image

Draadloze netwerken op campus slecht beveiligd

vrijdag 11 april 2003, 14:43 door Redactie, 1 reacties

Veel draadloze netwerken die op de TU/e-campus actief zijn, zijn slecht beveiligd. Die conclusie trekken twee studenten Technische Informatica, die gedurende vier maanden de beveiliging van dit soort netwerken onderzochten in het kader van hun stage.

Coenen en Schrijvers hebben de afgelopen maanden zo’n zeventig draadloze netwerken weten te identificeren op de TU/e-campus. De vaak povere beveiliging was ook voor hun begeleiders ir. Cas Cremers en dr. Sjouke Mauw een verrassing. “Het was vaak verbazingwekkend makkelijk om toegang te krijgen tot deze netwerken”, vertelt Coenen. “In meer dan de helft van de gevallen waarbij we het probeerden, lukte het ook. Het betreft onder meer netwerken waarbinnen veel vertrouwelijk materiaal rondgaat.” Coenen en Schrijvers richtten hun aandacht op draadloze netwerken die gebruikmaken van het communicatieprotocol 802.11b.

Het complete artikel is op deze pagina te lezen.

Reacties (1)
13-04-2003, 14:15 door Anoniem
Als er al maanden berichten zijn over de belabberde beveiliging van draadloze netwerken, als we al jaren lezen dat veel mensen en bedrijven beveiliging inhet algemeen niet erg hoog opnemen. Moeten we dan verbaasd zijn dat op de campus een groot deel ook open blijkt te staan? Nee. Het is eerder een bevestiging van wat we al wisten: men doet er te weinig aan om het echt veilig te maken.
En waardoor komt het? Nmm omdat op het (hoger) onderwijs bijna geen aandacht is voor dit soort zaken. Er worden bijna geen vakken in gegeven en het grootste wat ter sprake komt is meer gericht op kennis dat beveiliging wenselijk kan zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.