image

Apple verwijdert app die veiligheid iPhones controleert

zondag 15 mei 2016, 12:22 door Redactie, 7 reacties

Apple heeft een app verwijdert die de veiligheid van iPhones controleert, zoals de aanwezigheid van malware of een jailbreak, zo heeft de ontwikkelaar van de app via Twitter laten weten. De app heet "System and Security Info" en is gemaakt door het Duitse SektionEins.

Het beveiligingsbedrijf is opgericht door onderzoeker Stefan Esser. De app geeft gedetailleerde informatie over het toestel en actieve processen weer, waarbij de nadruk op security ligt. Het gaat dan om processorbelasting, geheugenverbruik, schijfgebruik en een overzicht van processen. Ook kan de app geïnstalleerde apps inspecteren en verschillende zaken detecteren, zoals jailbreaks, malware en security-afwijkingen.

Volgens Esser zijn de belangrijkste features van deze app de mogelijkheid om een overzicht van actieve processen in iOS 9 weer te geven en de detectie van jailbreaks en security-afwijkingen. Daarmee kunnen bezorgde gebruikers op mogelijke privacyproblemen en beveiligingsdreigingen controleren. De app werd op 10 mei gelanceerd, maar is inmiddels door Apple uit de App Store verwijderd.

Apple liet aan Esser weten dat zijn app "mogelijk onjuiste en misleidende diagnostische functionaliteit voor iOS-apparaten biedt". Op dit moment is er volgens Apple namelijk geen publiek beschikbare infrastructuur aanwezig waarmee diagnostische informatie van iOS kan worden verzameld. "Daarom zou je app onjuiste informatie kunnen weergeven, wat gebruikers kan misleiden en verwarren", aldus het technologiebedrijf uit Cupertino.

Esser noemt het ironisch dat er honderden apps zijn die diagnostische informatie weergeven, maar Apple alleen zijn app heeft verwijderd. De onderzoeker stelt verder dat Apple opzettelijk heeft gewacht met het verwijderen van de app tot alle aandacht was verdwenen. Ook wil Esser benadrukken dat het voorval laat zien dat de App Store-controle van Apple niet waterdicht is. De app werd vanwege bugfixes drie keer door Apple gecontroleerd en goedgekeurd, maar bij de vierde keer werd het opeens als ongewenste app aangemerkt.

Image

Reacties (7)
15-05-2016, 14:34 door Anoniem
Mooi spul dat Apple....
15-05-2016, 15:29 door Anoniem
goh, arm kanariepietje... mijn app is verwijderd... op dubieuze gronden... ja sukkel, had je maar niet voor de <vul hier erge persoon in> van appstores moeten schrijven.
als je anno 2016 nog verbaasd kunt zijn dat je app uit de app store geknikkerd wordt heb je wel liggen slapen tijdens de 14.000 andere apps die eruit geknikkerd zijn op andere dubieze gronden.

immers, der zijn al talloze bitcoin, sinterklaas, politieke apps,add blockers, mediaplayers enz..
allemaal bullshit redenen natuurlijk omdat er 10.000en apps zijn die hetzelfde doen maar wel mogen blijven om dezelfde vagen reden dat andere eruit moesten.

en natuurlijk zit daar politiek achter.
15-05-2016, 17:58 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi spul dat Apple....

Ja mooi spul.
15-05-2016, 22:37 door Anoniem
Je bent nooit 100% eigenaar van een Apple device.
16-05-2016, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem: Je bent nooit 100% eigenaar van een Apple device.

Dat geldt ook voor Windows. Linux / BSD FTW!
17-05-2016, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je bent nooit 100% eigenaar van een Apple device.

Dat geldt ook voor Windows. Linux / BSD FTW!

Idd. Maar toch net iets meer met een *nix dan met een Windhoos of Apfel.
17-05-2016, 22:47 door Anoniem
De app Store moet politiek correct zijn.
Straks komt die app er nog achter dat de CIA (Amerikaanse organisatie, net als appel) op jouw eiPhone een jailbreak heeft geplaatst... Oooh...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.