de commissie zijn de nieuwe bevoegdheden van 'sterke databeschermingsmaatregelen' en 'democratisch toezicht' voorzien. Begin deze maand zal het Europees Parlement zich over het voorstel buigen. Als het wordt aangenomen zal het vanaf 1 april volgend jaar van kracht worden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.