image

Microsoft verwijdert optie om wifi-toegang te delen uit Windows 10

woensdag 11 mei 2016, 15:56 door Redactie, 6 reacties

Microsoft gaat deze zomer Wi-Fi Sense, waarmee het mogelijk is om contacten toegang tot het eigen wifi-netwerk te geven, uit Windows 10 verwijderen. Volgens Microsoft wordt er weinig gebruik gemaakt van de feature en is er ook weinig vraag naar. Daarom zou het de investeringen niet meer rechtvaardigen.

De softwaregigant heeft de code van Wi-Fi Sense al uit de testversie van Windows 10 verwijderd, zo maakte het bij de lancering van de nieuwste testversie bekend. The Verge meldt dat de functie echter deze zomer, bij de lancering van de Windows 10 Anniversary Update, bij alle Windows 10-gebruikers zal worden verwijderd. Wi-Fi Sense kreeg veel kritiek omdat het een beveiligingsrisico zou zijn.

Volgens Windowsexpert Ed Bott was deze kritiek misplaatst, aangezien er geen wifi-wachtwoorden worden gedeeld, maar alleen toegang tot internet. De optie om wifi-toegang te delen staat standaard ingeschakeld. Het geldt echter alleen voor netwerken die de gebruiker gekozen heeft. Gebruikers moeten het wifi-netwerk waarvan ze de toegang willen delen eerst zelf kiezen. Niemand zou dan ook zonder toestemming verbinding met het wifi-netwerk van de gebruiker kunnen maken.

Reacties (6)
11-05-2016, 16:18 door Anoniem
"Volgens Microsoft wordt er weinig gebruik gemaakt van de feature en is er ook weinig vraag naar. Daarom zou het de investeringen niet meer rechtvaardigen. "

Geloofwaardigheid = NUL
11-05-2016, 18:28 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 11-05-2016, 19:44
woensdag 11 mei 2016, 15:56 door Redactie, 0 reacties:
[...]
Volgens Microsoft wordt er weinig gebruik gemaakt van de feature [...]
Hoe weet Microsoft dat? Wat weet Microsoft allemaal nog meer van ons?

Los daarvan, uit [1]:
vrijdag 31 juli 2015, 13:51 door Redactie: Expert: Windows 10 Wi-Fi Sense is geen beveiligingsrisico
[...]
Deze week kwam IT-journalist Brian Krebs met een artikel [2] waarin hij voor Wi-Fi Sense waarschuwde. Volgens Krebs zou Windows 10 standaard vragen om het wifi-wachtwoord met alle contacten in Outlook en Skype te delen. Vervolgens zouden deze gebruikers, als ze in de buurt zijn, van het wifi-netwerk gebruik kunnen maken. Krebs waarschuwde dat de feature ernstige gevolgen zou kunnen hebben en adviseerde Windows-gebruikers dan ook om die uit te schakelen.
Bott [3] stelt dat Wi-Fi Sense helemaal niet op deze manier werkt. [...]
Ik heb toch aanzienlijk meer vertrouwen in Brian Krebs en in mijzelf dan in "Windowsexpert" Ed Bott.

Er is maar 1 manier waarop je toegang krijgt tot een Wi-Fi netwerk met een specifieke SSID binnen bereik: door het wachtwoord te kennen (het wachtwoord zelf wordt daarbij niet uitgewisseld, maar het apparaat moet wel aantonen over het correcte wachtwoord te beschikken). Het kan dus niet anders dan dat dit wachtwoord, al dan niet versleuteld met sleutel-onder-de-deurmat-encryptie, op alle apparaten van de "contacten" te vinden is.

Vervolgens bestaat er, tenzij je dat bewust zo configureert op routers die dat dan ook nog eens moeten ondersteunen, niet zoeits als uitsluitend toegang hebben tot internet en verder niets.

Ten slotte, als het allemaal zo veilig zou zijn, waarom zou Microsoft dan een (belachelijke [4]) opt-out optie hebben gemaakt [5] voor eigenaren van WLAN routers die niet willen dat het Wi-Fi wachtwoord daarvan, zonder hun toestemming, over internet zwerft?

[1] https://www.security.nl/posting/437785/Expert%3A+Windows+10+Wi-Fi+Sense+is+geen+beveiligingsrisico
[2] http://krebsonsecurity.com/2015/07/windows-10-shares-your-wi-fi-with-contacts/
[3] http://www.zdnet.com/article/no-windows-10s-wi-fi-sense-feature-is-not-a-security-risk
[4] Sowieso is het absurd dat je moet opt-outen uit dit soort "diensten" waar een ander profijt van heeft en weer een ander aan verdient. Daarbij is het ook nog eens onbekend hoe je tegelijkertijd kunt opt-outen uit Microsoft's Wi-Fi Sense: "SSID_optout" [5] en Google Location Services: "SSID_nomap" - zie https://googleblog.blogspot.nl/2011/11/greater-choice-for-wireless-access.html
[5] http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/connectivity/how-do-i-opt-my-network-out-of-wi-fi-sense

Aanvulling 11-05-2016, 19:33: In tegenstelling tot wat ik hierboven onder [4] schreef, lijkt het wel mogelijk om _nomap en _optout te combineren. Zie o.a. http://www.theregister.co.uk/2015/06/30/windows_10_wi_fi_sense/ maar of dit werkt weet ik niet, noch hoe je betrouwbaar kunt testen (vooral Google) of dit werkt.

Aanvulling 11-05-2016, 19:38: Dat Wi-Fi Sense uit Windows 10 wordt verwijderd, wil natuurlijk niet zeggen dat het ook "verdwijnt" uit Windows Phone 8.1 en 10. Als jij jouw WiFi wachtwoord al met iemand met 1 van de genoemde besturingssytemen hebt gedeeld, heb je kans dat het al over internet zwerft. Wellicht een goede aanleiding om het Wi-Fi wachtwoord van jouw router af en toe te wijzigen?

Aanvulling 11-05-2016, 19:44: ik schreef: "Er is maar 1 manier waarop je toegang krijgt tot een Wi-Fi netwerk met een specifieke SSID binnen bereik" - dat bedoel ik natuurlijk naast WPA enterprise mode dat zelden door de doelgroep, thuisgebbruikers, wordt toegepast.
11-05-2016, 23:05 door karma4
Door Erik van Straten: [- dat bedoel ik natuurlijk naast WPA enterprise mode dat zelden door de doelgroep, thuisgebbruikers, wordt toegepast.
Dat is je sterkste opmerking, je maakt je erg druk over de doelgroep thuisgebruik. Die zijn blj als iets werkt. De dataveiligheid is risico/impact is iets anders dan bij bedrijven. Er is notie dat de enterprise benadering anders is, je ljkt er echter geen binding (meer ?) mee te hebben.

Hmm is even kjken wie Krebs en Bott zijn .. Van Bott vind ik at hij zich als 20 jaa bezig houdt met Windows onder de motorkap (vele boeken). Van Krebs zoekt zijn verhalen bij de black hatters met hun winsten als geld. Lijkt me verstandiger bij de motorkap man te blijven dan bij de populist als het om de techniek gaat.
12-05-2016, 22:35 door Erik van Straten
11-05-2016, 23:05 door karma4:
Door Erik van Straten: [- dat bedoel ik natuurlijk naast WPA enterprise mode dat zelden door de doel groep, thuisgebbruikers, wordt toegepast.
Dat is je sterkste opmerking, je maakt je erg druk over de doelgroep thuisgebruik. Die zijn blj als iets werkt. De dataveiligheid is risico/impact is iets anders dan bij bedrijven. Er is notie dat de enterprise benadering anders is, je ljkt er echter geen binding (meer ?) mee te hebben.
Ik weet niet van welke planeet jij komt, maar hier op aarde wordt, zowel door medewerkers van grote bedrijven met -aldaar- (en niet eens in alle gevallen) WPA Enterprise, die buiten de deur, waaronder thuis werken, MKB waaronder winkels, huisartsen etc. gebruik gemaakt van PSK (Pre Shared Key, wachtwoord gebaseerd dus).

11-05-2016, 23:05 door karma4: Hmm is even kjken wie Krebs en Bott zijn .. Van Bott vind ik at hij zich als 20 jaa bezig houdt met Windows onder de motorkap (vele boeken). Van Krebs zoekt zijn verhalen bij de black hatters met hun winsten als geld. Lijkt me verstandiger bij de motorkap man te blijven dan bij de populist als het om de techniek gaat.
Says who?
31-07-2016, 16:54 door Anoniem
Windows niet inkomen
06-09-2016, 06:52 door Anoniem
Wi-Fi Sense is een schaduw programma geworden. Microsoft doet er alles aan jouw Privacy ongedaan te maken en alle in info in te pakken en te uplaoden naar hun servers.
Zolang iedere gebruiker van Windows 10 zijn Privacy voorkeuren niet heeft aangepast heeft Windows ongehinderd toegang tot jouw documenten en of surfgedrag.
Windoiws 10 heeft een dubbele bodem waarin ze ongehinderd hun kunnen gaan, past het aan en klaar ben je
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.