image

VS kijkt naar social media bij veiligheidsonderzoek ambtenaren

maandag 16 mei 2016, 11:03 door Redactie, 2 reacties

Bij veiligheidsonderzoeken naar ambtenaren kunnen de Amerikaanse autoriteiten voortaan ook naar publiek beschikbare informatie op social media kijken, zo blijkt uit beleid dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper heeft getekend.

Het beleid verplicht onderzoekers niet om social media-informatie te gebruiken, maar staat het verzamelen van dergelijke gegevens wel toe als daar aanleiding voor is. "Social media is een integraal en erg publiek deel van het leven van de meeste Amerikanen geworden. We kunnen deze belangrijke open informatiebron niet negeren bij het beschermen van onze geheimen en staatsveiligheid", aldus Bill Evanina, directeur bij het Office of the Director of National Intelligence.

Volgens de aankondiging zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er belangrijke beperkingen worden gesteld aan hoe ver de Amerikaanse overheid mag gaan bij het onderzoeken van het privéleven van ambtenaren die een veiligheidsmachtiging aanvragen. Zo zal informatie die onbedoeld wordt verzameld niet worden gebruikt en zullen gegevens van andere personen, behalve de persoon die de aanvraag doet, geen onderdeel van het onderzoek uitmaken. Verder mogen onderzoekers niet aan de aanvragers om hun social media-wachtwoord vragen of eisen dat ze op hun social media-account inloggen.

Reacties (2)
16-05-2016, 11:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-05-2016, 12:42 door Anoniem
Dit gebeurt in Nederland allang bij nieuw personeel, zij het niet officieel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.