image

Ziekenhuis VS haalt systemen offline wegens ransomware

dinsdag 17 mei 2016, 17:29 door Redactie, 0 reacties

Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Indiana heeft vorige week verschillende systemen uit voorzorg uitgeschakeld nadat een administratief systeem met ransomware besmet was geraakt, wat ook gevolgen voor patiënten had. Vanwege de infectie werd een standaard 'downtime-procedure' van kracht.

Dit hield in dat sommige patiënten naar andere ziekenhuizen werden gebracht en ambulances naar andere ziekenhuizen werden omgeleid. Hoe de ransomware-infectie precies kon plaatsvinden en wat voor bestanden precies werden versleuteld wordt op dit moment door een forensisch bedrijf onderzocht. In een verklaring tegenover twee Amerikaanse televisiezenders stelt het ziekenhuis dat de meeste systemen inmiddels weer online zijn.

De afgelopen maanden zijn Amerikaanse ziekenhuizen vaker door ransomware getroffen. Zo stuurde één ziekenhuis patiënten weg omdat de systemen vanwege ransomware offline waren gehaald, terwijl een ander de noodtoestand afkondigde. Een ziekenhuis in Hollywood dat ook door ransomware werd getroffen besloot het gevraagde losgeld van 17.000 dollar te betalen om weer toegang tot de versleutelde bestanden te krijgen. De situatie in de VS leidde zelfs in Nederland tot Kamervragen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.