image

Hackers probeerden miljoen euro van Vietnamese bank te stelen

zondag 15 mei 2016, 16:23 door Redactie, 2 reacties

Hackers hebben eind vorig jaar geprobeerd om meer dan 1 miljoen euro van de Vietnamese Tien Phong Bank te stelen, maar de poging mislukte, zo heeft de bank vandaag in een verklaring aan persbureau Reuters laten weten. Afgelopen vrijdag was al bekend dat een Vietnamese bank het doelwit van een digitale bankoverval was geworden. Om welke bank het ging en of de overval was geslaagd was nog niet bekend.

Begin dit jaar slaagden aanvallers er wel in om de Centrale Bank van Bangladesh te hacken en daar 81 miljoen dollar te stelen. Zowel bij de Bengaalse als Vietnamese bank werd er malware gebruikt. Volgens een analyse van beveiligingsbedrijf BAE Systems die afgelopen vrijdag verscheen is de malware zo goed als zeker door dezelfde persoon ontwikkeld. Een programmeur die ook achter de hack van Sony Entertainment zou hebben gezeten. In beide gevallen was de malware ontwikkeld om de sporen van de hack en frauduleuze transacties te verbergen.

De Vietnamese bank zegt de frauduleuze transactie ter waarde van meer dan 1 miljoen euro echter via een intern controleproces te hebben ontdekt. Ook de internationale bankorganisatie Swift kwam deze week met een waarschuwing dat naast de Centrale Bank van Bangladesh ook een andere bank was aangevallen, maar een naam werd niet genoemd. Swift liet wel weten dat de aanvallers een besmette pdf-lezer hadden gebruikt die de afschriften van de bank manipuleerde, om zo de frauduleuze transacties te verbergen.

Reacties (2)
17-05-2016, 12:10 door Anoniem
Lekker professioneel daar, maar verbaast me niets komt veel rommel van dat .vn domein
17-05-2016, 13:53 door denii - Bijgewerkt: 17-05-2016, 13:54
De volgende keer maar 999.999,- overmaken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.