image

Runkeeper volgt gebruikers ook als app niet wordt gebruikt

vrijdag 13 mei 2016, 12:22 door Redactie, 2 reacties

De Androidversie van de zeer populaire fitness-app Runkeeper blijkt gebruikers ook te volgen als de app niet in gebruik is, zo heeft de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet vandaag bekendgemaakt. Volgens de organisatie blijkt uit tests dat Runkeeper continu locatiegegevens van gebruikers verstuurt, ook als de app niet is ingeschakeld. Dit staat echter niet in de gebruiksvoorwaarden en gebeurt zonder toestemming van gebruikers.

"Iedereen begrijpt dat Runkeeper gebruikers volgt als ze aan het trainen zijn, maar om dit te blijven doen als de training voorbij is, is niet oké", zegt Finn Myrstad , technisch directeur van Forbrukerradet. "Het is niet alleen een schending van de privacywetgeving, we zijn er ook van overtuigd dat gebruikers niet op deze manier willen worden gevolgd, of dat informatie over hun locatie, fitnessniveau en trainingsgewoonten met derde partijen worden gedeeld."

Forbrukerradet gaat een klacht over de app bij de Noorse databeschermingsautoriteit indienen wegens het schenden van de Noorse en Europese databeschermingswetgeving. De Noorse consumentenorganisatie hekelt verder het feit dat het onduidelijk is wanneer Runkeeper gegevens van gebruikers verwijdert. Dit valt namelijk niet uit de gebruiksvoorwaarden op te maken. "Runkeeper is verplicht om informatie te verwijderen als die niet langer relevant is of het gebruikersaccount is verwijderd", aldus Myrstad.

Nederlanders

Eerder deze week publiceerde Multiscope nog een onderzoek waaruit blijkt dat het bijhouden van hardloopactiviteiten in Nederland populair is. De helft van de hardlopers registreert zijn of haar activiteit met apps of wearables. Voor het registreren van hardlooprondjes wordt de smartphone het meest gebruikt. Van alle hardlopers heeft 35% een hardloop-app. Runkeeper is het populairst, 18% heeft deze app. Daarnaast gebruikt één op de vijf hardlopers een sporthorloge om bijvoorbeeld ook de hartslag te monitoren.

Reacties (2)
13-05-2016, 12:51 door Anoniem
Je kunt toch in je privacy settings kiezen tussen altijd of alleen bij gebruik van de app?
Lijkt me dat het 'o zo veilige' android die optie ook heeft....
13-05-2016, 15:31 door karma4
Door Anoniem: Lijkt me dat het 'o zo veilige' android die optie ook heeft....
Waar staat dat het aan Android ligt ook voor IOS. https://runkeeper.com/running-app?appsFlyerCampaign=&appsFlyerMediaSource=Mobile_Nav_Bar
Je kunt ook een smart wearable nemen http://www.makeuseof.com/tag/forget-fitness-trackers-sweat-sensors-accurate/ Ik las ergens dat het continu monitoren aan studenten verplicht was. ah hebbes: http://whatwearabletech.com/fitbits-used-to-monitor-students-in-u-s-university/ christelijk Oral Roberts University
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.